Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 18. 17:07

Holnaptól elérhető a Mac Pro

Holnaptól végre rendelhető lesz az Apple professzionális munkaállomása, az alapoktól újrarajzolt Mac Pro. Az imázsmodellnek sem utolsó kompakt erőgép elképesztően drága és nem bővíthető, de a teljesítményre várhatóan ennek ellenére sem lesz panasz.

HIRDETÉS

Csütörtöktől rendelhető az Egyesült Államokban az Apple professzionális munkaállomása, az alapoktól újrarajzolt Mac Pro. A számítógépet még októberben jelentette be hivatalosan az Apple, akkor a cég decemberi piaci rajtot ígért, ezt sikerült is a holnapi rajttal betartani. Az új Mac Pro innovatív belső és külső formatervet kapott, kérdés azonban, hogy a különleges külsőbe csomagolt belső tartalom meghódítja-e a professzionális felhasználókat.

Az új, gyönyörű kompakt házban érkező Mac Pro ugyan minimális bővítési opciókkal rendelkezik, de a hardveres specifikációkra azonban senkinek nem lehet kifogása. A gép négyféle processzorral rendelhető, 4, 6, 8 vagy 12 magos, Ivy Bridge-EP sorozatú Xeonokkal (E5-1620 v2, E5-1650 v2, E5-1680 v2 illetve E5-2697 v2), egyenként 10-12-25-30 megabájtos harmadszintű gyorsítótárral és 3 illetve 4 csatornás memóriavezérlővel. A maximális támogatott memória mennyisége 64 gigabájt (1866 MHz effektív, ECC), ez utólag is bővíthető illetve cserélhető. A 22 nanométeres gyártástechnológiával készülő Xeonok tipikus hőkerete 130 watt, ekkora fogyasztás megfelelő elszállításáról kell gondoskodnia az Apple hűtésének, amihez hozzáadódik a két GPU egyelőre nem ismert hőtermelése.

Az imázsterméknek sem utolsó Mac Pro belépő ára háromezer dollár (négy processzormag, két AMD FirePro D300 GPU), a drágább modell egy ezressel kerül többe (hat processzormag, két AMD FirePro D500). A rendszer tovább is konfigurálható felfelé, kérésre 8 és 12 magos Xeon processzor is igényelhető, a GPU-k pedig D700-ig skálázhatóak. A háttértár alapból 256 gigabájtos SSD, opcionálisan azonban egészen 1 terabájtig bővíthető.

Az új Mac Próval szemben megfogalmazott kritika, hogy vásárlás után csak korlátozott mértékben, elsősorban külső perifériákon keresztül bővíthető, sem további grafikus feldolgozóegységek, sem merevlemezek beszerelése nem lehetséges. A rendszermemória bővítésére és az SSD cseréjére azért van lehetőség, minden máshoz az Apple a Thunderbolt 2 csatlakozókat kínálja. E portokon keresztül kapcsolhatóak a gépre a külső monitorok, valamint a külső tárolótömbök is, ez utóbbiak piacán ma már viszonylag széles termékpaletta alakult ki.

A profik számára nagy előrelépés lesz, hogy a gép egyszerre képes meghajtani 3 darab 4K felbontású kijelzőt, így akár 24,8 millió pixelen végezhetik munkájukat - meglepő módon az Apple saját Cinema monitoraiból egyelőre nem érhető el ilyen felbontású darab a Mac Pro mellé. Zenés, videós, DTP valamint fotós szakemberek számára ez nagy érték lehet, a FullHD videók a 4K monitorokon úgy vághatóak-szerkeszthetőek, hogy a videó teljes felbontása mellett a szerkesztőprogram teljes kezelőfelülete is elérhető marad.

a címlapról

for the win

3

Windowsra is befutott a Flutter

2020. szeptember 24. 11:59

A Google keresztplatformos fejlesztői keretrendszerével - alfa címke alatt - már windowsos alkalmazások is készíthetők.