Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Itt az előfizetéses YouTube

Hlács Ferenc, 2015. október 22. 11:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Napokon belül rajtol a YouTube előfizetéses verziója. Az először az Egyesült Államokban élesedő, YouTube Red szolgáltatás felhasználói a háttérben vagy offline is lejátszhatják a videómegosztó tartalmait, hirdetések nélkül.

hirdetés

A YouTube videók előtt sokszor indokolatlanul magas hangerővel elinduló reklámok között csupán elvétve találni olyat, amelynél a felhasználók ne kattintanának gőzerővel az "átugrás" gombra, amint erre lehetőségük nyílik. Valamilyen módon ugyanakkor fizetni kell a hatalmas mennyiségű macskás tartalomért, erre pedig hagyományosan csak a hirdetések megtekintésével van lehetőség - ez azonban most változni látszik, a Google ugyanis október 28-ával elindítja régóta pedzegetett YouTube Red szolgáltatását, amely előfizetési díj ellenében reklámmentes tartalmakat kínál a felhasználóknak. A vállalat a Red bejelentésével párhuzamosan  új zenei szolgáltatását, a YouTube Musicot is leleplezte.

A fizetős megoldás első körben, ahogy az lenni szokott, Egyesült Államokban élesedik, ahol havi 10 dollár ellenében lesz igénybe vehető. Ezért az összegért cserébe a felhasználók az összes YouTube-felületen megszabadulnak a hirdetésektől, beleértve a YouTube Gaming, Kids és az új Music szolgáltatásokat is - legalábbis amíg azokat PC-s vagy mobilos böngészőből vagy androidos eszközről veszik igénybe. A konstrukció ugyan az iOS-es felhasználók számára is elérhető, nekik azonban a fenti 10 helyett 13 dollárt kell majd kicsengetniük érte, legalábbis amennyiben alkalmazáson belüli vásárlásként fizetnek rá elő. Az Apple ugyanis saját platformján mindenféle előfizetésből származó bevételből 30 százalékot zsebre tesz - ezt pedig a Google ebben az esetben teljes egészében áthárítja a felhasználóra. Az Ars Technica szerint ugyanakkor a plusz sarc valószínűleg megkerülhető lesz, amennyiben a felhasználó más eszközről fizet elő, majd iOS-en egyszerűen bejelentkezik az alkalmazásba.

A YouTube Red megjelenésével a feltöltőkre is új irányelvek lesznek érvényesek, amennyiben ezeket a videókészítők nem fogadják el, a Google videóikat a továbbiakban privátra állítja - sok választásuk tehát nem lesz. Ez több kérdést is felvet, hiszen előfordulhat, hogy egy feltöltő valamilyen okból nem akar vagy nem is tehet közzé egy-egy videót fizetős szolgáltatásban (például licencszerződések kötik). Egyelőre nem világos, hogy a vállalat a hasonló helyzeteket hogyan kezeli majd. Az előfizetési díjakból származó bevételből természetesen a tartalomgyártóknak is jut majd, a videómegosztó a beérkezett összeg "túlnyomó részét" szétosztja majd közöttük, a Red felhasználók közötti nézettség alapján.

Az előfizetési díj egyébként nem csak a reklámoktól szabadítja meg a felhasználókat, hanem új funkciót is elérhetővé tesz. Lehetőség lesz például elmenteni az egyes videókat a későbbi offline lejátszáshoz, az említett, zenére fókuszáló YouTube Music esetében pedig ugyanezt a képanyag nélküli zeneszámokkal is megtehetjük, sőt a videókat már a háttérben is lejátszhatjuk. A Red előfizetés mindezek mellett a keresőóriás zenestreaming szolgáltatásához, a Google Play Music All Accesshez is hozzáférést biztosít - ez fordítva is igaz, a korábbi All Access előfizetők automatikusan megkapják a Red által kínált szolgáltatásokat is. Az egyelőre kicsit zavaros rendszerrel nagyon úgy tűnik, hogy a vállalat egy egységes Google-előfizetést akar létrehozni - lényegében már most is erről van szó, azt már csak közös név alá kell behozni.

A zene- vagy videóstreaming szolgáltatások előfizetői a tervek szerint a cég 2016-ban debütáló saját gyártású tartalmaihoz is hozzáférnek majd: a YouTube Red Original Series néven futó, nagy költségvetésű sorozatokban a vállalat népszerű videókészítőket vonultat majd fel (PewDiePie már biztosan kap hasonló show-t). Saját gyártású sorozatokat már az Amazontól és a Netflixtől is láthattunk, amelyek közül több komoly sikereket ért el, így nem csoda, ha a Google is próbálkozik a területen - ráadásul már jól bevált nevekkel.

A YouTube Red tehát az USA-ban rajtol, más országokban pedig jövőre válik elérhetővé, a YouTube Music-ra pedig az Egyesült Államokban is 2016-ig kell várni. A Google Play Music-kal jelentős átfedést mutató szolgáltatásban kifejezetten a zenei videókra fókuszál, de csupán a hanganyag streamelésére is lehetőség lesz benne. Fontos különbség ugyanakkor, hogy az új megoldás, eleinte legalábbis csak mobileszközökön lesz elérhető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.