Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 19. 11:00

Dupla nyomtatófejet kapott az Ultimaker 3

Aktív, automata tálcaszintezővel és mindjárt két extrudálófejjel támad az Ultimaker legújabb 3D nyomtatója. Az eszközzel egészen bonyolult termékek is létrehozhatók - az persze árban egyelőre inkább a profikat célozza.

Hosszú várakozás után végre bemutatta legújabb generációs 3D nyomtatóját a holland Ultimaker. Az Ultimaker 3 elsősorban dupla extrudálófejes kialakításával különbözteti meg magát a piacon, de abba a fejlesztők egy sor további, extra funkciót is beépítettek.

A kétfejes megoldás valóban komoly előnyöket hoz a hagyományos asztali 3D nyomtatókhoz képest, azzal akár kétféle színben, sőt, egyszerre kétféle alapanyagból is elkészíthetők az egyes termékek, lehetőség van rá például, hogy a komplexebb formákhoz szükséges tartóelemek vízoldékony műanyagból készüljenek, így egészen bonyolult végtermékek is létrehozhatók, amelyekről a folyamat végén elég a csap alatt "lemosni" a tartópilléreket. Az új modell emellett automatikus, aktív tálcaszintező rendszert is kapott, amely folyamatosan vízszintesen tartja a gyártási felületet, így kiküszöbölve a nem megfelelően kiegyenlített tálcából adódó rétegelcsúszásokat. A gépben továbbá a különböző alapanyagokhoz használt extrudálómagok is egyszerűen cserélhetők, illetve a gyártó szerint az eszköz hűtőrendszere is halkabb lett.

01:05
 

Ultimaker 3 Promo - Professional 3D printing made accessible

Még több videó

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A nyomtató beállítását nagyban meggyorsítja továbbá, hogy a különböző alapanyagtekercseket az eszköz NFC-vel is képes azonosítani, annak alapján pedig automatikusan elvégzi magán az adott anyaghoz szükséges finomhangolásokat. Az USB, Ethernet és Wi-Fi kapcsolat lassan alapelvárássá válik a felső kategóriás asztali 3D nyomtatóknál, ezeket mind megtaláljuk az Ultimaker 3-on is. Az eszközben egy kamera is helyet kapott, ezen keresztül távolról is szemmel tartható az aktuális nyomtatási folyamat.

Az eszköz 0,4 milliméter átmérőjű extrudálóval dolgozik, rétegvastagsága pedig 20 mikron. A készülékkel 215x215x200 milliméteres térben nyomtathatunk, PLA, PVA, ABS, CPE vagy akár nylon alapanyaggal. Ami a szoftveroldalt illeti, a cég jól ismert Cura 2 alkalmazásából közvetlenül is megindíthatjuk a nyomtatást (a szoftverhez korábbi 3D nyomtató tesztünknél nekünk is volt szerencsénk), de akár pendrive-ról is a készülékre juttathatók a nyomtatni kívánt fájlok.

Ahogy kategóriájában lenni szokott, az Ultimaker 3 ára elég borsosra sikerült, azt a vállalat nettó 2995 euróért árulja. A készülék így nagy valószínűséggel inkább profi-félprofi felhasználók és műhelyek munkaasztalain talál majd otthonra, a hobbistákat célzó, barátságosabb árkategóriákba még idő kell, mire lecsorog a technológia. A gépből egyébként egy nagyobb nyomtatótérfogattal rendelkező Extended variáns is várható, ennek ára egyelőre ismeretlen.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról