Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 19. 11:00

Dupla nyomtatófejet kapott az Ultimaker 3

Aktív, automata tálcaszintezővel és mindjárt két extrudálófejjel támad az Ultimaker legújabb 3D nyomtatója. Az eszközzel egészen bonyolult termékek is létrehozhatók - az persze árban egyelőre inkább a profikat célozza.

Hosszú várakozás után végre bemutatta legújabb generációs 3D nyomtatóját a holland Ultimaker. Az Ultimaker 3 elsősorban dupla extrudálófejes kialakításával különbözteti meg magát a piacon, de abba a fejlesztők egy sor további, extra funkciót is beépítettek.

A kétfejes megoldás valóban komoly előnyöket hoz a hagyományos asztali 3D nyomtatókhoz képest, azzal akár kétféle színben, sőt, egyszerre kétféle alapanyagból is elkészíthetők az egyes termékek, lehetőség van rá például, hogy a komplexebb formákhoz szükséges tartóelemek vízoldékony műanyagból készüljenek, így egészen bonyolult végtermékek is létrehozhatók, amelyekről a folyamat végén elég a csap alatt "lemosni" a tartópilléreket. Az új modell emellett automatikus, aktív tálcaszintező rendszert is kapott, amely folyamatosan vízszintesen tartja a gyártási felületet, így kiküszöbölve a nem megfelelően kiegyenlített tálcából adódó rétegelcsúszásokat. A gépben továbbá a különböző alapanyagokhoz használt extrudálómagok is egyszerűen cserélhetők, illetve a gyártó szerint az eszköz hűtőrendszere is halkabb lett.

01:05
 

Ultimaker 3 Promo - Professional 3D printing made accessible

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nyomtató beállítását nagyban meggyorsítja továbbá, hogy a különböző alapanyagtekercseket az eszköz NFC-vel is képes azonosítani, annak alapján pedig automatikusan elvégzi magán az adott anyaghoz szükséges finomhangolásokat. Az USB, Ethernet és Wi-Fi kapcsolat lassan alapelvárássá válik a felső kategóriás asztali 3D nyomtatóknál, ezeket mind megtaláljuk az Ultimaker 3-on is. Az eszközben egy kamera is helyet kapott, ezen keresztül távolról is szemmel tartható az aktuális nyomtatási folyamat.

Az eszköz 0,4 milliméter átmérőjű extrudálóval dolgozik, rétegvastagsága pedig 20 mikron. A készülékkel 215x215x200 milliméteres térben nyomtathatunk, PLA, PVA, ABS, CPE vagy akár nylon alapanyaggal. Ami a szoftveroldalt illeti, a cég jól ismert Cura 2 alkalmazásából közvetlenül is megindíthatjuk a nyomtatást (a szoftverhez korábbi 3D nyomtató tesztünknél nekünk is volt szerencsénk), de akár pendrive-ról is a készülékre juttathatók a nyomtatni kívánt fájlok.

Ahogy kategóriájában lenni szokott, az Ultimaker 3 ára elég borsosra sikerült, azt a vállalat nettó 2995 euróért árulja. A készülék így nagy valószínűséggel inkább profi-félprofi felhasználók és műhelyek munkaasztalain talál majd otthonra, a hobbistákat célzó, barátságosabb árkategóriákba még idő kell, mire lecsorog a technológia. A gépből egyébként egy nagyobb nyomtatótérfogattal rendelkező Extended variáns is várható, ennek ára egyelőre ismeretlen.

a címlapról