:

Szerző: Habók Lilla

2017. március 1. 10:30

Napi egymilliárd órányi YouTube-videót nézünk

Komoly mérföldkőnél a YouTube: a felhasználók egymilliárd órányi videót tekintenek meg a felületén napi szinten. A Google ezzel összefüggésben nem közölt más adatot, de érdekes összehasonlítani az online tartalmak növekedő szerepét a tévénézési szokások változásával.

Napi szinten több mint egymilliárd órányi YouTube videót néznek végig a felhasználók a videós közösségi oldalon - közli a Google blogja. A mérföldkövet valójában tavaly érte el a szolgáltatás, de ennek pontos időpontját és jelenlegi számadatait nem közli. Viszont a mennyiséget több példával is kontextusba helyezi Cristos Goodrow fejlesztési igazgató, miszerint egymilliárd óra annyi, amennyit egy néző csak 100 ezer év alatt tudna megtekinteni. A szolgáltatásnak viszont több mint egymilliárd felhasználója van havi szinten, főleg a fiatal felnőtt és középkorú (25-44) korosztályból, a felhasználók több mint fele pedig mobilról érkezik.

"Évekkel ezelőtt nagy döntést hoztunk a YouTube-nál. Miközben mindenki arra fókuszált, hogy egy videót mennyien tekintenek meg, mi fontosabbnak tartottuk a videónézéssel töltött idő mennyiségét, amely jobban szemlélteti, hogy a felhasználóknak milyen tartalmak tetszettek. Nem volt egyszerű, de segített az alkotók és a rajongók elköteleződését növelni a YouTube iránt. Tavaly egy nagy mérföldkőhöz értünk az úton: az emberek világszerte egymilliárd órányi hihetetlen tartalmat fogyasztanak minden egyes nap!" - írja Goodrow a bejegyzésben.

A Google által összegyűjtött YouTube-adatok, kontra tévénézés (Forrás: Think with Google, 2016)

Ahogy a hozzászólók rávilágítanak, az egymilliárd órás megtekintéshez néhány millió órányi reklámfogyasztás is társult, tehát a Google keményen próbálja monetizálni a népszerű szolgáltatást, viszont ennek sikeréről nem közöl konkrét adatokat - a cég negyedéves pénzügyi jelentéseiben sem közli a YouTube-os bevételeket. Másrészről pedig a megtekintett videók nem mindig a minőségi szórakozáshoz és a kulturális fejlődéshez járulnak hozzá.

Érdekes az a felvetés is, hogy "miből gondolják a televíziós társaságok, hogy jelentősebbek" a videós szolgáltatáshoz képest. A Google saját adatai nem feltétlenül tekinthetőek megbízhatónak ebben a kérdésben, az általuk 2016 áprilisában közölt adatok szerint 2940 felnőtt megkérdezése alapján tízből hatan inkább a online videós platformokat részesítik előnyben a tévéadással szemben, és 2025-re a 32 év alatti amerikai nézők fele nem fog tévészolgáltatásért fizetni. A Nielsen kapcsolódó 2015-ös kutatása szerint pedig a 18-49 évesek 4 százalékkal kevesebb időt töltenek a tévé előtt, míg a YouTube nézettsége 74 százalékkal nőtt a 2014-ben mért adatokhoz képest.

Főleg a fiatalok pártolnak el a tévétől

A Nielsen idén közzétett, 2016 harmadik negyedéves adatait is érdemes megtekinteni a korcsoportok tévénézési szokásainak változása szempontjából. A magyar adatokban nem láthatóak olyan nagy különbségek az évvel azelőtti méréshez képest, minden korcsoportban pár perccel csökkent a napi szinten erre fordított idő. A 4-17 évesek naponta átlagosan csaknem 3 órát töltenek a képernyő előtt, a 18-49 évesek több mint 3 órát, míg az 50 évnél idősebbek 5 óra 49 percet.

Amerikai fogyasztókra vonatozó hagyományos tévénézési adatok 2011-2016 (Forrás: Nielsen)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ehhez képest az amerikai fogyasztókra vonatkozó adatok részletesebbek és több következtetés levonható belőlük, bár a YouTube nézőknek a 80 százaléka nem az Egyesült Államokban él. Ezek alapján 12-17 éves fiatalok heti nagyjából 15 órán át néznek hagyományos televíziót, ami 37,6 százalékos csökkenést jelent az 5 évvel azelőtti helyzethez képest. Eközben a 25-34 évesek heti 20 órát töltenek a tévéképernyő előtt, ami 27,7 százalékkal kevesebb mint 2011-ben. Az idősebb korcsoportokban egyre kisebb a változás, sőt a 65 év felettiek még 6,9 százalékkal többet is néznek tévét, összesen heti, 48,5 órát.

Az adatokból kiolvasható a trend, hogy a televíziók főleg a fiatal korosztályt kezdik egyre jobban elveszíteni, és ez nyújt lehetőséget többek közt a YouTube-nak a növekedésre - de a televízióval szemben főleg az online videótárak, mint például a Netflix, az HBO GO és az Amazon Prime jelentenek konkurenciát a videónézéssel töltött időtartam szempontjából. A Google szolgáltatása számára inkább az élő közvetítések és a rövid klipek, felhasználók által feltöltött videók jelentik a lehetőséget.

A nagy számadatok mellett a YouTube-nak sem sikerül minden bevezetés, főleg a monetizálással összefüggésben. 2015 nyarán indult YouTube Red fizetős szolgáltatás mindössze 1,5 millió előfizetővel rendelkezik, igaz, a szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ausztráliában és Új-Zélandon elérhető, de ez még így is kevésnek tűnik. Ugyan a Google nem közöl részletes bevételi adatokat a YouTube oldal kapcsán, feltételezhető, hogy a nagy nézettség ellenére nem áll elöl a profitszerzésben. Erre utal, hogy mostanában a hirdetésekkel kapcsolatban több bejelentést tett a cég, köztük a jövőre megszűnő 30 másodperces "átugorhatatlan" videókra és a hirdetés méréseinek auditálására vonatkozóan. A folyamatosan érkező YouTube-ról szóló hírek jelzik a Google igyekezetét a szolgáltatás hirdetési bevételeinek növelésével kapcsolatban.

Mindennek következtében nem meglepő a Google legfrissebb bejelentése a YouTube TV stream szolgáltatás elindításáról az Egyesült Államok több nagyvárosában 35 dolláros havidíjért, amellyel hat különböző profilból lehet követni a szerződött csatornákat. A hírnek egyelőre nincs magyarországi vonatkozása, de az új fejlemény is jól jelzi a YouTube hagyományos televíziókkal folytatott kiéleződő versenyét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.