:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 18. 17:07

Holnaptól elérhető a Mac Pro

Holnaptól végre rendelhető lesz az Apple professzionális munkaállomása, az alapoktól újrarajzolt Mac Pro. Az imázsmodellnek sem utolsó kompakt erőgép elképesztően drága és nem bővíthető, de a teljesítményre várhatóan ennek ellenére sem lesz panasz.

Csütörtöktől rendelhető az Egyesült Államokban az Apple professzionális munkaállomása, az alapoktól újrarajzolt Mac Pro. A számítógépet még októberben jelentette be hivatalosan az Apple, akkor a cég decemberi piaci rajtot ígért, ezt sikerült is a holnapi rajttal betartani. Az új Mac Pro innovatív belső és külső formatervet kapott, kérdés azonban, hogy a különleges külsőbe csomagolt belső tartalom meghódítja-e a professzionális felhasználókat.

Az új, gyönyörű kompakt házban érkező Mac Pro ugyan minimális bővítési opciókkal rendelkezik, de a hardveres specifikációkra azonban senkinek nem lehet kifogása. A gép négyféle processzorral rendelhető, 4, 6, 8 vagy 12 magos, Ivy Bridge-EP sorozatú Xeonokkal (E5-1620 v2, E5-1650 v2, E5-1680 v2 illetve E5-2697 v2), egyenként 10-12-25-30 megabájtos harmadszintű gyorsítótárral és 3 illetve 4 csatornás memóriavezérlővel. A maximális támogatott memória mennyisége 64 gigabájt (1866 MHz effektív, ECC), ez utólag is bővíthető illetve cserélhető. A 22 nanométeres gyártástechnológiával készülő Xeonok tipikus hőkerete 130 watt, ekkora fogyasztás megfelelő elszállításáról kell gondoskodnia az Apple hűtésének, amihez hozzáadódik a két GPU egyelőre nem ismert hőtermelése.

Az imázsterméknek sem utolsó Mac Pro belépő ára háromezer dollár (négy processzormag, két AMD FirePro D300 GPU), a drágább modell egy ezressel kerül többe (hat processzormag, két AMD FirePro D500). A rendszer tovább is konfigurálható felfelé, kérésre 8 és 12 magos Xeon processzor is igényelhető, a GPU-k pedig D700-ig skálázhatóak. A háttértár alapból 256 gigabájtos SSD, opcionálisan azonban egészen 1 terabájtig bővíthető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új Mac Próval szemben megfogalmazott kritika, hogy vásárlás után csak korlátozott mértékben, elsősorban külső perifériákon keresztül bővíthető, sem további grafikus feldolgozóegységek, sem merevlemezek beszerelése nem lehetséges. A rendszermemória bővítésére és az SSD cseréjére azért van lehetőség, minden máshoz az Apple a Thunderbolt 2 csatlakozókat kínálja. E portokon keresztül kapcsolhatóak a gépre a külső monitorok, valamint a külső tárolótömbök is, ez utóbbiak piacán ma már viszonylag széles termékpaletta alakult ki.

A profik számára nagy előrelépés lesz, hogy a gép egyszerre képes meghajtani 3 darab 4K felbontású kijelzőt, így akár 24,8 millió pixelen végezhetik munkájukat - meglepő módon az Apple saját Cinema monitoraiból egyelőre nem érhető el ilyen felbontású darab a Mac Pro mellé. Zenés, videós, DTP valamint fotós szakemberek számára ez nagy érték lehet, a FullHD videók a 4K monitorokon úgy vághatóak-szerkeszthetőek, hogy a videó teljes felbontása mellett a szerkesztőprogram teljes kezelőfelülete is elérhető marad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.