Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 29. 16:06

Békét kötött a LEDE és az OpenWRT

Újra összeolvadhat a májusban kettészakadt OpenWrt, a szabad szoftveres router-firmware-t fejlesztő csapat.

Újra egyesülhet az OpenWrt és az arról májusban levált LEDE (Linux Embedded Development Environment), jelentették be a két csapat képviselői. A bejelentés szerint a problémákat sikerült elsimítani és produktív, barátságos beszélgetéseken kidolgozni a jövőre vonatkozó terveket. Az összeolvadásra mindkét oldalról teljes nyitottság van, így várhatóan a következő napokban csak az apró részletek elsimítása marad hátra - például hogy maradjon-e az OpenWrt, vagy jöjjön a LEDE, mint új márka.

A két csapat az irányításon, pontosabban annak modelljén veszett össze. A LEDE-pártiak eredeti, májusi manifesztója szerint a forkra azért volt szükség, mert az OpenWrt közösségben az aktív fejlesztők száma nagyon alacsonyra esett, utánpótlás nélkül, a fejlesztés kiszolgáló infrastruktúra megbízhatatlannak bizonyult, a szükséges hibaelhárítást pedig véleménykülönbségek hátráltatták, de hiányos volt a kommunikáció és koordináció a core csapaton belül és a core csapat illetve a szélesebb közösség között is, végül kevés fókuszt kapott a stabilitás és a dokumentáció.

Ezzel indult el a LEDE, amely OpenWrt-alapokon, de a fenti problémák nélkül igyekezett megvalósítani a szabad routeres szoftverek fejlesztését. Az újrakezdő csapat egyszerűbb (és egyszerűbben karbantartható) infrastruktúrát, egyszerűsített kiadási folyamatot, kezdő-barát hozzáállást és transzparens döntéshozást ígért.

A két vonal összeboronálásában két magyar fejlesztőnek, Herpai "wigyori" Zoltánnak és Kalóz "Kaloz" Imrének is szerepe lesz (mindketten aktív hup.hu tagok), ők fogják egy harmadik fejlesztővel szinkronba hozni a LEDE és az OpenWrt kódbázisát. Erre azért van szükség, mert az OpenWrt a jövőben a LEDE kódjával megy majd tovább.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról