Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 8. 13:54

Minden autóban elérhetővé vált az Android Auto

Az okostelefonok saját kijelzőjén is használhatóvá tette autós felületét a Google, az Android Auto ezzel gyakorlatilag bármilyen járművön igénybe vehetővé válik, nincs szükség gyártói előintegrációra.

Minden járműben elérhetővé tette az Android Autót a Google: a vállalat korábbi ígéretének megfelelően, önálló, külön hardver nélkül is használható androidos alkalmazásként is kiadta autós kezelőfelületét, így azt nem csak a megfelelő műszaki felszereltségű, a szoftvert támogató járművekben lehet igénybe venni, hanem akár egy lovaskocsin is. Ebben a formában a rendszer a tartalmakat a telefon saját kijelzőjén jeleníti meg, azon továbbra is a koncepció alappillérét adó, egyszerűsített felhasználói felületet hozva.

Az Android Auto alkalmazás használatához legalább a rendszer 5.0-s Lollipop verzióját futtató okostelefonra lesz szükség. Az appot elindítva egy egyszerű, kártyákra építő kezelőfelületet kapunk, amelyen több alkalmazás főbb funkciói és értesítései is követhetők. A szoftver egyik legalapvetőbb eleme az egykezes vezérlésre szabott felülettel megspékelt Google Maps, de elérhető belőle a Play Music zenetára is, illetve hívásindításra és üzenetek küldésére-fogadására is lehetőség van belőle. A frissített app persze nem csak a cég saját termékeit támogatja, az többek között a Spotify-jal és a Pandorával is bevethető, illetve minden más olyan app is működik, amely a megfelelő API-t használja.

Az autós UI erősen épít a hangvezérlésre - persze angol nyelven - hogy a sofőrnek egyáltalán ne kelljen elvenni a kezét menet közben a kormányról. Az appban emellett beállítható, hogy az automatikusan induljon el, mikor a telefon az adott jármű hangrendszeréhez Bluetooth-on csatlakozik - már amelyik autóban lehetőség van arra. A frissítést, amely egyben a szoftver 2.0-s verzióját jelenti, a vállalat több lépcsőben adja ki, mintegy 30 országban, ahol jelenleg is elérhető a szolgáltatás. Az érdeklődők az Android Auto weboldalán emailes értesítést is kérhetnek az új szoftververzió megjelenéséről.

A Google autós megoldásához eközben a másik oldalon, azaz az autógyártók részéről is egyre gyarapszik a támogatás, az Android Autót jelenleg több mint 200 modell fedélzeti rendszere támogatja 50 márka zászlaja alatt, amelyek száma a Google szerint napról napra növekszik.

a címlapról