Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 27. 11:16

Surface Studio: a profikat célozza a Microsoft

Az asztali szegmensbe is utat talált a Microsoft Surface szériája: a vállalat frissen bejelentett, ledönthető kijelzőjével rajztáblaként is használható all-in-one-jával nem a tömegeket, sokkal inkább a professzionális felhasználókat célozza - és így is árazta. A mainstream tableteket viszont teljesen feladta a cég, a tavalyi Surface 3 utód nélkül tűnt el a kínálatból.

Bár a Microsoft Device Day eseményén valószínűleg a tavaly bemutatott Surface Book ráncfelvarrott verzióját várták a legtöbben, az este sztárja végül egyértelműen a vállalat új, Surface Studio nevű all-in-one gépe lett, amellyel a cég első ízben veszi ostrom alá a professzionális felhasználók íróasztalát. Az eseményen a hardveres bejelentésekre szánt idő legnagyobb része az új asztali gépről szólt - teljesen kimaradt ugyanakkor a frissített készülékpalettáról a szintén sokak által várt, a találgatások során csak Surface Phone-ként emlegetett telefonja.

De kezdjük a sort az új asztali Surface-szel, a Studióval: a 28 hüvelykes all-in-one legfontosabb megkülönböztetőjegye a konkurenciához képest, hogy annak kijelzője lehajtható és egy a sorozat hibrid táblagépeiből megismert érintőtollal digitális rajztáblává változtatható. A kijelző feltűnően vékony, 12,2 milliméteres, a készülék hardvere annak vaskosabb talpában kapott helyet. Az eszközön tavaly bejelentett Surface tabletekről megismert, 3:2-es képarány köszön vissza, 4500x3000-es felbontás és 192 PPI-s pixelsűrűség mellett. A panelnek a vállalat szerint a színhűség is komoly erőssége, azon a felhasználók egy gombnyomással válthatnak DCI-P3 és sRGB színterek között.

A talpban viszonylag tisztességes vasat találunk, noha jól látszik, hogy nem idei hardverről és nem is munkaállomás-szintű teljesítményről van szó. A Surface Studio három konfigurációban érhető el: az alapverzióban egy Skylake generációs Intel Core i5 lapkát találunk, hogy pontosan melyik, az rejtély. A Microsoft ugyanis a processzorok pontos modellszámát egyelőre nem közölte, így nem tudni azt sem, hogy milyen órajelekkel és magszámmal, milyen fogyasztási kerettel rendelkeznek a chipek, így a teljesítményt még közelről sem lehet megtippelni egyelőre.

A CPU mellett az alapgépben 8 gigabájt RAM és 1 terabájt tárhely van - utóbbit a cég "Rapid hybrid drive" néven emlegeti, valószínűleg SSHD-ről van szó. Az alapgépben mindezek mellett egy 2 gigabájtos grafikus memóriával rendelkező Nvidia GTX 965M GPU dolgozik. Egy szinttel feljebb már "i7-es processzort" és 16 gigabájt RAM-ot kapunk, a csúcsmodellben pedig már egy 4 gigabájtos GTX 980M GPU-t, itt a RAM 32 gigabájtra, a tárhely pedig 2 terabájtra hízott.

A Surface Stuidóra négy darab USB 3.0, egy Mini DisplayPort és egy gigabites Ethernet aljzat, valamint egy kártyaolvasó is jutott, illetve 3,5 milliméteres audiojacknek is van rajta hely. A géppel természetesen Wi-Fire is csatlakozhatunk, egy 802.11ac-képes modulnak hála. A kijelző fölött egy 5 megapixeles kamerát találunk, ezzel az eszköz Windows Hello támogatást is kap. Ahogy tavaly, a Surface Book esetében, a vállalat rendezvényén most is kitért a kijelző le-felhajtását lehetővé tevő zsanérok felépítésére. A panelt tartó két kar egyenként 80 komponensből épül fel és belső rugókkal is kiegészül, így a képernyő közel nulla ellenállással pozicionálható.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eszköz kiegészítőiről sem érdemes megfeledkezni, a vállalat egy új Surface billentyűzetet egeret, illetve az ismert érintőtollat is mellékeli készülékéhez. A legérdekesebb újítás azonban a külön megvásárolható Surface Dial, egy a géphez vezeték nélkül kapcsolódó tárcsa, amellyel a vállalat újfajta interakcióra adna lehetőséget az all-in-one-nal - illetve nem csak azzal, a kiegészítő ugyanis a Surface Bookokkal és a Surface Pro 4-gyel is használható. A tárcsát tekergetve alkalmazásspecifikus menüket hozhatunk be, és válogathatunk azok funkciói között. A Dial menüje alapértelmezetten a kijelző közepén jelenik meg, ez az eszközt a kijelzőre téve mozgatható, ekkor a fizikai tárcsa körül tűnnek fel a különböző menüpontok. Első ránézésre hasznos kiegészítőről van szó, persze az eszköz létjogosultsága nagyban függ majd attól, hogy annak lehetőségeit a szoftverfejlesztők mennyire használják majd ki - különböző hang- és videoszerkesztőkben például már csak a sávokon történő precíz navigációhoz is komoly segítség lehet. Ezt egyébként a profik már elég régen felfedezték, a Griffin például már több, mint tíz éve tart egy ugyanilyen eszközt a kínálatában, elsősorban Macek mellé.

Az egyértelmű, hogy a Surface Studióval a cég a professzionális felhasználókat célozza - ezt nem csak a funkcionalitás, de az ár is tükrözi: a gép három konfigurációja nettó 2999, 3499 és 4199 dollárért vásárolható meg, a Dialért pedig további 100 dollárt kell kicsengetni. Az árak csillagászatiak, a Microsoft azonban minden valószínűség szerint nem is akar irdatlan mennyiségben eladni a készülékből, sokkal inkább a szűk, de nagyon fontos (és hangos) professzionális felhasználókat akarja vele kiszolgálni, azokat, akiket az iMaceket és a Mac Prót egy ideje már nem frissítő Apple az utóbbi időben elhanyagolt. Miután a cupertinói cég legutóbbi próbálkozása a profik bekerítésére egy táblagép volt, amelynek szoftverei jelentősen korlátozott funkcionalitást kínálnak a teljes értékű, asztali verziókhoz képest, ráadásul az érintéses vagy akár érintőtollas bevitel teljes egészében hiányzik a cég asztali repertoárjából, a Microsoft itt egészen jó esélyekkel indul. Persze rövidesen az Apple-től is számítunk új bejelentésekre, így könnyen lehet, hogy a cég a vártnál hamarabb válaszol a redmondiak lépésére.

A nagy asztali debüt mellett a Microsoft eseményén a hordozható Surface-eknek nem sok hely jutott. Meglepetésünkre a hagyományos hibridek idén nem is frissültek, a Surface Pro nem kapott új kiadást, a tavaly bemutatott nem-Pro tablet pedig utód nélkül tűnt el a Microsoft online boltjából, ezzel a mainstreamnek a cég már nem is kínál számítógépet, innen tehát teljesen kivonult a Microsoft.

A tavaly bemutatkozott Surface Book kapott ráncfelvarrást, abba változatlan dizájn mellett egy új billenyűzet-modul jutott 2 gigabájtos Nvidia GeForce GTX 965M GPU-val. A cég az erősebb - bár szintén nem idei - vas mellett nagyobb akkut is gyömöszölt a készülékbe, amelytől 16 óra üzemidőt remél. Akárcsak az asztali modell, a notebook-hibrid sem túl pénztárcabarát készülék, annak 256 gigabájt tárhellyel szerelt konfigurációja nettó 2399 dollárért kapható, az 512-es modellért 2799, az 1 terabájtosért pedig 3299 dollárt kér a vállalat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról