Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 29. 16:06

Békét kötött a LEDE és az OpenWRT

Újra összeolvadhat a májusban kettészakadt OpenWrt, a szabad szoftveres router-firmware-t fejlesztő csapat.

Újra egyesülhet az OpenWrt és az arról májusban levált LEDE (Linux Embedded Development Environment), jelentették be a két csapat képviselői. A bejelentés szerint a problémákat sikerült elsimítani és produktív, barátságos beszélgetéseken kidolgozni a jövőre vonatkozó terveket. Az összeolvadásra mindkét oldalról teljes nyitottság van, így várhatóan a következő napokban csak az apró részletek elsimítása marad hátra - például hogy maradjon-e az OpenWrt, vagy jöjjön a LEDE, mint új márka.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A két csapat az irányításon, pontosabban annak modelljén veszett össze. A LEDE-pártiak eredeti, májusi manifesztója szerint a forkra azért volt szükség, mert az OpenWrt közösségben az aktív fejlesztők száma nagyon alacsonyra esett, utánpótlás nélkül, a fejlesztés kiszolgáló infrastruktúra megbízhatatlannak bizonyult, a szükséges hibaelhárítást pedig véleménykülönbségek hátráltatták, de hiányos volt a kommunikáció és koordináció a core csapaton belül és a core csapat illetve a szélesebb közösség között is, végül kevés fókuszt kapott a stabilitás és a dokumentáció.

Ezzel indult el a LEDE, amely OpenWrt-alapokon, de a fenti problémák nélkül igyekezett megvalósítani a szabad routeres szoftverek fejlesztését. Az újrakezdő csapat egyszerűbb (és egyszerűbben karbantartható) infrastruktúrát, egyszerűsített kiadási folyamatot, kezdő-barát hozzáállást és transzparens döntéshozást ígért.

A két vonal összeboronálásában két magyar fejlesztőnek, Herpai "wigyori" Zoltánnak és Kalóz "Kaloz" Imrének is szerepe lesz (mindketten aktív hup.hu tagok), ők fogják egy harmadik fejlesztővel szinkronba hozni a LEDE és az OpenWrt kódbázisát. Erre azért van szükség, mert az OpenWrt a jövőben a LEDE kódjával megy majd tovább.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 10:10

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.