Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 27. 11:07

Együtt húzza ki a leggyorsabb transzatlanti kábelt a Facebook és Microsoft

Az eddigi legnagyobb sávszélességű mélytengeri adatkábellel köti össze az Egyesült Államokat és Európát a Microsoft és a Facebook, a MAREA vezeték már jövő októberben megkezdheti az adatátvitelt.

Összefog a Facebook és a Microsoft, a két cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint lefektetni az Atlanti-óceánt átszelő eddigi leggyorsabb mélytengeri adatkábelt. A MAREA névre keresztelt vezeték létrehozásában, illetve későbbi működtetésében a Telefonica és leányvállalata, a Telxius is részt vesz. Hogy a cégek részéről a projekt pontosan mekkora befektetést igényel, egyelőre egyik fél sem árulta el, a két vállalat ugyanakkor a tervek szerint már idén augusztusban elmerül a munkában, a kábel átadását pedig 2017 októberére tervezik.

A spanyolországi Bilbao és az egyesült államokbeli Virginia Beach között húzódó MAREA-ra a Microsoft szerint azért van szükség, hogy ki tudják elégíteni az egyre növekvő ügyféloldali igényeket a megbízható, stabil, nagy sávszélességű kapcsolatokra a vállalat különböző felhős szolgáltatásaihoz, mint a Bing, Office 365 vagy az Azure - illetve valószínűleg a Facebook is tud majd mit kezdeni az bővült kapacitással.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A kábel mintegy 6600 kilométer hosszú lesz, nyolc optikai vezetékpárral, amelyek becsült kezdeti sávszélessége tekintélyes, másodpercenkénti 160 terabitre rúg. A Microsoft és a Facebook egyébként valószínűleg nem használja majd fel a vezeték teljes kapacitását, az extra sávszélességet a tervek szerint harmadik feleknek értékesítik majd. A Telxius által kezelt kábel Bilbaóból több európai, illetve afrikai, ázsiai és közel-keleti hálózati központhoz is csatlakozik majd.

A vállalatok szerint a MAREA egy sor különböző hálózati hardvert is támogat majd, a nyílt rendszernek köszönhetően pedig olcsóbb, illetve a későbbiekben az optikai adatátviteli technológiák előrehaladtával egyszerűbben fejleszthetőbb lesz, mint sok, jelenleg használt megoldás. A hasonló nyílt hardveres megközelítések egyébként eddig főleg a Facebook háza táján voltak jellemzők, elég a nyílt adatközponti infrastruktúrák létrehozását és fejlesztését célzó Open Compute Projectre (OCP) gondolni, amelyet a közösségi oldal 2011-ben indított. A kezdeményezéshez azóta a Microsoft, illetve idén márciusban a Google is csatlakozott, aki 48V-os rackspecifikációit dobta be a közösbe.

a címlapról