Szerző: Koi Tamás

2016. november 29. 14:05

Újabb frekvenciákhoz jutott a mobilszolgáltatónak készülő DIGI

November közepén ismét egy lépéssel közelebb került a DIGI ahhoz, hogy mobilszolgáltatást indítson az országban: a cég újabb frekvenciablokkokhoz jutott másodkereskedelem útján, melyet ezúttal a bázisállomások közti mikrohullámú jelátvitelre használhat majd.

November közepén ismét egy lépéssel közelebb került a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ahhoz, hogy megvalósítsa évekkel ezelőtt meghatározott céljait, és mobilszolgáltatást indítson Magyarország területén. A cég az MVM Net Zrt-vel és az Antenna Hungária Zrt-vel közösen kötött, frekvenciahasználati jogosultság másodlagos kereskedelmére vonatkozó megállapodása értelmében két, egyenként 28 MHz-es alapblokk használatára szerzett jogosultságot a 26 GHz-es frekvenciasávban. A DIGI ezzel már három frekvenciasávban (1800, 3600 és 26000 MHz) rendelkezik frekvenciahasználati jogosultsággal, melyet a rövidesen induló mobilszolgáltatásához fog felhasználni.

Az MVM Net, az Antenna Hungária és a DIGI idén nyáron kötött és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által november 11-én jóváhagyott kölcsönös megállapodása értelmében az Antenna Hungária első lépésben hozzájuthatott az MVM Net által korábban pályázaton elnyert 14-es, 15-ös, 16-os és 17-es alapblokkokhoz, melyeket 2027. áprilisáig használhat a cég. A megállapodás része volt továbbá az Antenna Hungáriánál és az MVM Netnél lévő 31. és 32., valamint a 12. és 13. blokkra vonatkozó kölcsönös részleges átruházás is, melyre elsősorban azért volt szükség, hogy az Antenna Hungária a 12-17 blokkokat egybefüggően tudja felhasználni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 26 GHz-es sávban eddig frekvenciakészlettel nem rendelkező DIGI ezt követően az MVM Net-től vehette át a 31. és 32. blokk frekvenciahasználati jogosultságát, mely szintén 2027 tavaszáig érvényes. A DIGI ezzel a három hazai mobilszolgáltatóhoz hasonlóan immár a 26 GHz-es spektrumban is rendelkezik frekvenciahasználati licenccel, melynek kritikus szerep juthat az átviteltechnikai hálózat kiépítése során. Ezt a frekvenciasávot használják ugyanis elterjedten a mobil bázisállomások az egymás közti mikrohullámú adatátvitelre - az állomásokat emellett vezetékes technológiával (jellemzően optikai kábellel) is össze lehet kötni, a mikrós átvitel olyan helyeken jöhet jól a DIGI-nek, ahol erre valamilyen okból nincs lehetőség.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag minden kétség elhárult azzal kapcsolatban, hogy a DIGI komolyan gondolja a mobilpiaci szerepvállalást Románia után Magyarországon is. Amint azt a HWSW november elején megírta, a cég már be is jelentette az NMHH-nak, hogy jövő márciusban az ország 19 megyéjére és Budapestre kiterjedően mobilszolgáltatást indítana. A társaság már egy százezer számból álló számmező kontingenst is kapott az 50-es hálózatkijelölőben, vagyis a magyar DIGI-s mobilszámok +3650-nel kezdődnek majd.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.