:

Szerző: Koi Tamás

2016. december 1. 13:35

Sebesség helyett minőségre fókuszál a Vodafone

Míg a két versenytárs szolgáltató több száz megabites mobilnetet kínál ügyfelei számára, addig a Vodafone Magyarország - más lehetősége nemigen lévén - a szolgáltatásminőség, így jellemzően a lefedettség javítására fókuszál. Most Budapesten és környékén javult jelentősen a térerő beltéren.

Miközben a versenytársak az elérhető maximális sávszélességre, ezzel a mobilinternet-hálózat kapacitásának kiterjesztésére fókuszálnak, addig a Vodafone Magyarország - más lehetősége nem lévén - a szolgáltatásminőség javítására koncentrál. A brit tulajdonú operátor ma bejelentette, hogy egy több hónapon át húzódó hálózatfejlesztési ütem eredményeként jelentősen sikerült növelni, javítani a mobilnet-szolgáltatás lefedettségét, valamint bizonyos esetekben lefaragni a hívásfelépülési időből.

A júniustól november végéig tartó hálózatfejlesztés Budapesten és az agglomerációban – beleértve olyan városokat is, mint Érd, Szentendre, vagy Budaörs – összesen közel 700 bázisállomást és 2000 cellát érintett. A beruházás eredményeként a Vodafone azon ügyfelei, akik 3G-s vagy 4G-s telefont használnak, a korábbinál több lakó- vagy irodaházban élvezhetik hívásaik során a 3G-s technológia által kínált jobb hangminőséget. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Vodafone Budapesten is bevezette az UMTS900 technológiát, ezzel – a 99,8 százalékos kültéri 3G lefedettség mellett – kiemelkedő lett a beltéri 3G lefedettség a fővárosban.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A fejlesztés révén a 4G-s készülékkel rendelkező ügyfelek gyorsabb hívásfelépülést és jobb hangminőséget tapasztalhatnak, miközben a Vodafone 4G lefedettsége Budapesten kültéren közel 100 százalékos, beltéren 97 százalékos (a cég az országos kültéri 4G lefedettsége 93,8%). Lapunk kérdésére Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone vezérigazgatója megerősítette, hogy a Vodafone a versenytársakhoz hasonlóan már javában teszteli a 4G-alapú hanghívást (VoLTE), a szolgáltatás bevezetésének várható időpontjáról ugyanakkor nem nyilatkozott a cégvezető.

Froment-Curtil a HWSW kérdésére elmondta, a Vodafone a DIGI magyarországi mobilszolgáltatásának tavasszal várható indulásától alapvetően tovább élénkülő versenyt vár. Hozzátette, a DIGI a román leányvállalattal szemben semmilyen nemzeti roaming megállapodást nem kötött a magyar Vodafone-nal, a szolgáltató ugyanakkor - részben törvényi kötelezettségének eleget téve - több bázisállomás-helyszínt is megosztott, illetve megoszt a negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező mobilszolgáltatóval.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.