Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 17. 11:11

Intelligens fotószkennelő appot adott ki a Google

Nagyságrendekkel leegyszerűsítheti a papíralapú fotók digitalizálását az új Google Photoscan app. A szoftver nem csak automatikusan körbevágja a lefotózott képeket, de a csillanásokat is kiszűri azokról.

Nem csak az okostelefonnal lőtt képek ezreire, de a polcon porosodó családi fotóalbumokra is rátenné a kezét a Google, új fényképszkennelő alkalmazásával. A vállalat a napokban jelentette be a Photoscan nevű appot, amellyel célja, hogy felhasználói a régi, papíralapú fényképeket is egyszerűen digitalizálhassák, majd igény szerint egyenesen a Google Photosba menthessék azokat.

A Play Store-ból letölthető szkennerappokkal persze már most Dunát lehet rekeszteni, ezek funkciói azonban jobbára kimerülnek a fotók manuális körbevágásában, netán a színtelítettség, kontraszt és néhány egyéb alapvető paraméter szabályozásában. Noha a hasonló megoldások kiválóan alkalmasak lehetnek például névjegykártyák, kuponok alkalmankénti digitalizálására, az enciklopédiányi fotóalbumoknak valószínűleg kevesen fognak nekiállni velük, hogy aztán fotónként kézzel végigzongorázzák a szükséges beállításokat - azok ráadásul még mindig nem szűrik ki az olyan jellemző problémákat, mint például a fényes felületű fényképeken óhatatlanul megjelenő becsillanások.

01:45
 

Introducing PhotoScan by Google Photos

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google frissen bejelentett megoldásával lényegében a teljes folyamatot automatizálja, ráadásul a cég szerint a manuális megoldásoknál nagyságrendekkel szebb végeredménnyel. Az app használata egyszerű, az a telefon kameráját a kiszemelt fotóra irányítva jelzi, milyen pozíciókból kell lefotózni azt - hasonlóan a panoráma- és gömbpanoráma-fotózáshoz - majd több fényképet is készít, amelyekből aztán összerakja a végleges, digitális képet. A pár másodperces folyamat során az alkalmazás automatikusan felismeri a fénykép széleit és azoknak megfelelően vágja körbe a fotót, illetve a megcsillanásokat és egyéb képhibákat is kiszűri.

Az alkalmazás a "számításos fényképezés" (computational photography) eljárásra épít, akárcsak a több fotót felhasználó panorámakészítő appok. A szoftver felismer bizonyos tájékozódási pontokat a képeken, amelyek alapján képes a más szögből készített fotók elhelyezkedését is meghatározni. Az eltérő fényképezési szögeknek hála a becsillanások is eltérő helyeken lesznek a különböző képeken, az app így gyorsan megtalálja, mi van a fehér fénypaca "alatt", a szükséges képrészletet pedig beilleszti a megfelelő helyre.

A Photoscan felületéről természetesen egy gombnyomással feltölthetők a beszkennelt képek a Google Photosba. A keresőóriás egyébként az új app megjelenésével párhuzamosan a felhős fotótárhelyét is felturbózta, abban több új   funkciót is elérhetővé tett, többek között egy új, fejlettebb automatikus fotójavító megoldást, illetve egy sor haladó szerkesztőeszközt is. Mindezek mellett a szolgáltatásban már egy tucat új szűrő is elérhető, amelyek gépi tanulás segítségével az adott képre az ahhoz legelőnyösebb képi effektusokat húzzák rá.

A Google Photos frissítése a napokban minden felhasználóhoz utat talál, a vállalat továbbá már a Photoscan appot is elérhetővé tette ingyenesen, Android és iOS platformokon egyaránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról