Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

AI-labort nyit a Google Montrealban

Hlács Ferenc, 2016. november 22. 14:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Horgonyt vet a mesterséges intelligencia kutatás gócpontjában a Google, és mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportot hoz létre Montrealban. A keresőóriás emellett 3,3 millió dollárral a helyi AI-kutatásoknak is ad egy kis hátszelet.

hirdetés

Új, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportot hoz létre a Google Kanadában. A montreali székhelyű csapat az AI és a gépi tanulás, deep learning kutatására fókuszál majd, a Google Brain csoport részeként, amelynek központja a keresőóriás főhadiszállásán, a kaliforniai Mountain View-ban található. A frissen létrehozott kutatócsoportot Hugo Larochelle vezeti majd, akit a Google a Twittertől halászott el - a gépi tanulásból épp a Montréali Egyetemen doktorált Larochelle a Twitter kötelékében ugyancsak az AI-csapatban dolgozott.

A Google láthatóan igyekszik megerősíteni jelenlétét Montrealban, különösen ami az AI-kutatást illeti, a város ugyanis egyre inkább a terület egyik legjelentősebb fellegvárává válik. Miután a a különböző deep learning megoldások a kereskedelmi szolgáltatások mögött még mindig viszonylag új területnek számítanak, a Google-nek és más online óriásoknak nincs könnyű dolguk, a tapasztalt AI-szakemberek levadászásában. Ennek fényében nem meglepő, hogy igyekeznek fizikailag is minél közelebb kerülni a szakértőket kitermelő gócpontokhoz, hogy időben lecsaphassanak a tehetséges kutatókra. Ilyen AI-tűzfészekké válik egyébként Párizs is, a francia fővárosban tavaly a Facebook nyitott a mesterséges intelligenciára fókuszáló kutatóközpontot.

De a keresőóriás sem most kezdte a barátkozást Kanadával, a vállalat az országban több akadémiai kutatást is felkarolt. A legutóbbi támogatást épp az új iroda megnyitásával párhuzamosan jelentette be a cég: több mint 3,3 millió dollárt ad a Montreáli Egyetem és a McGill Egyetem által közösen működtetett MILA intézet (Montreal Institute for Learning Algorithms) számára. A két egyetem kezdeményezése összsen több mint 150 kutatót tömörít, ezzel a MILA vezetője, a Fortune által idézett Yoshua Bengio szerint jelenleg a világ legkoncentráltabb AI-kutatási kezdeményezése. A Google egyébként az elmúlt tíz évben összesen mintegy 13 millió dollárral támogatta a kanadai akadémiai kutatásokat több területen, ennek nagyjából fele került a mesterséges intelligenciával foglalkozó programokhoz.

Az óriáscégek tehát elképesztő lendülettel szippantják fel a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőket - olyannyira, hogy az Allen Institute for Artificial Intelligence vezetője Oren Etzioni a Wirednek úgy nyilatkozott, a vállalatoknak vigyázniuk kell, hogy elég szakember maradjon az egyetemeken a következő generáció kiképzéséhez.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.