Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 7. 14:55

Online egyetemet indít a Microsoft

Képzésekkel nyúlna felhős platformja, az Azure alá a Microsoft. A kompetenciahiány egyre inkább gátjává vált a piac növekedésének, logikus, hogy oktatásban erősít a cég.

Új, teljesen ingyenes online kurzusokat indít a Microsoft - jelentette be a vállalat. Jelen állás szerint ezek a cég első MOOC-programjai, amelyek a "sima" online kurzusokhoz képest sokkal szigorúbb, így az új anyag azoknak is jó megoldás, akik nehezen veszik rá magukat az online videók követésére.

MOOC-modellben

A Microsoft már eddig is kínált online elérhető ingyenes tananyagokat, például a Microsoft Virtual Academy formájában. Ehhez képest az új kezdeményezés abban hoz újat, hogy már a MOOC modellt használja: vagyis a tananyagok és a videós prezentációk mellett laborfeladatok, konzultációs lehetőségek és házi feladatok is része. A csavar, hogy utóbbiak nem fakultatív jellegűek, hanem kötelezőek és rendszeres kiértékelést is kapnak. Így minden egyes képzés elvégzését követően digitális minősítést szerez a hallgató, ami legalább a képzés végigkövetését és a feladatok elvégzését igazolja.

Az első körben hat kurzus lesz elérhető, ezt a következő hetekben újabb hat követi, majd a következő hónapokban újabb Azure képzések jönnek. Így hamarosan a teljes Azure tudásanyag elérhető lesz MOOC formában is.

Ez persze elég kevés a munkavállalók ázsiójának növelésére, ezt a minősítéseket évek óta kínáló Microsoft számára is világos. Így a megszokott szakmai minősítések árát is lecsapta a cég, az Azure-ös MCP (Microsoft Certified Professional) diplomák darabját most 100 dollárért lehet megszerezni, hármas MCP-pakk ára pedig 279 dollár.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A fentiek persze csak kiegészítik a Microsoft már elérhető oktatási platformjait, a Microsoft Virtual Academy-t, a Cloud + Enterprise University Boot Campet és a Microsoft Professional Programot. Az ingyenes MOOC és a roppant kedvezményes MCP azonban kizárólag az Azure témakör esetében érhető el - nem is tehetné a Microsoft egyértelműbbé, hogy merre szeretné terelni a szakemberek fejlődését.

A rendszer használatához egy külön Microsoft Learning fiókra van szükség, az egységes Microsoft fiókkal nem működik.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról