Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 24. 10:51

Csikkzsebben is elfér a Plextor külső SSD-je

Külső SSD-t mutatott be a Plextor, a termékek mérete, sebessége, illetve a jótállás hossza is figyelemreméltó.

Bemutatta első hordozható SSD-jét a Plextor. Az EX1 sorozatot kis méret és tömeg, illetve relatíve magas átviteli sebesség jellemzi, amit USB 3.1 csatolóval próbál kiaknázni gyártó. Mindezt a garanciával igyekszik még vonzóbbá tenni a Plextor, az EX1 SSD-kre ugyanis 5 év jótállást vállal a cég, ami meglehetősen ritkának számít a külső meghajtók kínálatában.

A széria három taggal debütál, a 128 és 256 gigabájtos modellek mellett egy 512 gigabájtos variáns is található a kínálatban. Az SSD-k a Marvell 88SS1074B1 vezérlőjét, a Toshiba 15 nanométeres TLC NAND-jait, illetve a VIA VL716 USB-to-SATA hídját alkalmazzák, tehát a ház egy sztenderd SATA csatolós, valószínűleg M.2 formátumú SSD-t tartalmaz. A VIA chipjének másik oldalán egy 3.1-es USB port található, ami másodpercenként 10 gigabites (1250 MB/s) elméleti átviteli sebességre képes.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Utóbbi feleslegesnek tűnhet, hisz a SATA csatoló csak 6 gigabitre képes, ugyanakkor az USB 3.0 még ezt is limitálhatja, ez ugyanis másodpercenkénti 5 gigabitre van hitelesítve, mely érték ugyancsak az elméleti maximumot takarja, amit jellemzően nem lehet elérni a gyakorlatban. A Plextor ennek megfelelően 550 MB/s-os olvasási, és 500 MB/s-os írási sebességet állapított meg az EX1-re, ami (papíron) felülmúlja a konkurens Samsung Portable T3 értékeit.

A Plextor külső SSD-jére egy USB Type-C aljzat került, ergo az üzembe helyezéshez még mindenképpen szükség lesz egy kábelre, amit a gyártó mellékel is a termék dobozában. A 101,2×31,6×8,7 milliméter méretű meghajtók az összes népszerűbb operációs rendszerrel kompatibilisek, a Plextor pedig titkosító szoftvert is kínál melléjük.

És ha csak azért kattintottál a cikkre, hogy megtudd, mi a csikkzseb: a kabát vagy zakó mellrészén található, többnyire dísz jellegű zseb.

a címlapról