Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Újabb frekvenciákhoz jutott a mobilszolgáltatónak készülő DIGI

Koi Tamás, 2016. november 29. 14:05

November közepén ismét egy lépéssel közelebb került a DIGI ahhoz, hogy mobilszolgáltatást indítson az országban: a cég újabb frekvenciablokkokhoz jutott másodkereskedelem útján, melyet ezúttal a bázisállomások közti mikrohullámú jelátvitelre használhat majd.

hirdetés

November közepén ismét egy lépéssel közelebb került a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ahhoz, hogy megvalósítsa évekkel ezelőtt meghatározott céljait, és mobilszolgáltatást indítson Magyarország területén. A cég az MVM Net Zrt-vel és az Antenna Hungária Zrt-vel közösen kötött, frekvenciahasználati jogosultság másodlagos kereskedelmére vonatkozó megállapodása értelmében két, egyenként 28 MHz-es alapblokk használatára szerzett jogosultságot a 26 GHz-es frekvenciasávban. A DIGI ezzel már három frekvenciasávban (1800, 3600 és 26000 MHz) rendelkezik frekvenciahasználati jogosultsággal, melyet a rövidesen induló mobilszolgáltatásához fog felhasználni.

Az MVM Net, az Antenna Hungária és a DIGI idén nyáron kötött és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által november 11-én jóváhagyott kölcsönös megállapodása értelmében az Antenna Hungária első lépésben hozzájuthatott az MVM Net által korábban pályázaton elnyert 14-es, 15-ös, 16-os és 17-es alapblokkokhoz, melyeket 2027. áprilisáig használhat a cég. A megállapodás része volt továbbá az Antenna Hungáriánál és az MVM Netnél lévő 31. és 32., valamint a 12. és 13. blokkra vonatkozó kölcsönös részleges átruházás is, melyre elsősorban azért volt szükség, hogy az Antenna Hungária a 12-17 blokkokat egybefüggően tudja felhasználni.

A 26 GHz-es sávban eddig frekvenciakészlettel nem rendelkező DIGI ezt követően az MVM Net-től vehette át a 31. és 32. blokk frekvenciahasználati jogosultságát, mely szintén 2027 tavaszáig érvényes. A DIGI ezzel a három hazai mobilszolgáltatóhoz hasonlóan immár a 26 GHz-es spektrumban is rendelkezik frekvenciahasználati licenccel, melynek kritikus szerep juthat az átviteltechnikai hálózat kiépítése során. Ezt a frekvenciasávot használják ugyanis elterjedten a mobil bázisállomások az egymás közti mikrohullámú adatátvitelre - az állomásokat emellett vezetékes technológiával (jellemzően optikai kábellel) is össze lehet kötni, a mikrós átvitel olyan helyeken jöhet jól a DIGI-nek, ahol erre valamilyen okból nincs lehetőség.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag minden kétség elhárult azzal kapcsolatban, hogy a DIGI komolyan gondolja a mobilpiaci szerepvállalást Románia után Magyarországon is. Amint azt a HWSW november elején megírta, a cég már be is jelentette az NMHH-nak, hogy jövő márciusban az ország 19 megyéjére és Budapestre kiterjedően mobilszolgáltatást indítana. A társaság már egy százezer számból álló számmező kontingenst is kapott az 50-es hálózatkijelölőben, vagyis a magyar DIGI-s mobilszámok +3650-nel kezdődnek majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!