Szerző: Koi Tamás

2016. november 29. 14:05

Újabb frekvenciákhoz jutott a mobilszolgáltatónak készülő DIGI

November közepén ismét egy lépéssel közelebb került a DIGI ahhoz, hogy mobilszolgáltatást indítson az országban: a cég újabb frekvenciablokkokhoz jutott másodkereskedelem útján, melyet ezúttal a bázisállomások közti mikrohullámú jelátvitelre használhat majd.

November közepén ismét egy lépéssel közelebb került a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ahhoz, hogy megvalósítsa évekkel ezelőtt meghatározott céljait, és mobilszolgáltatást indítson Magyarország területén. A cég az MVM Net Zrt-vel és az Antenna Hungária Zrt-vel közösen kötött, frekvenciahasználati jogosultság másodlagos kereskedelmére vonatkozó megállapodása értelmében két, egyenként 28 MHz-es alapblokk használatára szerzett jogosultságot a 26 GHz-es frekvenciasávban. A DIGI ezzel már három frekvenciasávban (1800, 3600 és 26000 MHz) rendelkezik frekvenciahasználati jogosultsággal, melyet a rövidesen induló mobilszolgáltatásához fog felhasználni.

Az MVM Net, az Antenna Hungária és a DIGI idén nyáron kötött és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által november 11-én jóváhagyott kölcsönös megállapodása értelmében az Antenna Hungária első lépésben hozzájuthatott az MVM Net által korábban pályázaton elnyert 14-es, 15-ös, 16-os és 17-es alapblokkokhoz, melyeket 2027. áprilisáig használhat a cég. A megállapodás része volt továbbá az Antenna Hungáriánál és az MVM Netnél lévő 31. és 32., valamint a 12. és 13. blokkra vonatkozó kölcsönös részleges átruházás is, melyre elsősorban azért volt szükség, hogy az Antenna Hungária a 12-17 blokkokat egybefüggően tudja felhasználni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 26 GHz-es sávban eddig frekvenciakészlettel nem rendelkező DIGI ezt követően az MVM Net-től vehette át a 31. és 32. blokk frekvenciahasználati jogosultságát, mely szintén 2027 tavaszáig érvényes. A DIGI ezzel a három hazai mobilszolgáltatóhoz hasonlóan immár a 26 GHz-es spektrumban is rendelkezik frekvenciahasználati licenccel, melynek kritikus szerep juthat az átviteltechnikai hálózat kiépítése során. Ezt a frekvenciasávot használják ugyanis elterjedten a mobil bázisállomások az egymás közti mikrohullámú adatátvitelre - az állomásokat emellett vezetékes technológiával (jellemzően optikai kábellel) is össze lehet kötni, a mikrós átvitel olyan helyeken jöhet jól a DIGI-nek, ahol erre valamilyen okból nincs lehetőség.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag minden kétség elhárult azzal kapcsolatban, hogy a DIGI komolyan gondolja a mobilpiaci szerepvállalást Románia után Magyarországon is. Amint azt a HWSW november elején megírta, a cég már be is jelentette az NMHH-nak, hogy jövő márciusban az ország 19 megyéjére és Budapestre kiterjedően mobilszolgáltatást indítana. A társaság már egy százezer számból álló számmező kontingenst is kapott az 50-es hálózatkijelölőben, vagyis a magyar DIGI-s mobilszámok +3650-nel kezdődnek majd.

a címlapról