Szerző: Habók Lilla

2016. október 11. 11:30:00

Az új Paint már a 3D-t is támogatni fogja

Jelentős átalakulás előtt áll a Paint egy kiszivárgott videó, illetve a nem hivatalos alfa változat szerint. A jelentősen átszabott alkalmazás toll- és érintésbarát lesz, az átdolgozott felületén pedig akár 3D alakzatokat is szerkeszthetünk. Az új verzió várhatóan az UWP appok között jelenik majd meg.

Eddigi legnagyobb átalakítását tervezi ismert rajzoló programján a Microsoft, alapjaitól újulhat meg a Paint következő Windows 10-es verziója. Először egy videó "szivárgott" ki az app új kinézetéről, majd egy nem hivatalos alfa kiadás jelent meg letölthető változatban a weben. Az új rajzolófelületről már májusban megjelent néhány kép, ezért azt a Microsoft-rajongók már a Windows 10 Anniversary Update-re időzítve várták, mindhiába. A videó és a program alapján azonban úgy tűnik, hogy lassan megérik a bemutatásra az új Paint, ami jövőre debütálhat.

Megváltozik a felhasználói felület, illetve több új funkció is megjelenik, de emellett a Paint jól megszokott elemei is megmaradnak az ecsetekkel, ceruzával és a szövegbeillesztéssel együtt. A legfőbb újítás a 3D-s objektumok támogatása, melyet a The Verge már a HoloLens kiegészítővel hoz összefüggésbe. Az átdolgozott rajzolóprogrammal 3D alakzatokat lehet létrehozni, színezni és szerkeszteni - a 2D formák és képek mellett. A térbeli objektumokat különböző szögekből lehet megtekinteni, ami akár a 3D jelenetek készítését is lehetővé teszi. Emellett a programban feltűnhet majd egy közösségi felület is, ahol szabadon használható 3D alakzatokat lehet kiválasztani, de ez az alfában még nem érhető el.

00:56
 

Microsoft Paint Preview

Még több videó

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

Az új Paint várhatóan UWP appként fog megjelenni, bár ezt a kiszivárgott videóban még nem mondják ki egyértelműen, az eddigi információk erre utalnak. Az app toll- és érintésbarát lesz, melyet a nem hivatalos alfa is alátámaszt. Nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni egy félkész verzió alapján, az viszont látható, hogy ez a változat nem támogatja a rétegezést és több fájl egy időben történő megnyitását - inkább hasonlít egy alapszintű fotó- és objektumszerkesztő programra, mint egy Photoshop kaliberű alkalmazásra, de a Microsoftnak sosem volt célja konkurenciát állítani a professzionális termékeknek.

Az átdolgozott appot a The Verge szerint minden bizonnyal az október 26-i Windows 10 eseményen jelenti majd be a redmondi vállalat - amelyen egy új, stylusszal és érintéssel is kezelhető Surface leleplezése várható, így érthető az is, miért igyekszik a redmondi vállalat a demózható appok fejlesztésével. A Thurrott úgy gondolja, a Redstone 2 frissítéssel lesz majd elérhető az új app, így ahhoz a felhasználók 2017 előtt nem fognak hozzájutni. A sokak gyermekkorából ismert programra minden esetre ráfér már egy komolyabb ráncfelvarrás, a 3D támogatás és az érintőképernyős használat pedig új távlatokat nyithat majd a Paint-élményben.

a címlapról