Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 3. 11:20

Pixel 2.0: Arduino-OLED panel kombó, barkácsolóknak

A Kickstarteren debütált, otthoni bütykülőket célzó fejlesztői lapka kézműves okosórákban találhat otthonra.

Az Arduino lapkák jó ideje az otthoni barkácsolók Szent Grálját képviselik, a mikrokontrollerrel felszerelt fejlesztői eszközök olcsón beszerezhetők és használatuk is egyszerűen elsajátítható, nem csoda, hogy gyakran bukkannak fel különböző házilag készített otthonautomatizációs megoldások vagy egyéb kütyük motorháztetője alatt. Ugyanakkor míg a felokosított garázsajtó elektronikáját egy cipős dobozban is viszonylag diszkréten el lehet rejteni a garázs egyik sarkában, vannak területek, ahol az esztétikus, minél kompaktabb megjelenés már jóval nagyobb kihívást jelent a barkácsolók számára - tipikusan ilyen az otthon készített viselhető eszközök esete.

Ezt a rétegpiacot vette célkeresztjébe a Kickstarteren bemutatkozott Pixel 2.0 fejlesztője, aki egy áramköri lapra csomagolva kínál OLED kijelzőt és egy Arduino Zero kompatbilis mikrokontroller-pakkot. Az eszközön egész pontosan egy 32 bites, 48 megahertzen ketyegő ARM Cortex M0+ chipet találunk, 32 kilobájt RAM-mal és egy microSD foglalattal, másik oldalán pedig egy 1,5 hüvelykes, 128x128 pixel felbontású OLED panel ül. Az eszközre összesen 14 digtális I/O pin jutott, analóg input pinből 6 darabot, outputból egyet kapott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Arduino/Genuino Zero bootloaderrel érkező eszköz a műfajban jól ismert, egyszerű Arduino IDE segítségével programozható fel PC-ről, amelyhez microUSB kábelen csatlakozik. A fejlesztést tovább könnyíti, hogy a kütyü az Adafruit grafikus libraryjével is kompatibilis. A Pixel 2.0 hardvere teljesen nyílt, a áramkörök kialakítását és rajzait a fejlesztők rövidesen közzéteszik, így bárki elkészítheti saját Pixel 2.0 klónját vagy akár módosíthatja is a kütyüt saját ízlése szerint.

A jellemzően olcsó, néhány dollárért Arduino lapkákhoz képest az árat itt az OLED panel érezhetően feltolja, egy darabhoz a Kickstarteren 75 dollárért juthatunk hozzá - ha azonban sikerül több érdeklődőt összeszedni, akik kézműves okosórákat tákolnának, az ár számottevően csökkenthető, tíz Pixel 2.0-hoz például 595 dollárért juthatunk hozzá. A projekt egyébként gyorsan teljesítette a kitűzött, ötezer dolláros Kickstarter-célt, a számláló már a 6400 dollárt is elhagyta, miközben a hivatalos támogatási határidőből még 12 nap van hátra.

a címlapról