Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 29. 09:30

Negyedterás microSD-vel jelentkezett a SanDisk

A Samsung után a Sandisk/Western Digital is jelentkezett saját 256 gigabájtos microSD kártyájával, amelyek elfogadható sebességet kombinálnak hatalmas kapacitással.

Nagy kapacitású, de szerény sebességű microSD kártyákkal jelentkezik a SanDisk - immár a Western Digital részeként. A két, negyed terabájtos kártya elsősorban az okostelefonokat célozza, ahol a microSD formátum követelmény - a profi felhasználásra ma is a nagyobb, teljes méretű SD-kártyákat érdemes használni. A SanDisk ezzel szorosan a Samsung nyomában lohol, a dél-koreai cég májusban mutatta be saját 256-os kártyáját, ennek szállításait pedig a hetekben kezdte meg.

A 256 gigabájtos kapacitást rögtön két kiadásban is elérhetővé tette a SanDisk, amelyeket sebesség mentén differenciál a gyártó. Mindkét kártya az UHS-I buszt használja, emiatt a maximális sebesség nem is haladja meg a szabvány által diktált mintegy 100 megabájtos másodpercenkénti átvitelt. Az Extreme kiadásnál az olvasási/írási sebesség 100/90, az Ultra modellnél 95/95 a gyártó specifikációja szerint - itt tehát érdemi különbség nincs. A minimális szekvenciális írási sebességnél viszont már kijön a különbség: míg az Ultra csak 10 megabájtot fogad másodpercenként, az Extreme már 30 MBps sebességet is biztosan átvisz, ez pedig a 4K-s videók rögzítésénél döntő tényező lehet.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A profi felhasználásra ma már elvárás az ennél gyorsabb átviteli sebesség, ezt az iparág már az UHS busz második kiadásával (UHS-II) teljesíteni is tudja, ez dolgozik a profiknak szánt eszközökben. Ez a szabvány 156 illetve 312 megabájtos másodpercenkénti átvitelre is képes, a most bemutatott Sandisk-kártyákból azonban kimaradt ennek támogatása. Így megcélzott piacnak marad a kevésbé igényes fotósok mellett az okostelefon-használók tábora.

A gyártó a kártyák árát is közzétette, az amerikai (nettó) ár a 256 gigabájtos SanDisk Ultra microSDXC Premium Edition esetében 150 dollár lesz, az Extreme kiadás pedig 200 dollárba kerül majd - ezzel alaposan alávágott a Samsung 250 dolláros árának a Western Digital. A piaci rajt kissé elhúzódik, az olcsóbb modell augusztusban, a drágább pedig a negyedik negyedévben lesz elérhető.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.