Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 20. 12:12

Vegyesvállalatot alapíthat a Seagate és az SK Hynix

Egy új, közös vállalattal katalizálná fejlesztéseit a Seagate és az SK Hynix. A lökésre mindkét cégnek szüksége lenne, míg előbbi a merevlemezektől szakadna el vele, addig utóbbi a nem volatilis memóriák fejlesztésének, illetve viszonylag gyenge piaci részesedésének adna egy lökést.

Vegyesvállalatot indíthat a flash memóriák fejlesztésére a merevlemezeiről ismert Seagate, illetve a különféle memóriáiról elhíresült SK Hynix. A The Korea Herald mindezt az utóbbi vállalat állítására alapozza, aki már egy ideje tárgyalásokat folytat az amerikai céggel, de a lehetséges együttműködésről, illetve annak pontos formájáról még nem született döntés. Amennyiben megvalósul a szövetség, úgy az a Seagate részéről elsősorban a Western Digital felvásárlására lehet válasz, a nagy konkurens ugyanis idén zárta le a SanDisk bekebelezését, amivel értékes flashmemóriás technológiákhoz jutott.

A WDC ezzel az első olyan vertikálisan integrált vállalat a piacon, amely merevlemezeket és flash-alapú tárolókat konzumer és vállalati rendszerekhez egyaránt szállít. A cég bebiztosította magát a következő évtizedekre, a merevlemezek gyorsan szűkülő piacával ugyanis hosszútávon komoly problémákba ütközhetett volna. Hasonló megfontolásból kezdhetett tárgyalásokat a Seagate is a dél-koreai memóriagyártóval, amely utóbbi a NAND chipek piacán a nagyobb szereplők között csak a gyengélkedő Intelt előzi meg.

Természetesen a Seagate sem most kapott észbe, a vállalat korábban a Samsunggal igyekezett együttműködni, amelytől NAND chipeket vásárolt, a kooperáció kezdeteként pedig anno a merevlemezes üzletágat is átvette a dél-koreai vállalattól. Ezt követően tavaly év elején a Micronnal lépett partnerségre a Seagate, de az együttműködés eddig nem tűnik virágzónak, a két cég alig néhány SSD-t dobott piacra, amelyek egyelőre nem arattak túl nagy piaci sikert. Talán épp ennek köszönhető, hogy a Seagate Nytro XF1230 SATA SSD már SK Hynix NAND chipeket és SK Hynix LAMD vezérlőt alkalmaz.

A Seagate SSD-s vergődéséből fakadó problémákat mi sem mutatja jobban, hogy a vállalat júliusban összesen 8100 dolgozójának elbocsátását jelentette be. A hivatalos közlemény szerint a leépítés egy átszervezés része, amivel a merevlemezgyártó a kiadások csökkentése mellett a HDD-s gyártási kapacitást is jelentősen megvágja. Utóbbival a 55-60 milliós darabszámot 35-40 millióra vágja vissza a vállalat, reagálva az SSD-k térhódítására és a PC-piac évek óta tartó gyengélkedésének együttes hatására.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Eközben az SK Hynix sem áll a legjobban, legalábbis ami a NAND chipket piacát illeti. A gyártó legnagyobb sikerét jelenleg az iPhone-ok jelentik, ugyanis a legújabb szériába a dél-koreai gyártó szállítja a flashmemóriát, a vállalati és konzumer SSD-k piacon viszont meglehetősen visszafogott a cég sikere. Az előrelépéshez (egyre) nagyobb befektetéseket kellene eszközölni, amelyhez kapóra jönne a Seagate tőkéje, aki emellett még az LSI flashmemóriás részlegének felvásárlásával megszerzett kompetenciát, illetve a kiterjedt disztribúciós csatornáit is betudná bedobni a közösbe.

Az előzetes hírek szerint a vegyesvállalatban az SK Hynix 51, a Seagate pedig 49 százalékot birtokolna, hasonlóan a Micron-Intel, illetve a Toshiba-WDC (Sandisk) felálláshoz. Ezek példája jól mutatja, hogy egy megfelelően kialakított, jól működő struktúrával mindkét fél profitálhat az együttműködésből, amire mind a Seagate-nek, mind pedig az SK Hynixnak nagy szüksége van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról