Szerző: Hlács Ferenc

2016. december 29. 11:53

Már most bemutatkoztak a 2017-es ThinkPadek

USB-C, Kaby Lake és új ezüstszínű kivitel a Lenovo új üzleti notebookjain. A vállalat a frissített laptopok mellett egy sor kiegészítőt is bejelentett.

Rohamosan közeleg az év vége, a Lenovónak azonban még sikerült egy egészen fontos bejelentést becsempésznie a szilveszteri pezsgőbontás elé: a cég a legújabb, immár 70-re végződő szériaszámú ThinkPad sorozatról rántotta le a leplet. A népszerű üzleti notebookok új modelljei első pillantásra nem sokban különböznek az elmúlt években látott gépektől, a gyártónak azonban a kötelező motorháztető alatti frissítéseken túl - mint az Intel Kaby Lake processzorok - is sikerült néhány fontos újdonságot becsempészni az eszközökbe.

Ilyen Microsoft Precision TouchPad API támogatása - ez még a Windows 8-cal érkezett új tapipad-szabvány, a Microsoft és a Synaptics közreműködéséből. Ez végre szakít a hagyományos windowsos logikával, miszerint a touchpad egeret emulál, így a fejlett képességek, mint a multitouch, gesztusok és számos más funkció a meghajtóprogramból az operációs rendszer hatáskörébe kerülhet át. A PC-gyártók körében eddig nem aratott osztatlan sikert ez a szabvány, de a Microsoft a hírek szerint hamarosan a Windows logó program részévé emeli azt, így a Lenovo jobbnak látta előremenekülni és a ThinkPadeken immár egységesen bevezette az új szoftveres megoldást.

Ugyancsak újdonság, hogy az új ThinkPad széria Windows 10 Signature Editionnel a fedélzetén érkezik, azaz a notebookok garantáltan bloatware-mentesek. A repertoárban mindezek mellett az Intel Optane meghajtói is feltűnnek, igaz csak kis méretben, ezeket az M.2 meghajtókat a gépek ennek megfelelően a merevlemezek gyorsítótárazására használják majd. Ahogy sok konkurens gyártónál, immár a ThinkPadeken is megjelennek a Thunderbolt 3 támogatással érkező USB-C aljzatok, végül de nem utolsó sorban pedig a gépek egyes modelljei a vállalattól megszokott fekete mellett már ezüst színben is kaphatók lesznek.

A T sorozat

Az új 14 hüvelykes kijelzővel szerelt T470 és nagy testvére, a 15,6 hüvelykes T570 is kap az Optane meghajtókból, egész pontosan 16 gigabájtot. A gépeket a cég a megszokott ujjlenyomat-olvasók mellett Windows Hello támogatással érkező kamerákkal is felszerelte, azokba továbbá 32 gigabájt DDR4 RAM fér. A nagyméretű notebookokból a dedikált GPU sem hiányzik, azokba a cég GeForce 940MX grafikát tett. Kijelző terén a T470-t választóknak be kell érniük a Full HD felbontással, a T570-nél viszont már 3840x2160 pixelt is a panelre lehet zsúfolni. A kisebb masina már februárban elérhető lesz, nettó 914 dolláros indulóáron, a nagyobb modellre viszont márciusig várni kell, az nettó 909 dollárról indul.

ThinkPad T470

A T470-ből az alapverzió mellett a szokásos könnyített, illetve izmosabb variánsok is elérhetők lesznek, azaz a T470s és T470p. Az "s" verzió a hagyományokkal szakítva már ezüst kivitelben is elérhető, abba a vékonyabb kialakítás miatt csak legfeljebb 24 gigabájt RAM-ot pakolhatunk, illetve egy terabájtos PCIe SSD-t. Az masszívabb T470p-ben már ismét 32 gigabájtnál tetőzik a maximális memória mennyisége, az a GeForce 940MX dedikált grafika mellett a fenti modellekkel ellentétben nem U szériás processzorral érkezik, helyette nagyobb teljesítményű 45 wattos lapkát kap. Ebből a gépből sem maradt ki továbbá a 16 gigabájtos Optane meghajtó. Az T470s februártól nettó 1099 dolláros ártól válik elérhetővé, míg a T470p márciusban 1049 dolláros áron kerül a boltokba.

Az L sorozat

A vállalati "tömegnotebooknak" szánt L széria sem úszta meg a frissítését, a 14 hüvelykes, Full HD kijelzővel érkező L470-be a 32 gigabájt maximális RAM mellett a T-s gépekhez hasonlóan eljutott az választható Optane caching, sőt, egy Radeon R5 M430 chip formájában még dedikált GPU-val is elérhető. Az eggyel nagyobb, 15,6 hüvelykes L570 is hozza a fenti paramétereket, abban továbbá igény szerint akár egy optikai meghajtó is elfér. Az L470 indulóára nettó 799, az L570-é pedig 809 dollár lesz, mindkét gép márciusban tűnik fel a boltok polcain.

X széria

A Lenovo az X sorozat legújabb tagjába, az 12,5 hüvelykes X270-be már csak maximum 16 gigabájt RAM-ot tesz, cserébe viszont 2 terabjátos HDD-t vagy 512 gigabájtos PCIe SSD-t is kérhetünk a notebookba. Az eszközben, ahogy a korábbi években, most is két akkumulátort találunk, egy beépített és egy cserélhető telepet, így utóbbi a gép kikapcsolása nélkül is kivehető. Az akkupáros (a legnagyobb elérhető cserélhető akkuval) a gyártó ígérete szerint "akár" 21,4 órás üzemidőt ígér, ez a gyakorlatban persze valószínűleg számottevően kevesebb lesz normál terhelés alatt, ugyanakkor már az is impresszív, ha távolról is megközelíti a Lenovo által kijelölt időt. A gép márciustól vásárolható meg, nettó 909 dolláros kezdőáron.

ThinkPad Yoga 370 és ThinkPad 13

A vállalat a frissítések mellett egy új modellt is bevezet, ez a 360 fokban hátrahajtható kijelzővel szerelt Yoga szériát bővítő ThinkPad Yoga 370. Utóbbi a tavalyról már megismert, 12 hüvelykes Yoga 260 és 14 hüvelykes Yoga 460 közé érkezik, ennek megfelelően képátlója 13,3 hüvelyk, a panel pedig Full HD felbontást kap. A gép T470s-hez hasonlóan ezüst színben is piacra kerül, továbbá a sorozattól megszokott módon a készülékházba dokkolható érintőtoll is tartozik majd hozzá. Az eszköz jövő márciusban jelenik meg, nettó 1264 dolláros árcédulával.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A gyártó leginkább költséghatékony megoldását a ThinkPad 13 jelenti. A gép, amely ugyancsak elérhető lesz ezüstszínű kivitelben is a fentiekhez hasonlóan Kaby Lake lapkákat kap, továbbá akár 32 gigabájt DDR4 RAM-ot, illetve Full HD kijelzőt. Az USB-C innen sem hiányzik, a gép indulóárát pedig a vállalat a portfólió többi tagjánál jelentősen alacsonyabban, nettó 674 dollárnál húzta meg. Az érdeklődők már januárban kézbe vehetik az eszközt.

Kiegészítők

Az új notebookokkal párhuzamosan a Lenovo egy sor kiegészítőt is piacra dobott, egész pontosan két dokkolót és két új ThinkVision kijelzőt. A ThinkPad Thunderbolt 3 Dock, mint arra neve is utal, az USB-C aljzatok mögött Thunderbolt 3 támogatást rejtegető gépeket célozza, azon két DisplayPort és egy HDMI aljzat is helyet kapott, sőt a cég a jó öreg VGA-ról sem feledkezett meg. Az eszközre jutott még öt USB 3.0 port, gigabites Ethernet, headset jack, illetve egy USB-C-s Thunderbolt 3 kivezetés is. A februárban rajtoló, nettó 280 dolláros kiegészítővel egyszerre akár három UHD kijelzőt is meghajthatunk, ha azt a mögötte lévő gép is bírja.

A cég másik dokkolója a Thunderbolt 3 nélküli gépeket célozza, amelyek USB 3.1 Gen 2-re építenek. Ennek megfelelően valamivel szerényebb rajta az aljzatpaletta, a készüléken azonban így is találunk két DisplaPort, egy VGA, három USB 3.0 és két USB 2.0 portot, illetve egy USB-C aljzatot is, a gigabites Ethernet és a headset csatlakozója mellett. Az eszköz két csatlakoztatott Full HD kijelzővel vagy egy UHD megjelenítővel birkózik meg, utóbbi esetében sajnos csak 30 hertzen.

A Lenovo elképesztően vékony peremű asztali kijelzőinek sora a ThinkVision P24h és P27h modellekkel gyarapodott, az első 23,8, a második pedig 27 hüvelykes képátlóval érkezik. Mindkét modell QHD, azaz 2560x1440 pixeles felbontást kap, illetve sRGB-re kalibrálva érkeznek. A kijelzők két HDMI bemenet mellett DisplayPort ki- és bemenetet is kaptak, ha valaki sorba kötve akarná használni a megjelenítőket. Természetesen az USB-C sem maradt ki a repertoárból, továbbá négy darab USB 3.0 aljzat is jutott az eszközökre, amelyek így kvázi dokkolóként is használhatók. Ahogy jó vállalati monitorokhoz illik a kijelzők magassága állítható, a panelek pedig 90 fokban elforgathatók. A kisebb modell 260, a nagyobb pedig 330 dolláros nettó áron lesz kapható, jövő márciustól.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.