Szerző: HIRDETÉS

2017. január 23. 13:14

Holtig tanul a jó Fujitsu tároló

Nagyobb frissítést kaptak a Fujitsu Eternus DX S3 tárolók. A közelmúltban elrajtolt szoftveres csomag több ponton javít a rendszerek képességein.

A különféle adatközponti rendszerek, szerverek és tárolók sarkalatos pontja a terméktámogatás, ami nem csak az esetleges meghibásodások, vagy az üzemeltetés közben felbukkanó, amúgy ekkor már jellemzően igencsak ritkán előforduló bugok lehető leggyorsabb javításából áll, jobb esetben. A Fujitsu ezen kedvezőbb forgatókönyvnek megfelelően, időről időre újabb szoftveres frissítésekkel igyekszik javítani piacon lévő tárolórendszereinek képességein, aminek alapjait java részt a vásárlópartnerek visszajelzései adják. A fejlesztések legutóbbi állomása tavaly ősszel futott be, amiből az immár harmadik évüket taposó Eternus DX S3 sorozat tagjai számottevő mértékben profitáltak.

A friss szoftver több ponton is hozzáad a tárolók képességeihez, ehhez azonban az új Eternus SF V16.4 szoftverre és a V10L60 firmware telepítésére is szükség van. Az egyik ilyen a Storage Cluster technológia támogatás kiterjesztése 10Gbit iSCSI csatoló felületre és protokollra. Erre eddig csak FC (Fibre Channel) kapcsolaton keresztül volt lehetőség, ami nem minden IT rendszerben található meg és költséges megoldás, az előnyöket pedig számos vásároló nem tudja kiaknázni. Ezzel szemben a 10Gbit iSCSI egy költséghatékonyabb megoldás, ami a már meglévő ethernet switchekre illeszthető. A Storage Cluster rendszer egy olyan megoldás, amivel áthidalható akár egy teljes tároló meghibásodása úgy, hogy a felhasználók ebből nem vesznek észre semmit, mert a „tartalék” tároló transzparensen átveszi a meghibásodott feladatát.

Fejlődött az inline deduplikáció és tömörítés, amely eljárások algoritmusait szinte a végtelenségig lehet(ne) optimalizálni. A deduplikációs technológia automatikusan felismeri az identikus adatszeleteket és azokat csak egyszer menti el. A megoldás az adatmentő szoftverek számára teljesen transzparens módon történik, így mind a mentés, mint a visszaállítás közben láthatatlan marad.

A V10L60 firmware telepítését követően tovább javul a deduplikáció és tömörítés hatékonysága, ugyanakkor a Fujitsu nem számszerűsített, így pontosan nem tudni, hogy ez a gyakorlatban mennyit jelenthet. Fontos megjegyezni, hogy a deduplikáció továbbra is csak a DX200 S3-tól érhető el, a DX60 és a DX100 nem támogatja a "tárhelynövelő" technológiát. Ezen felül a támogatott modellek esetében kritérium a memóriabővítés is, a folyamat megfelelő működéséhez ugyanis tárolómodelltől függően további 24-64 gigabájt operatív tár szükséges.

Javult a tárolórétegezés kezelése is, mostantól komplett RAID csoportok is eltávolíthatóak a FTRP-kből (Flexible Tier Pool) a teljes pool felbontása nélkül. Ez a lehetőség a Tier Expansion funkcióval karöltve olyan új műveletek előtt nyitja meg a utat mint a rétegek háttérbe szorítása vagy azok méretének csökkentése. Emellett az adott réteg RAID szintje is változtatható, valamint a lemezek is cserélhetőek nagyobb vagy kisebb kapacitású, és/vagy gyorsabb átviteli sebességű modellre. Ide kapcsolható, hogy az Eternus SF V16.4-től kezdve az FTRP-k és a TPP-k (Thin Provisioning Pool) maximális kapacitása bizonyos modellek esetében duplázodott, ami a DX600 S3-nál 1, a DX8700 és DX8900 S3 esetében pedig már 2 petabájtot jelent. Emellett apró, de kényelmes változtatás lehet, hogy a snapshotokhoz már nem szükséges dedikált RAID csoport, bármelyik FTRP vagy TPP használható a tároláshoz.

[A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.