Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 14. 12:30

Messze még az új Intel csúcsplatform

Újabb részletek derültek ki az Intel jövőre érkező HEDT platformjáról. A Basin Falls Skylake és Kaby Lake processzorokat egyaránt kínál majd, viszont legkorábban csak valamikor a jövő év második felében.

Csak a jövő év harmadik-negyedik negyedévében kerülhet piacra az Intel legújabb HEDT (high-end desktop) platformja. A Basin Falls kódnevű rendszer új foglalatot, lapkakészletet, illetve egy rendhagyó megoldást is hoz, ugyanis a felhizlalt, szerveres Skylake származékok mellett egy asztali Kaby Lake lapka is felkerült majd a 2066 érintkezőt felvonultató tokozásra.

Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a bő két éve bemutatkozott LGA2011v3 (Socket R3) foglalatot az LGA2066 (Socket R4) váltja, melybe a hat-, nyolc-, vagy tízmagos Skylake-X mellett egy négymagos Kaby Lake-X processzor is érkezik majd. Az előzetes specifikáció alapján utóbbi nem sokban tér majd el a közeljövőben megjelenő, négymagos Kaby Lake-S variánsoktól, az Intel a maximális TDP-t, azaz a fogyasztási keretet tekeri feljebb, 95-ről 112 wattra. Ez megnövelt órajeleket sejtet, míg a 95 wattos i7-7700K 4,2 GHz-es, addig az egyelőre ismeretlen típusjelzésű Kaby Lake-X ennél borítékolhatóan magasabb frekvenciával érkezik, várhatóan 4,4-4,5 GHz körüli értékkel.

Az órajelhajhász modell az elmúlt éveket tekintve rendhagyó lehet, az Intel mostanában nem igyekezett hasonló modellt kiadni, sőt a cég a Haswell-E sorozattal még a négymagos opciót is kivezette a HEDT platformból, amit a nyár elején bemutatott Broadwell-E ugyancsak nélkülöz.

A Kaby Lake-X felbukkanása mögött két ok húzódhat. Elképzelhető, hogy a vállalat a Kaby Lake-S sorozatot követően már csak a drágább HEDT platormhoz ad ki szorzózármentes processzorokat, így terelve a tuningra vágyó vásárlókat a drágább termékek felé. A másik lehetséges okot az AMD Zen-alapú processzorok jelenthetik, legutóbb a két cég éles konkurálása idején volt terítéken órajel- (és TDP-) háború.

Ennél várhatóan kevésbé érdekesek lesznek a Skylake-X processzorok, melyek most is a szerverekhez tervezett lapkákat kapják meg hat, nyolc, vagy tíz (engedélyezett) maggal. A kiszivárgott dia ugyanakkor itt meglepően kis méretű L3 cache-ről árulkodik. Míg a tízmagos Broadwell-E i7-6950X 25 megabájt harmadszintű gyorsítótárral dolgozik, addig a Skylake-X-re ennek majd csak felét, 13,75 megabájtot ad meg az előzetes specifikáció, ami még a legkisebb, hatmagos Broadwell-E, azaz az i7-6800K 15 megabájtos értékénél is kisebb.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Skylake-X és a Kaby Lake-X között alapvető különbség, hogy előbbi négy, utóbbi pedig két memóriacsatornát kínál, így sávszélesség tekintetében a négymagos modell(ek) hátrányban lehetnek majd a nagyobb társaikhoz képest. A támogatott memóriák tekintetében ugyanakkor nem lesz eltérés, mindkét típus DDR4-2666 és DDR-2400 szabványú modulokkal működhet majd.

Végül, de nem utolsó sorban egy új lapkakészletet is bemutat a Basin Falls platform, a Kaby Lake-X PCH. A vezérlőhub 8 darab SATA 3-as és 10 darab USB 3.0-s portot kínál majd, ugyanakkor ennél érdekesebb a PCI Express sávok száma, amiből 24 darabot kínálhat a lapka. A szám meglehetősen magas, nyolccal több mint amennyit például a Kaby Lake kínál majd.

Az Intel új HEDT platformját várhatóan valamikor a jövő év második felében, azaz a július elejétől december végéig tartó időszakban mutatja be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról