Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 3. 12:14

Kegyetlen tempóval tör előre a szerverpiacon a Huawei

Amíg a szerverpiac stagnál, a Huawei gőzerővel tör előre, a kínai vállalat állva hagyta hazai konkurensét.

Kisebb csökkenést mutatott az előző év utolsó negyedévében a szerverpiac - állítja friss közleményében a Gartner. Míg a teljes bevétel 1,9 százalékot esett az előző év hasonló időszakához képest, addig a leszállított darabszám 0,6 százalékot csökkent. A Gartner a teljes 2016-os évre is kitér, a piackutató szerint tavaly 0,1 százalékkal nőtt a leszállított darabszám, miközben a teljes bevétel 2,7 százalékot esett.

A piackutató rövid magyarázatot is adott a tendenciára, Jeffrey Hewitt szerint a növekedést a nagy felhős adatközpontok (pl. Facebook, Google) generálták, ahol jelentős fejlesztések történtek, a legnagyobb közösségi oldal például korosodó Sandy Bridge-alapú rendszereket Broadwellekkel frissítette. Ezzel párhuzamosan nagyvállalati környezetben lelassultak a fejlesztések, amit a Gartner a szoftveresen bővített virtualizált megoldásokkal, illetve a felhős szolgáltatások térnyerésével magyaráz.

Visszakanyarodva az utolsó negyedévre, növekedést csak az APAC (Ázsia Csendes-óceáni térség) régióban mért a piackutató, ahol a darabszám és a bevétel is gyarapodott. Az összes többi térségben csökkentek a számok, darabszámot tekintve Latin-Amerikában volt a legnagyobb mértékű, 12,2 százalékos a zsugorodás, miközben bevétel szempontjából a Közel-Kelet és Afrika mutatta a legrosszabb eredményt a bevétel 14,7 százalékos csökkenésével.

A gyártók forgalmát rangsoroló listában továbbra is a HPE áll az első helyen, bár a vállalat bevétele további 11 százalékot apadt, a tendenciát a harmadik helyen álló IBM-nek sikerült lemásolni, miközben a Dell szerény 1,8 százalékos növekedéssel tartaja második helyét. Az igazi meglepetés a negyedik helyen következik, a Huawei ugyanis egy év alatt 88,4 százalékkal, 610 millióról 1,25 milliárdra növelte szerveres bevételét. amivel helyből átugrotta a hazai konkurens Lenovót, amely cég forgalma 16,7 százalékot csökkent.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A darabszám rangsorában őrségváltás történt, a Dell átvette az első helyet a gyengélkedő HPE-től, míg előbbi 6,5 százalékkal növelte leszállított szervereinek számát, addig utóbbi 19,4 százalékos csökkenést produkált. A Huawei itt is brillírozott, 64 százalékkal több kiszolgálót értékesítve feljött a harmadik helyre, leszorítva a dobogó harmadik fokáról a Lenovót. Bár az amerikai konkurensek még messze vannak, azokra hamarosan még komolyabb fenyegetést jelenthet a Huawei, aki az elmúlt pár évben szinte a semmiből berobbanva, őrületes tempóval tör előre.

Az idei évre szóló prognózist tekintve a nagy felhős adatközpontoknál szerény növekedéssel számol a Gartner, miközben a nagyvállalati piacon csökkenő darabszámot és növekvő bevételt jósol a piackutató.

a címlapról