Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 24. 14:59

Kipróbálható a JetBrains Rider

Kipróbálható, nyílt béta státuszt kapott a JetBrains Project Rider, a cég közkedvelt technológiáit összefogó, de multiplatform-támogatással rendelkező új IDE.

Januárban írtunk a JetBrains új kezdeményezéséről, a Project Riderről, amely az IntelliJ platformot és a ReSharpert hozza majd el Linux és macOS környezetbe is (a Windows mellett). A Project Rider egy teljesértékű IDE, vagyis a programozáson túl komplex kódmenedzsment, build és debug funkciókkal is rendelkezik. A Rider támogatja a .NET Framework, Mono és .NET Core alapú fejlesztést, illetve a C#, VB.NET, ASP.NET, XAML, XML, JavaScript, TypeScript, JSON, HTML, CSS és SQL szintaxist/nyelveket is (Sass és LESS támogatás később érkezik).

A rendszer alatt ugyanúgy a JetBrains IntelliJ platformja dolgozik, mint a WebStorm vagy a DataGrip alatt, ezt egészíti ki az eredetileg Visual Studióhoz készült ReSharper. A cég az újraimplementáció ellen döntött, nincs tehát IntelliJ-re portolt ReSharper, ehelyett a kiegészítő headless módban, külön process formájában fut az IntelliJ mellett, amellyel egy saját fejlesztésű, de az ígéretek szerint nagyon gyors bináris protokollon keresztül kommunikál. A bejegyzés szerint tehát a backend továbbra is a C#-ban írt és platformtól függően .NET-en vagy Monón futó ReSharper, a frontend pedig Kotlin nyelven készült, ez ül az IntelliJ Platform API-kon.

A készítők szerint a Rider fejlesztésénél fontos szempont volt a gyorsaság és a reszponzivitás, így a projektek megnyitása és újranyitása, a külső változások szinkronizálása, a Git ágak közötti váltás is közel azonnali, különösebb késleltetés nélkül lezajlik. Ez igaz a programozás gépelés részére is: a szövegszerkesztő késleltetés nélkül dolgozik, a szintaxis-kiemelés sokkal gyorsabb a megszokottnál.

A funkciók között van az igen fejlett navigációs-keresési képesség, mely a kódban való eligazodáshoz ad komoly eszközöket (szimbólumok, osztályok, típusok, állományok kereshetőek így). A szerkesztőfelület is sokat tud, a kódkiegészítéstől a zárójelek kihelyezéséig és automatikus formázásig, és persze ott az Alt+Enter kombináció támogatása, mellyel a speciális kontextuális menü hívható elő, amelyből a gyors megoldásoktól a kézikönyvig rengeteg minden elérhető. Ami egyelőre jobbára hiányzik az a refaktoring, ennek felülete még nem készült el, így csupán minimális funkcionalitásra képes.

A projekt oldalán elérhető már az EAP 14 (early access program) kiadás, ez az első, amely a szűk partneri körön kívül a nyilvánosság is hozzáfér az IDE-hez. A bug tracker szerint a szoftverben még komoly (adott esetben showstopper) hibák is vannak, így jelenleg tényleg csak tesztelésre, kipróbálásra alkalmas.

a címlapról