Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 11. 12:30

A Mac Próra hajaz a Samsung ArtPC-je

A Samsung új asztali PC-jének dizájnja kísértetiesen hasonlít az Apple 3 évvel ezelőtt megjelent gépének formatervére, az alumínium hengerben rejlő szerényebb hardverért cserébe viszont az árcédula lényegesen kedvezőbb.

Kissé rendhagyó módon egy asztali PC-vel állt elő a Samsung. A két prémium modell az Intel legújabb asztali, Skylake platformjára épül, mely mellé diszkrét Radeon videokártya, illetve NVMe SSD is társul. A konfiguráció érdekessége viszont nem ebben, hanem a ház kialakításában rejlik, a 6 literes alumínium henger ugyanis leginkább az Apple jelenlegi csúcs asztali PC-jét, a Mac Prót juttathatja eszünkbe.

Utóbbihoz viszonyítva ugyanakkor jól látható különbség, hogy a gép tetejébe egy 360 fokos harmon/kardon körhangszóró került, tehát a PC külső hangrendszer nélkül is megszólaltatható. A többi komponens a lényegesen magasabb alsó szintre került, itt egy Core i7-6700, i5-6400, vagy i5-6600T töltheti be a processzor szerepét, az i7-hez 16, a két i5-höz pedig 8 gigabájt DDR4 memória társulhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek mellé a Radeon RX 460 személyében diszkrét GPU is társul, az első számú háttértár szerepét pedig egy 256 gigabájtos NVMe SSD tölti be, a komponens minden bizonnyal a Samsung műhelyéből származik. Az i7-es konfiguráció esetében e mellé egy 1 terabájtos merevlemez is társul, a kisebb esetében viszont be kell érni az SSD tárhelyével.

A gép hátuljára számos csatlakozó került, négy USB Type-A 3.0(?) mellé egy Type-C port társul, melyek alatt egy HDMI és egy Ethernet, valamint egy SD kártyaolvasó húzódik. A jelölések tanulsága szerint a Thunderbolt 3 támogatás kimaradt, ami az ár tükrében nehezen megbocsátható, ugyanis az i5-ös modellekért nettó 1200, az i7-esért pedig 1600 dollárt kérnek. Ez átszámítva már meghaladja a bruttó félmillió forintot, ami ugyanakkor még mindig csak a fele a kisebbik, lassan 3 éves Mac Pro árcédulájának, igaz ebbe a gépbe Thunderbolt portok mellé két videokártya is jutott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról