:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 8. 18:00

Adatfutár-szolgáltatást indított az Amazon

A Snowball az időjárás viszontagságait és a rázkódást is jól bírja, kapacitása 50 terabájt. Néhány kattintással házhoz rendelhető, de egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Váratlan terméket-szolgáltatást jelentett be az Amazon Las Vegas-i re:Invent konferenciáján. A Snowball egy időjárás- és rázkódásbiztos "adatfutár", amit a vállalat azon cégeknek kínál, melyek – akár rendszeres időközönként – hatalmas mennyiségű adatot töltenek fel az Amazon S3-ba. A postázható tároló egyetlen változatban, 50 terabájtos kapacitással debütált, és gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy jól megtermett szerszámosláda egy kisebb Kindle-lel felturbózva.

A Snowball az Amazon szerint teljesen önálló eszköz, saját táppal és 10 gigabites hálózati adapterrel. A tároló 23 kilogrammot nyom, így egy ember is viszonylag könnyen tudja mozgatni, és használatához semmilyen ki-becsomagolás nem szükséges. A vállalat szerint megfelelően védett a külső behatások ellen, és akár 6 G-s rázkódásokat is kibír, az adatok digitális védelméről pedig AES-256-os titkosítás gondoskodik. Az eszköz beépített e-ink kijelzővel rendelkezik, melyen minden szükséges szállítási információt automatikusan megjelenít.

"Sose becsüld alá egy FedEx teherautó sávszélességét"

Ezzel az egy mondattal gyakorlatilag meg is indokolta az adatfutár-szolgáltatás létjogosultságát az Amazon webes szolgáltatásaiért felelős vezető, Andy Jassy. Terabájtokat akár pusztán archiválási céllal felhős tárolókba mozgatni még jó feltöltési sávszélesség mellett is rengeteg idő. Egy snowballnyi kapacitás, tehát 50 terabájt feltöltése 100 megabites sávszélesség mellett (úgy, hogy ezt a kapcsolatot a folyamat erejéig semmi más nem használja) 1165 órába, azaz 7 hétbe telik, miközben az Amazon szolgáltatásával egy forduló néhány nap alatt megoldható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltatás megrendelése és a tároló üzembe helyezése is pofonegyszerű folyamat, mindössze néhány kattintást és az eszköz üzembe helyezésekor egy kis kábelezést igényel. Az Amazon mindkét folyamatról részletes útmutatót készített, melyeket ezen az oldalon lehet megtekinteni. A megrendelést az AWS Management Console-ban lehet leadni néhány szállítási és biztonsági információ megadásával – a szállítás idő jelenleg egy- vagy kétnapos lehet, ami mindkét irányba vonatkozik, és SNS-en (Simple Notification Service) keresztül végig lekövethető. GPS-alapú csomagkövetés még nincs, de a jövőben erre is lehetőség lesz. A tároló beüzemeléséhez egy IP-cím, az AWS Snowball kliensprogram, egy 25 karakteres feloldókód és egy rövid parancs kiadása szükséges. Mivel ezek a tárolók számos ügyfél között fognak rotálódni, az Amazon minden kör után teljes, visszaállíthatatlan adattörlést végez.

A Snowball egyelőre csak a US Standard és US West (Oregon) régiókban lesz elérhető, de az Amazon folyamatosan más régiókra is kiterjeszti majd a szolgáltatást. A fordulónkénti egyszeri alapdíj 200 dollár, ennyiért a szállítást követő naptól számított 10 napig lehet felár (napi 15 dollár) nélkül az ügyfélnél a tároló. A szolgáltatás keretében adatbeküldésre és exportra is lehetőség lesz, de most még csak az előbbi elérhető. Az import az alapdíjon felül díjmentes, de az exportért a tervek szerint fizetni kell majd, gigabájtonként 0,03 dollárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.