Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 07. 09:30:00

Delta-frissítésre vált a Windows

Új frissítési infrastruktúrát tol a Windows 10 alá a Microsoft. Kisebb és gyorsabb letöltések, differenciál-frissítés, szerveroldali számolgatás - ezek az UUP újdonságai.

Vadonatúj frissítési infrastruktúrára teszi át a Windows rendszerek frissítését a Microsoft - jelentette be a vállalat. Az Unified Update Platform (UUP) névre keresztelt új rendszer várhatóan a márciusban érkező Creators Update-tel élesedik hivatalosan, azonban az Insider béta-programban részt vevők már a múlt héten kiadott 14959-es build számú Windows 10-zel elkezdhetik használni.

A Microsoft eddig a nagy Windows 10-frissítéseket gyakorlatilag teljes lemezkép formájában terjesztette, a sok gigabájtos letöltésekkel pedig úgynevezett in-place upgrade-et hajtott végre. Így történt ez az idén megjelent Anniversary Update esetében is, és így történik majd a tavaszi Creators Update telepítésénél is. Ezt követően viszont változik majd a folyamat, helyére kerül ugyanis az UUP kliensoldali eleme, így a következő mérföldkő kiadásokat már delta frissítésként telepíti a rendszer - ez azt jelenti, hogy csak a feltétlenül szükséges elemeket tölti le és telepíti majd, a változatlan részek maradhatnak a helyükön. A változással a cég ígérete szerint mintegy harmadával kisebbek lesznek a letöltések.

Fokozatosan kiderülnek a márciusi újdonságok.

Emellett az UUP-t használó klienseknél változik a frissítések keresése is - jóval hatékonyabb lesz. Sokkal kevesebb metaadatot küld majd a szerver a klienseknek, és a helyi erőforráshasználat is sokkal visszafogottabb lesz. A frissítések kiválogatását és a feldolgozás nagy részét a szerveroldal végzi majd, amely meghatározza a szükséges javítások körét és azokat leküldi a kliensnek. A kisebb letöltés és a kisebb CPU-terhelés pedig például (mobil eszközöknél) hosszabb akkus üzemidőt és kevesebb lassulást is jelent majd.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A fennmaradt Windows 10 Mobile felhasználói körnek jó hír, hogy megkapnak néhány olyan funkciót, amit a PC-sek korábban. Egészen pontosan az egylépéses frissítést: a jövőben egyetlen letöltés-telepítés-újraindítás ciklussal mindig a legfrissebb verzióra lehet majd ugrani, nem lesz szükség közbenső állomásra.

Az UUP első körben a mobilos Insider felhasználóknak jár majd, a kevésbé stabil "Fast ring" használói már élvezhetik is ezt. A következők az IoT és HoloLens Insiderek lesznek, majd végül a PC-s kiadás is megkapja az infrastruktúrát. Az újdonságot kizárólag a Windows 10 fogja megkapni, a korábbi operációs rendszerek esetében ez várhatóan teljesen kimarad.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 23:50

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.