Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 26. 18:21

Adatközpontokhoz kínál olcsó M.2 NVMe SSD-t az Intel

Olvasás intenzív felhasználási területekhez készített költséghatékony vállalati SSD-t az Intel. Az M.2 formátumú DC P3100 sorozat PCI Express csatolót alkalmaz, illetve támogatja az NVMe felületet, a gyártó ígérete szerint mindezt a SATA-s meghajtók árszintjén.

Új, kifejezetten olvasás intenzív munkafolyamatokhoz tervezett SSD-vel bővítette vállalati termékpalettáját az Intel. A DC P3100 szériával a cég a SATA-s meghajtók árszintjén hozná el a PCI Express csatoló és az NVMe interfész előnyeit, az Intel kínálatában ez az első vállalati SSD, mely utóbbi kettőt és az M.2 formátumot ötvözi. A kései megjelenés annak tükrében nem meglepő, hogy a vállalati SSD-k piaca továbbra is óvatosan kóstolgatja az M.2-t, egyelőre nem sok tárolórendszer támogatja a formátumot, melynek jövője így továbbra is csak a konzumer szegmensben tekinthető biztosnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új, TLC 3D NAND-okra épülő sorozat az aktuális kínálat aljára, az augusztusban bemutatott DC P3520 alá érkezik, mely ugyancsak PCI Express csatolós, a meghajtók formátuma viszont U.2 és HHHL (bővítőkártya), amivel a kapacitást egészen 2 terabájtig skálázta az Intel. Ezzel szemben a lényegesen kisebb területet foglaló, egyoldalas DC P3100 legfeljebb 1 terabájt tárhelyet kínál az 512-es, a 256-os, és a 128-as opció mellett.

A teljesítményt firtató adatokat tekintve is egyértelmű, hogy a meghajtókat csak olvasás intenzív felhasználási területekhez lehetnek jók (pl. web szerver). Szekvenciális olvasásban kapacitástól függően 720 és 1800 MB/s között változik az érték, miközben az írás ennek csak töredéke, 55 és 175 MB/s között mozog az érték ami nagyon alacsony.

IOPS tekintetében hasonló a felállás, a 27 000 és 114 000 közötti érték még éppen elfogadható, a 2200 és 10 000 közötti érték viszont a szekvenciális mutatóhoz hasonlóan igencsak harmatos, a felhasználási terület ismeretében viszont megbocsájtható. A meghajtókra 5 év garanciát kínál az Intel, a legnagyobb modell pedig 580 terabájt írható ezen időszak alatt. A cég kifejezetten kedvező árat ígér a sorozatra, de hogy ez pontosan mit fog jelenteni, azt egyelőre nem árulta el.

Érdekes kérdés, hogy mennyire lesznek sikeresek a meghajtók, ugyanis az M.2 formátum egyelőre nem tudott megkapaszkodni kiszolgálók területén. A második negyedévben mindössze 200 000 darab ilyen, szerverekbe szánt meghajtó talált gazdára, miközben 2,5/3,5 hüvelykes SSD-kből közel 3,9 millió fogyott, kliens gépekbe szánt M.2-es meghajtókból pedig 13 millió kelt el. Eközben a Samsung már egy saját, az M.2-höz hasonló, de annál valamivel nagyobb formátumon dolgozik. A 114 milliméter hosszú és 32 milliméter széles áramkörre akár 8 terabájtos meghajtókat is lehetne tervezni, miközben ezekből akár 32 darab is beférhet egy 1U magasságú szerverbe, ami 256 terabájt kapacitást jelentene.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról