Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 27. 11:07

Együtt húzza ki a leggyorsabb transzatlanti kábelt a Facebook és Microsoft

Az eddigi legnagyobb sávszélességű mélytengeri adatkábellel köti össze az Egyesült Államokat és Európát a Microsoft és a Facebook, a MAREA vezeték már jövő októberben megkezdheti az adatátvitelt.

Összefog a Facebook és a Microsoft, a két cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint lefektetni az Atlanti-óceánt átszelő eddigi leggyorsabb mélytengeri adatkábelt. A MAREA névre keresztelt vezeték létrehozásában, illetve későbbi működtetésében a Telefonica és leányvállalata, a Telxius is részt vesz. Hogy a cégek részéről a projekt pontosan mekkora befektetést igényel, egyelőre egyik fél sem árulta el, a két vállalat ugyanakkor a tervek szerint már idén augusztusban elmerül a munkában, a kábel átadását pedig 2017 októberére tervezik.

A spanyolországi Bilbao és az egyesült államokbeli Virginia Beach között húzódó MAREA-ra a Microsoft szerint azért van szükség, hogy ki tudják elégíteni az egyre növekvő ügyféloldali igényeket a megbízható, stabil, nagy sávszélességű kapcsolatokra a vállalat különböző felhős szolgáltatásaihoz, mint a Bing, Office 365 vagy az Azure - illetve valószínűleg a Facebook is tud majd mit kezdeni az bővült kapacitással.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kábel mintegy 6600 kilométer hosszú lesz, nyolc optikai vezetékpárral, amelyek becsült kezdeti sávszélessége tekintélyes, másodpercenkénti 160 terabitre rúg. A Microsoft és a Facebook egyébként valószínűleg nem használja majd fel a vezeték teljes kapacitását, az extra sávszélességet a tervek szerint harmadik feleknek értékesítik majd. A Telxius által kezelt kábel Bilbaóból több európai, illetve afrikai, ázsiai és közel-keleti hálózati központhoz is csatlakozik majd.

A vállalatok szerint a MAREA egy sor különböző hálózati hardvert is támogat majd, a nyílt rendszernek köszönhetően pedig olcsóbb, illetve a későbbiekben az optikai adatátviteli technológiák előrehaladtával egyszerűbben fejleszthetőbb lesz, mint sok, jelenleg használt megoldás. A hasonló nyílt hardveres megközelítések egyébként eddig főleg a Facebook háza táján voltak jellemzők, elég a nyílt adatközponti infrastruktúrák létrehozását és fejlesztését célzó Open Compute Projectre (OCP) gondolni, amelyet a közösségi oldal 2011-ben indított. A kezdeményezéshez azóta a Microsoft, illetve idén márciusban a Google is csatlakozott, aki 48V-os rackspecifikációit dobta be a közösbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról