Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Kipróbálható a JetBrains Rider

Gálffy Csaba, 2016. november 24. 14:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kipróbálható, nyílt béta státuszt kapott a JetBrains Project Rider, a cég közkedvelt technológiáit összefogó, de multiplatform-támogatással rendelkező új IDE.

hirdetés

Januárban írtunk a JetBrains új kezdeményezéséről, a Project Riderről, amely az IntelliJ platformot és a ReSharpert hozza majd el Linux és macOS környezetbe is (a Windows mellett). A Project Rider egy teljesértékű IDE, vagyis a programozáson túl komplex kódmenedzsment, build és debug funkciókkal is rendelkezik. A Rider támogatja a .NET Framework, Mono és .NET Core alapú fejlesztést, illetve a C#, VB.NET, ASP.NET, XAML, XML, JavaScript, TypeScript, JSON, HTML, CSS és SQL szintaxist/nyelveket is (Sass és LESS támogatás később érkezik).

A rendszer alatt ugyanúgy a JetBrains IntelliJ platformja dolgozik, mint a WebStorm vagy a DataGrip alatt, ezt egészíti ki az eredetileg Visual Studióhoz készült ReSharper. A cég az újraimplementáció ellen döntött, nincs tehát IntelliJ-re portolt ReSharper, ehelyett a kiegészítő headless módban, külön process formájában fut az IntelliJ mellett, amellyel egy saját fejlesztésű, de az ígéretek szerint nagyon gyors bináris protokollon keresztül kommunikál. A bejegyzés szerint tehát a backend továbbra is a C#-ban írt és platformtól függően .NET-en vagy Monón futó ReSharper, a frontend pedig Kotlin nyelven készült, ez ül az IntelliJ Platform API-kon.

A készítők szerint a Rider fejlesztésénél fontos szempont volt a gyorsaság és a reszponzivitás, így a projektek megnyitása és újranyitása, a külső változások szinkronizálása, a Git ágak közötti váltás is közel azonnali, különösebb késleltetés nélkül lezajlik. Ez igaz a programozás gépelés részére is: a szövegszerkesztő késleltetés nélkül dolgozik, a szintaxis-kiemelés sokkal gyorsabb a megszokottnál.

A funkciók között van az igen fejlett navigációs-keresési képesség, mely a kódban való eligazodáshoz ad komoly eszközöket (szimbólumok, osztályok, típusok, állományok kereshetőek így). A szerkesztőfelület is sokat tud, a kódkiegészítéstől a zárójelek kihelyezéséig és automatikus formázásig, és persze ott az Alt+Enter kombináció támogatása, mellyel a speciális kontextuális menü hívható elő, amelyből a gyors megoldásoktól a kézikönyvig rengeteg minden elérhető. Ami egyelőre jobbára hiányzik az a refaktoring, ennek felülete még nem készült el, így csupán minimális funkcionalitásra képes.

A projekt oldalán elérhető már az EAP 14 (early access program) kiadás, ez az első, amely a szűk partneri körön kívül a nyilvánosság is hozzáfér az IDE-hez. A bug tracker szerint a szoftverben még komoly (adott esetben showstopper) hibák is vannak, így jelenleg tényleg csak tesztelésre, kipróbálásra alkalmas.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!