Szerző: Habók Lilla

2017. február 17. 14:57

Új pokémonokkal törne újra a csúcsra a Pokémon Go

A Pokémon Go már több mint 1 milliárdos bevételnél tart, de még mindig meg tud újulni, a friss kiadás új tartalommal csábítja a játékosokat.

Megérkezett a Pokémon Go játékosainak körében régóta várt Generáció II. frissítés, amely a legnagyobb változást jelenti a bevezetés óta eltelt több mint féléves időszakra visszatekintve. A játék hátterében a The Pokémon Company áll kiadóként, amelynek csak kisebbségi tulajdonosa a Nintendo, a Game Freak és a Creatures mellett. A fejlesztő pedig a Niantic Labs, amelyben a Nintendónak ismeretlen méretű részesedése van.

Az alkalmazásnak összesen 1 milliárdos bevételt sikerült elérnie január végéig, vagyis az Androidon és iOS-en is elérhető mobiljáték első hét hónapjában a SensorTower adatai szerint. Mint írják, ezzel az eredménnyel a Pokémon Go a leggyorsabb az alkalmazások közül, amely átlépte ezt a mérföldkövet, míg a legnagyobb bevételszerző Clash Royale-nak ez csak 10 hónap alatt sikerült.

110 nap alatt 800 milliós bevételt ért el a Pokémon Go

A Pokémon Go kezdetektől a fokozatos terjeszkedés elvét követi, már a bevezetés tavaly július 6-án is eleinte csak néhány országban történt meg, később vált globálisan elérhetővé. A több mint egy hetes késleltetés technológiai szempontból is fontos volt, mivel a szerverek hatalmas terhelést kaptak az első napokban. A bevezető időszak nagyjából napi 18 milliós bevételt hozott a kiadónak, ami természetesen csökkent a következő hónapokban, de még mostanában is napi 1,5-2,5 millió dollárt termel.

Főleg a tematizált speciális események emelik meg erősen a bevételeket, amelyek közben több Pokémon jelenik meg és elkapásukért is több jutalom jár. Például a Halloween esemény öt nap alatt 23,3 millió dollárt jelentett a cégnek, míg az azt megelőző hagyományos héten 10 millió volt a bevétel öt nap alatt. Egy másik beszédes adat, hogy tavaly decemberben még 950 millió dolláros összbevételről számolt be a cég, amely egy hónap alatt több mint 50 milliós növekedéssel átlépte az egy milliárdot.

Bevételek változása az Egyesült Államokban az eseményekhez köthetően

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Nagy várakozás előzte meg a mostani második generációs pokémonok megjelenését, mivel kezdetben csak 150 szörny volt elérhető, és ezt azóta csak néhány új megjelenés követte. A lokációs/augmented reality formátumú mobiljáték lényege a szörnyek összegyűjtése, így az újak megjelenése tartalmi bővítést is jelent.

Mostantól több mint 80 új pokémon kapható el, közülük több is megkülönböztethető nemek szerint, két új gyümölcs segíti a játékost az elkapáskor, több cukorka (a továbbfejlesztéshez és az erősítéshez szükséges pont) kapható a továbbfejlesztett pokémonok begyűjtésekor, és még néhány felületi változás, kényelmi módosítás és hibajavítás történt - részletes lista a Niantic blogon. A frissítések vélhetően újra fel fogják ébreszteni az érdeklődést a mobiljáték iránt, amit a bevezetés időszakához hasonló szerverproblémák is jeleztek.

Legfőbb kérdés az lesz, hogy vajon a Nianticnak sikerül-e megismételnie a bevezetéskor elért hatalmas letöltésszámot (tavaly szeptemberi adat szerint 500 milliós) és aktivitást (kezdetben napi 20-25 millió), amelyet zuhanó érdeklődőszám követett - részben a szerverleállások vagy éppen a játék érdektelenné válása miatt. Az aktív felhasználók részéről biztosan fokozottabb jelenlét várható a következő hetekben, és a régi játékosok egy részét is valószínűleg sikerül visszacsábítani, de a vállalatot inkább az új alkalmazásletöltések és a vásárlások száma fogja érdekelni.

A bevétel a Pokémon Gónál a megszokott freemium modellre alapul, az ingyenes használat mellett a játékosok a plusz eszközökért, például új labdákért vagy a tárhely bővítéséért fizethetnek. A mostani frissítés viszont nem ad olyan új elemet a bolthoz, amelyért fizetni lehetne. Az új eszközök közé egyedül a pokémonok elkapását megkönnyítő és az értük járó cukorkákat megduplázó gyümölcsök tartoznak, de ez a típus eddig sem volt megvásárolható az alkalmazáson belül, csak játék közben szerezhető be. Viszont új elem, hogy a felhasználókhoz tartozó karakterek a virtuális pénzekért cserébe újfajta öltözetet, kiegészítőket kaphatnak. A nyári megjelenést követően a kilencedik napon tetőzött a bevétel, úgyhogy a sikeresség megítélésére ebben az esetben is pár napot várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.