:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 24. 14:20

A nyomtatók húzták le a HP idei utolsó negyedévét

Kevésnek bizonyult a PC-s részleg sikere, hogy termőre fordítsa a HP-t az idei utolsó üzleti negyedévben. Az időszakot különösen a nyomtatókhoz szánt fogyó alapanyagok eladásai sínylették meg.

Közzétette 2016 negyedik üzleti negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését a HP, a vállalat az október végén zárult három hónapban hajszállal több bevételt tudott termelni mint a tavalyi év ugyanezen periódusában, a profit azonban drasztikusan visszaesett. Az éves bevételnövekedés nagyjából 2 százalékra tehető, ezzel az összeget a cég tavaly ősz óta 12,3-ról 12,5 milliárd dollárra tudta gyarapítani - ezzel párhuzamosan azonban a profit 1,5 milliárd dollárról félmilliárdra mérséklődött, ami tekintélyes, 66 százalékos visszaesést jelent.

A bevétel legnagyobb részéért a Personal Systems üzletág felel, amely az idei negyedik negyedévben 8,018 milliárd dollárt termelt a cégnek, több mint 4 százalékkal többet, mint a 2015-ös Q4-ben. A területet a PC eladások tolták meg, az üzleti eszközök 3, a konzumer készülékek pedig mintegy 7 százalékos növekedést produkáltak. A legnagyobb előrelépést nem meglepő módon a notebookok hozták, a termékkategória a Personal Systems divízió bevételeinek jellemzően több mint felét teszi ki. A  szegmens által termelt 4,6 milliárd dollár 6 százalékkal haladja meg a tavalyi összeget, de az asztali szegmens is hízott, ha csak 2 százalékkal is az előző évhez képest, így közel 2,6 milliárd dollárt termelve.  A munkaállomások 4 százalékkal tudtak növekedni 489 milliót hozva, az "egyéb" kategória pedig 321 millió dollár bevételt produkált, szintén 4 százalékos előrelépéssel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nyomtatós üzletág teljesítménye ugyanakkor már nem volt ilyen fényes, az 4,558 milliárd dollár bevételt hozott, ami mintegy 8 százalékkal múlja alul a tavalyi 4,965 milliárdos eredményt - annak ellenére, hogy a terület összesített hardvereladásait darabszám tekintetében még 1 százalékkal gyarapítani is tudta.

Az üzleti nyomtatók az egy évvel korábbi összegénél 2 százalékkal többet, 1,395 milliárd dollárt hoztak a konyhára, a konzumer termékek ugyanakkor lejtmenetbe kerülteik, azokból 3 százalékkal kevesebb talált gazdára, ami a tavalyinál 9 százalékkal vékonyabb, 328 millió dolláros bevételt jelent. De a nyomtatókhoz szánt fogyó alapanyagok eladásainak visszaesése érintette igazán érzékenyen a céget, a 2015 utolsó pénzügyi negyedévében felmutatott, 3,2 milliárd dollárt meghaladó értékesítéseket a gyártó idén 12 százalékkal múlta alul, valamivel több mint 2,8 milliárdos eredményével.

A PC-s részleg előretörése alapján a vállalat prémium készülékekre, illetve a gamer piacra fókuszáló stratégiája beváltani látszik a hozzá fűzött reményeket, a nyomtatós divíziót viszont nem sikerült felráznia. Ezen a területen jövőre jöhet változás, ha lezárul a Samsung nyomtatós üzletágának akvizíciója. A HP idén szeptemberben jelentette be, hogy valamivel több mint 1 milliárd dollárért felvásárolja riválisát, hogy stabilizálja vezető helyét a nyomtatópiacon - a szegmenst a vállalat jelenleg tisztességes, 36 százalékos részesedéssel vezeti. A Samsungtól vásárolt termékeket és technológiát egyébként vállalat várhatóan a fénymásolók piacának felfrissítésére használja majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.