:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 14. 10:46

A Harman a Samsung belépőjegye az okosautó-piacra

Nem kevesebb mint 8 milliárd dollárért veszi meg az elektronikával foglalkozó Harmant a Samsung. A vállalat hatalmas növekedésre számít a piacon, a bekebelezett cég képességeit továbbá más területeken is hasznosítaná.

Tempós felzárkózásba kezd a Samsung az autóelektronikai piacon, méghozzá a terület egyik élharcosa, a Harman felvásárlásával. A vállalat a lépéssel egy csapásra komoly jelenléthez juthat a szegmensben - ez persze egyáltalán nem lesz olcsó mulatság, a kiszemelt céget ugyanis részvényenkénti 112 dolláros áron veszi meg, ami összesen nem kevesebb mint 8 milliárd dollárt jelent. Az elmúlt évben, idén szeptember végéig bezárólag a Harman összesen 7 milliárd dolláros eladásainak 65 százalékát tették ki a járművekbe szánt elektronikai megoldások, a cég termékei jelenleg 30 millió autóban találhatók meg világszerte.

Az akvizíció több szempontból is fontos a Samsung számára: az autós "connected" eszközök piaca a vállalat elemzése szerint 2025-re több mint 100 milliárd dollárosra hízik, a területen ráadásul a koreai cég jelentős lemaradásban van a Google-lel és az Apple-lel szemben is, amelyek Android Auto és CarPlay szolgáltatásai már jó ideje elérhetők, nem is beszélve a Google önvezető autós fejlesztéseiről, illetve a cupertinóiak hosszú ideje pletykált elektromos autós ambícióiról. De a Harman bekebelezésével nem csak a cég termékportfóliója kerül a Samsung kezébe, hanem az autógyártókkal az évek során kiépített szoros kapcsolatai is. Utóbbiak lehető legjobb kiaknázása érdekében a Harman a felvásárlás lezárultával független leányvállalatként működik majd tovább a Samsung berkein belül, élén továbbra is eddigi vezérigazgatójával, Dines Paliwallal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Harman a járművek infotainment rendszerein túl egy sor más autós technológiában is jelen van, a szoftveres biztonságtól a telematikán át az OTA frissítésekig. A koreai cég ráadásul nem csak a járművekben veszi majd hasznát a frissen szerzett kompetenciának, a vállalat megoldásait a későbbiekben több konzumer és professzionális termékébe is beépítheti, a Harman nevével fémjelzett hangrendszerek például a nappalikban és a stadionokban, koncerttermekben egyaránt jelen vannak. A Samsung mindezek mellett az IoT piacon is előrelépést vár a felvásárlástól, mégpedig a Harmannal megszerzett mintegy 8000 mérnöknek hála.

Az akvizíció lezárultával tehát a Samsung a cég teljes munkaerő-állományát megtartja, illetve annak főhadiszállásai, irodái is változatlanul működnek tovább, valamint a cég által használt almárkák is megmaradnak - a Harman alá tartozik többek között a JBL, az AKG, a Revel és értelemszerűen a Harman Kardon is. A gyártó saját autóelektronikai csapata, a Samsung Automotive Electronics Business Team a későbbiekben szorosan együtt dolgozik majd a Harman vezetőségével. Hogy a felvásárlás végére pont kerüljön, még szükség van a részvényesek, illetve a felelős szabályozói testületek jóváhagyására is, a cégek szerint ez nagyjából jövő év közepére várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.