Szerző: Asztalos Olivér

2017. február 28. 09:30

Ismét kétszeresére gyorsulhatnak az SD kártyák

Tovább emeli a tétet a memóriakártyákat szabványosító konzorcium, az UHS-III-mal ismét kétszeresére nő az SD kártyák maximális átviteli sebessége, már csak ki kellene használni.

Bejelentette az UHS (Ultra High Speed) busz harmadik verzióját a Secure Digital memóriakártyákat szabványosító SD Association konzorcium . A frissített szabvány ezzel ismét rádupláz az előd tempójára, így az UHS-III leírásának megfelelő kártyák akár a másodpercenkénti fél gigabájtos átviteli sebességet is átléphetik. Jó hír, hogy a kompatibilitás megmarad, a kártyák fizikai kialakítása és az érintkezők kiosztása nem változott. Az UHS-III-nak megfelelő adattárolókat a kifejezetten magas sávszélesség igénnyel rendelkező területeken képzeli el a szabványosító, nagy felbontású 360 fokos mozgóképek rögzítése mellett több kamerás drónoknál, illetve 8K vagy 4K felbontású videóknál jöhet kapóra a leggyorsabb busz, illetve az azt kiaknázó memóriakártya

Az UHS-III a 6.0-s verziószámot viseli az SD Association dokumentációjába, ami két sebességi fokozatot specifikált. Az egyaránt full-duplex (egy időben kétirányú kapcsolat) FD312 és FD624 között a maximális átviteli sebességben van eltérés, előbbi 312, utóbbi pedig 642 MB/s-ban határozza meg a maximumértéket, igaz ezeket valószínűleg most is nehéz lesz valós felhasználás mellet reprodukálni. Az UHS-III a közvetlen előd UHS-II alapjaira épül, így a fizikai csatolónál nem történt változtatás, maradtak a két sorba rendeződő érintkezők, aminek hála a visszafelé kompatibilitás megoldott, de a nagyobb tempó kiaknázásához most is szükség lesz az eszköz oldali támogatásra.

Az másodpercenkénti, akár fél gigabájt feletti tempó a teljes méretű SDHC és SDXC kártyák mellett az apró, microSDHC és microSDXC formátummal is elérhető lesz, utóbbi például az androidos okostelefon tulajdonosoknak lehet jó hír. Egy UHS-III kártyával már akár a felsőkategóriás készülékek belső tárhelyének tempója is elérhető, ami 4K-s és/vagy szuperlassított felvételek esetében lehet hasznos. A nagy tempót ráadásul egyre nagyobb tárhellyel lehet párosítani, SDXC-ből már 1 terabájtos, microSDXC-ből pedig 256 gigabájtos is elérhető, a 3D NAND technológia bitsűrűséget növelő áldásos hatásának hála pedig az értékek belátható időn belül még tovább növekedhetnek. A kapacitás mellett persze a sebesség is fontos, hiába a villámgyors busz, ha azt a NAND lapka és a vezérlő nem tudja kiaknázni. Ebben szintén kapóra jöhet a gyorsan fejlődő rétegezett NAND, amiből több, kisebb kapacitásút egybetokozva relatíve könnyen növelhető az olvasási és írási tempó.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az UHS szinte menetrendszerűen fejlődik, a busz első, UHS-I verzióját még 2010 júniusában prezentálta SD Association, legfeljebb 104 MB/s-os átviteli tempóval. Ezt alig bő fél évvel később, 2011 januárjában követte az új, dupla soros érintkezőket hozó UHS-II, ami full-duplex módban 156, half-duplex módban pedig 312 MB/s átviteli sebességet kínált. Utóbbinak már a duplája sem lesz akadály a most bejelentett UHS-III esetében, ugyanakkor az előd lassú terjedéséből kiindulva évek kellhetnek a gyorsabb szabvány meghonosításához, ami várhatóan most is profi fotósok és filmesek körében vethet majd gyökeret.

a címlapról