Szerző: Habók Lilla

2016. november 15. 17:44

Némítással hallgattatná el a trollokat a Twitter

Régóta tart a Twitter küzdelme az online zaklatók ellen, többen elpártoltak emiatt a csatornától, és akár a felvásárlások meghiúsulását is ez okozhatta. Úgyhogy a cég végre elkezdi a harcot a trollok ellen, első lépésként a némítás funkció kiterjesztésével a értesítésekre.

Kiterjeszti a Twitter a némítási funkciót, hogy mostantól a felhasználói értesítésekben ne jelenjenek meg a nem kívánt kifejezések. A bevezetés eredeti célja az, hogy a sértő, zaklató bejegyzéseket el lehessen tüntetni valahogyan a felületről, például káromkodásokat vagy faji szempontból gyalázkodó üzeneteket. Emellett az újítás lehetőséget ad majd olyan túlcsorduló tartalmak szűrésére is, amelyek amúgy nem mindenkit érdekelnek.

A funkció technológiai megvalósításáról több mint egy évig tanácskozott a vezetőség, hogy milyen formában lehet implementálni egy olyan közösségi oldalon, ahol egyébként az a lényeg, hogy bárki bármit leírhat másoknak címezve. Néhány hírességnél és újságírónál viszont a beérkező zaklató üzenetek már annyira zavaróvá váltak, hogy elhagyták a szolgáltatást.

A pletykák szerint a Disney pont azért állt el a felvásárlás lehetőségétől, mert a Twitter látványosan nem boldogult a múltban a trollok elleni harcban. A Kick Out 2015-ös felmérése szerint az online zaklatás 88 százaléka a Twitteren jelenik meg, majd ezt követi a Facebook 8 százalékkal.

Nem a legjobb megoldás, de egy gesztusnak megteszi, hogy mostantól a twitterezők elnémíthatnak szavakat, kifejezéseket, felhasználóneveket, emojikat vagy hashtageket, amelyek így nem jelennek meg push üzenetként és eltűnnek a felhasználó értesítési felületéről is. Viszont ezek a bejegyzések például a keresésekben, az idővonalakon továbbra is megtalálhatóak maradnak, és a kulcsszó némítása nem vonja maga után más felhasználók blokkolását sem. A felhasználók némítása és blokkolása egyébként létező funkciók, de ezzel az a probléma, hogy bárki könnyedén újra regisztrálhat a felületre másik néven, és folytathatja ugyanazt a tevékenységet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kifejezés-némítás funkció használatához a Beállítások menüponton belül az Értesítések almenüpontot kell választani, itt jelenik meg a Muted words funkció - mától kezdve folyamatosan minden felhasználónak. Ezen belül lehet megadni a szűrt @felhasználóneveket, #kifejezéseket és emojikat. Egy beszélgetésfolyam kikapcsolásához pedig az üzenet melletti beállítás gombot kell megnyomni, majd a beszélgetés némítását kiválasztani. Ezt követően bármikor lehet dönteni kifejezések és a beszélgetések némításának feloldása mellett is.

Azt is elárulta a Twitter vezetése, hogy a támogató csapat is képzésre szorult kulturális, társadalmi és történelmi téren, mivel sokszor nem voltak tisztában azzal, hogy miért minősített valaki egy üzenetet zaklatásnak. Del Harvey, a Twitter felelősségért és biztonságért felelős vezetője azt is belátta, hogy nem mindig reagált a cég olyan gyorsan, mint ahogyan kellett volna, és nem mindig tett annyit, mint amennyit szeretett volna. Elég valószínű, hogy a jövőben még több funkció érkezik az online zaklatás kiküszöbölésére, gyorsabban, mint ahogy azt a Twittertől megszokhattuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról