:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 14. 12:30

Messze még az új Intel csúcsplatform

Újabb részletek derültek ki az Intel jövőre érkező HEDT platformjáról. A Basin Falls Skylake és Kaby Lake processzorokat egyaránt kínál majd, viszont legkorábban csak valamikor a jövő év második felében.

Csak a jövő év harmadik-negyedik negyedévében kerülhet piacra az Intel legújabb HEDT (high-end desktop) platformja. A Basin Falls kódnevű rendszer új foglalatot, lapkakészletet, illetve egy rendhagyó megoldást is hoz, ugyanis a felhizlalt, szerveres Skylake származékok mellett egy asztali Kaby Lake lapka is felkerült majd a 2066 érintkezőt felvonultató tokozásra.

Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a bő két éve bemutatkozott LGA2011v3 (Socket R3) foglalatot az LGA2066 (Socket R4) váltja, melybe a hat-, nyolc-, vagy tízmagos Skylake-X mellett egy négymagos Kaby Lake-X processzor is érkezik majd. Az előzetes specifikáció alapján utóbbi nem sokban tér majd el a közeljövőben megjelenő, négymagos Kaby Lake-S variánsoktól, az Intel a maximális TDP-t, azaz a fogyasztási keretet tekeri feljebb, 95-ről 112 wattra. Ez megnövelt órajeleket sejtet, míg a 95 wattos i7-7700K 4,2 GHz-es, addig az egyelőre ismeretlen típusjelzésű Kaby Lake-X ennél borítékolhatóan magasabb frekvenciával érkezik, várhatóan 4,4-4,5 GHz körüli értékkel.

Az órajelhajhász modell az elmúlt éveket tekintve rendhagyó lehet, az Intel mostanában nem igyekezett hasonló modellt kiadni, sőt a cég a Haswell-E sorozattal még a négymagos opciót is kivezette a HEDT platformból, amit a nyár elején bemutatott Broadwell-E ugyancsak nélkülöz.

A Kaby Lake-X felbukkanása mögött két ok húzódhat. Elképzelhető, hogy a vállalat a Kaby Lake-S sorozatot követően már csak a drágább HEDT platormhoz ad ki szorzózármentes processzorokat, így terelve a tuningra vágyó vásárlókat a drágább termékek felé. A másik lehetséges okot az AMD Zen-alapú processzorok jelenthetik, legutóbb a két cég éles konkurálása idején volt terítéken órajel- (és TDP-) háború.

Ennél várhatóan kevésbé érdekesek lesznek a Skylake-X processzorok, melyek most is a szerverekhez tervezett lapkákat kapják meg hat, nyolc, vagy tíz (engedélyezett) maggal. A kiszivárgott dia ugyanakkor itt meglepően kis méretű L3 cache-ről árulkodik. Míg a tízmagos Broadwell-E i7-6950X 25 megabájt harmadszintű gyorsítótárral dolgozik, addig a Skylake-X-re ennek majd csak felét, 13,75 megabájtot ad meg az előzetes specifikáció, ami még a legkisebb, hatmagos Broadwell-E, azaz az i7-6800K 15 megabájtos értékénél is kisebb.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Skylake-X és a Kaby Lake-X között alapvető különbség, hogy előbbi négy, utóbbi pedig két memóriacsatornát kínál, így sávszélesség tekintetében a négymagos modell(ek) hátrányban lehetnek majd a nagyobb társaikhoz képest. A támogatott memóriák tekintetében ugyanakkor nem lesz eltérés, mindkét típus DDR4-2666 és DDR-2400 szabványú modulokkal működhet majd.

Végül, de nem utolsó sorban egy új lapkakészletet is bemutat a Basin Falls platform, a Kaby Lake-X PCH. A vezérlőhub 8 darab SATA 3-as és 10 darab USB 3.0-s portot kínál majd, ugyanakkor ennél érdekesebb a PCI Express sávok száma, amiből 24 darabot kínálhat a lapka. A szám meglehetősen magas, nyolccal több mint amennyit például a Kaby Lake kínál majd.

Az Intel új HEDT platformját várhatóan valamikor a jövő év második felében, azaz a július elejétől december végéig tartó időszakban mutatja be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.