Szerző: Hlács Ferenc

2017. január 6. 12:22

10K felbontást és 48 Gbps sávszélességet hoz az új HDMI

Kiterjesztett HDR támogatást, akár 10K felbontást és tekintélyes 48 Gbps sávszélességet ígér a HDMI 2.1. A frissített szabvány várhatóan jövőre bukkan majd fel először a piacon.

Jócskán megnövelt sávszélességgel támad HDMI szabvány legújabb, 2.1-es verziója. A frissített specifikációkat a HDMI Forum a napokban tette közzé, annak legnagyobb erősségei közé tartozik a 10K tartalmak támogatása (noha egyelőre nem egyértelmű, hogy ez pontosan mekkora felbontást takar), továbbá a 18-ról nem kevesebb mint 48 gigabitesre hizlalt sávszélesség és a kiterjesztett HDR támogatás is. Az új szabvány megőrzi majd az eddig látott csatlakozókat, noha a tekintélyes sávszélességhez új, 48G kábelekre lesz szükség - ezek, ahogy a HDMI-nél eddig is megszokhattuk, visszafelé kompatibilisek az eddig használt vezetékekkel. Az AnandTech szerint két méteres hosszúságig a kábelek továbbra is rézvezetékeket használnak majd, noha efölött már új megoldásra lehet szükség.

Míg a HDMI 2.0 maximális felbontása a 4K-nál, azaz 4096x2160 pixelnél tetőzött, a 2.1-es kiadás már 7680x4320 pixelt számláló 8K-t, illetve a 10K-t is támogatja, ráadásul mindegyiket 120 hertzen, szemben a korábbi verzió 60 hertzes csúcsértékével. A szabvány továbbá a jelentősen megnőtt sávszélességen a legújabb színpalettákat is képes átvinni, beleértve a BT.2020-t, illetve jó eséllyel a BT.2100-t is, illetve lehetővé teszi majd a HDR megjelenítést 8K felbontás mellett is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A HDR-oldali fejlesztések ugyanakkor nem merülnek ki ennyiben, a HDMI 2.1 a dinamikus HDR metaadatok támogatását is elhozza, ezzel lehetővé téve, hogy az egyes tartalmakban a színek, kontraszt és fényesség értékeit a készítők akár képkockáról képkockára szabályozzák - ehhez a funkcióhoz ráadásul nem is lesz feltétlenül szükség az új generációs 48G kábelekre, az egy firmware frissítéssel elérhetővé tehető, akár 60 hertzen megjelenített 4K felbontáson. A dinamikus HDR videós tartalmak persze egyelőre nem árasztották el a piacot, a megoldás így első körben a játékosoknak kedvezhet, több címben ugyanis már feltűnik annak támogatása.

Ugyancsak a gamerek örülhetnek a frissített szabvánnyal érkező GM VRR (Game Mode Variable Refresh Rate) támogatásnak is, amely az Nvidiától megismert G-Sync, illetve annak versenytársa, az AMD-féle FreeSync dinamikus képfrissítési megoldásával barátkoztatja össze a szabványt. Utóbbi, azaz a FreeSync frissítését az AMD egyébként szintén a napokban jelentette be, abban a változtatható képfrissítési gyakoriság mellett HDR is kiemelt helyet kap. A HDMI 2.1 GM VRR 4K felbontás mellett 120 hertzes maximális sebességet produkál, 8K-nál pedig 60 hertznél tetőzik. Utóbbiaknál a megoldás használatához a játékosoknak már be kell fektetniük az új 48G kábelekbe, alacsonyabb felbontások mellett ugyanakkor a HDMI 1.4 vezetékek is megfelelők.

A mostani bejelentéssel a HDMI Forum még nem véglegesítette a HDMI 2.1 specifikációit, arra a technológiára váró gyártóknak az idei második negyedévig még várniuk kell, a szabványt támogató első eszközök pedig jó eséllyel csak jövőre látnak majd napvilágot.

a címlapról