Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 13. 12:11

A Google-Facebook duó is mélytengeri kábelt húz ki

Közösen fekteti le a Csendes-óceán leggyorsabb mélytengeri adatkábelét a Google és a Facebook. A vezeték 120 terabites sávszélességével az ugyancsak a Google érdekeltségében lévő FASTER kábelt rekordját döntheti meg.

Újabb tiszteletet parancsoló mélytengeri kábel kihúzására fognak össze online óriáscégek, ezúttal a Google-Facebook duó szelné át vezetékével a Csendes-óceánt, a China Soft Power Technology tulajdonában lévő Pacific Light Data Communication vállalattal együttműködve.

A Pacific Light Cable Network névre keresztelt mélytengeri kábel mintegy 12800 kilométer hosszan elnyúlva köti majd össze Los Angelest és Hongkongot, köztük tekintélyes, másodpercenként 120 terabites adatátvitelt lehetővé tevő kapcsolatot létesítve - ezzel az új Google-Facebook projekté lesz a leggyorsabb csendes-óceáni kábel címe. A vezeték kihúzása összesen 400 millió dolláros beruházás a cégek részéről, amelyek, ahogy a Google a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, mind megkapják majd saját szeletüket a kábel sávszélességéből. A keresőóriás saját érpárral rendelkezik majd, így ígérete szerint adatforgalma teljes biztonságban lesz. Maga a kábel egyébként öt optikai vezetékpárból épül majd fel, amelyek egyenként másodpercenkénti 24 terabites sávszélességet biztosítanak majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az óceánok alatt futó vezetékek hálózata egyre tempósabban sűrűsödik, csak idén nyáron a két nagyszabású projektről is hallhattunk, ezek egyike, a június végén átadott FASTER kábel kiépítésében a Google ugyancsak aktívan részt vett, noha ennél a sávszélesség "csak" másodpercenkénti 60 terabit, amelyből 10 jut a keresőóriásnak. Jelenleg egyébként a FASTER tartja a csendes-óceáni kábelek sebességrekordját - egészen a Pacific Light Cable Network átadásáig. Az új vezeték ugyanakkor így is messze lesz a világrekordtól, annak várományosa ugyanis a tervek szerint jövő októberben munkába álló MAREA kábel, amelyet a Facebook és a Microsoft több más vállalattal közösen fektet le az Atlanti-óceán mélyére. A 2017 októberében bekapcsoló vezeték nem kevesebb mint 160 terabites adatkapcsolatot biztosít majd.

Az online óriások egyre inkább saját kézbe veszik a globális hálózati infrastruktúrát, a Google-nek példál jelen kábel és a FASTER mellett a Unity, MONET, SJC és a Tannat vezetékekben is van részesedése, de mint fentebb láttuk a Facebooknak sem ez az első hasonló projektje - a területen ráadásul már többek között az Amazon is tapogatózik. A Google, Facebook és a Pacific Light Data Communication új kábele a tervek szerint 2018 májusában áll majd szolgálatba.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról