Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 9. 15:47

A csigalassú IPv6-adaptácó felpörgetésére buzdít az IETF

Maga az IAB-IETF is hajlandó támogatást biztosítani az IPv6-ra való átálláshoz - a szervezet igyekszik felgyorsítani a protokoll húsz éve döcögő terjedését.

Fontos iránymutatást tett közzé weboldalán az IAB (Internet Architecture Board), az IETF (Internet Engineering Task Force) architekturális kérdésekért felelős tanácsadó testülete. A szervezet az IPv4 hálózati protokoll elavulása kapcsán közölt állásfoglalást, amelyben minden érintettet arra biztat, hogy a hálózati szabványok fejlesztésekor immár fordítsák erőforrásaikat az IPv6 támogatására, és bizonyosodjanak meg róla, hogy azok a jövőben egyáltalán nem támaszkodnak az elavult protokollra.

Ahogy közleményében az IAB kiemeli, a felhasználható IPv4 címek kimerülésével megugrott a dual-stack, azaz IPv4-et és IPv6-ot egyaránt támogató, illetve a már kizárólag IPv6-ot használó eszköztelepítések száma, ez a trend pedig a későbbiekben csak erősödni fog. Ennek megfelelően a különböző hálózati szabványoknak már teljes mértékű IPv6-támogatásra van szükségük - az IETF és a többi szabványfejlesztő szervezet vagy SDO (Standards Developing Organization) feladata, hogy garantálja, hogy szabványai nem igényelnek IPv4 hátteret.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IAB várakozásai szerint az anyaszervezet, az IETF az újonnan kiadott protokollokban, illetve protokollkiterjesztésekben már nem igényel majd IPv4-kompatiblilitást, helyette teljes egészében az IPv6-ra koncentrál majd a fejlesztések, optimalizációk során. Ehhez persze minden hálózati szabványnak függetlenedni kell a teltházas protokolltól - szükség van tehát a meglévő szabványok felülvizsgálatára is, hogy azok egész biztosan működőképesek legyenek IPv6 mellett is. Noha a szervezet mindenkit az újabb protokoll felkarolására biztat, egy jó darabig még elkerülhetetlen a dual-stack megoldások használata, hogy biztosítsák a visszafelé kompatibilitást az IPv4-es rendszerekkel.

Az IETF saját hatáskörben már webes és emailes megoldásainál és konferenciahálózatán is IPv6-ra váltott, és ugyanezt kéri a többi szabványfejlesztő szervezettől is, hogy jó példával járjanak elöl az iparágban. Az IAB emellett a teljes iparágat arra sürgeti, hogy kezdjenek hozzá a kizárólag az új protokollok használatára vonatkozó stratégiák kidolgozásához. A szervezet az ez irányú munka közben felmerülő kihívások kapcsán maga is kész támogatást nyújtani az érintett szereplőknek.

Az időről időre kiadott siettető közlemények dacára az IPv6 átállás meglehetősen döcögős folyamat: bár jó húsz évvel ezelőtt kapott zöld utat, a Google keresési lekéréseinek még mindig csak 14,6 százaléka érkezik az "új" protokollon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról