Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Idén is Optane SSD-k nélkül maradunk

Asztalos Olivér, 2016. december 05. 16:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Úgy fest tovább csúszik az Intel Optane SSD-k megjelenése, az Intel információmorzsái szerint jó ha jövőre elérhetővé válnak a termékek.

Tovább csúszik a tavaly nagy dérrel-durral bejelentett 3D Xpoint technológia piaci rajtja. Fél éve még úgy tűnt, hogy már az idei év végén megjelenhetnek az első Optane kliens SSD-k, ennek lehetősége viszont egyre kisebb, mostanra gyakorlatilag minimálisra csökkent. A júniusban felreppent két modell valószínűleg csak valamikor jövőre láthat napvilágot, Brian Krzanich, az Intel vezére szerint pedig a termékek igazi felfutása csak 2018-ban kezdődhet.

Az Optane termékeket mély csend lengi körül, a Credit Suisse múlt heti konferenciáján Stacy Smith-t, a vállalat pénzügyi és stratégiai igazgatóját kérdezték, aki nem volt hajlandó nyilatkozni a termékek megjelenéséről. A szakemberből csupán annyit húztak ki, hogy a lapkák gyártási jelenleg Kínában folyik, a tömegtermelés pedig valamikor jövőre indulhat meg.

Opatane prototípusok már néhány hónapja léteznek, ezeket az Intel demózta is egyes rendezvényein, a Lenovo egyes szervereiben pedig élesben tesztelik az SSD-ket, a kiszolgálókon az IBM Bluemix felhős platformja fut. Az eredményeket természetesen nem részletezi a cég, de a fejlesztés ezen fázisban még bármilyen probléma felütheti a fejét, nem kizárt, hogy egy ilyen miatt csúszik (még tovább) a piaci megjelenés.

A nyáron kiszivárgott információk szerint ebben a negyedévben két Optane kliens SSD érkezne (érkezett volna). A kínálat csúcsát a Mansion Beach kódnevű termék jelentene, melyről annyi derült ki, hogy Gen3-as PCI Express buszt és NVMe interfészt használ, előbbi esetében konkrétan négy sávot. E mellé a Stony Beach-et tervezte be az Intel, amit egy régi-új, System Accelerator termékkategóriába sorolt a cég, tehát a termék valószínűleg a még NAND-alapú lassabb SSD (vagy netán HDD) gyorsítására szolgál majd, akárcsak az 5 évvel ezelőtti, SLC NAND-alapú Larson Creek.

Az Intel és a Micron tavaly bejelentett forradalmi fejlesztésének az idei év elején kellett volna piacra kerülnie, ami nagy részt a termeléshez szükséges különféle új anyagok ellátási láncának kiépítése miatt csúszott jelen állás szerint már lassan egy évet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.