Szerző: Vörös Péter

2000. október 5. 23:30

Az ATI Technologies veszteséggel zárta legutolsó negyedévét

A kanadai grafikus chip/kártya gyártó óriás pénzügyi évének utolsó negyedévét veszteséggel zárta. A cég által említett okok: a továbbra is gyengélkedő európai piacok és a fokozott versenyhelyzet (az olcsóbb kategóriában az Intel, a "magasabb osztályban" az nVidia a fő vetélytárs). A vállalat negyedéves nettó vesztesége 45,2 millió $ volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért nettó 16,8 millió $-os nyereséggel. Az ATI negyedéves forgalma 290,2 millió $-volt, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 304,7 millió $-ral.

A cég a következő negyedévben 'konzervatív becslésként' 30%-os növekedést jelez előre, amellett, hogy az európai piacon tapasztalható gondok folytatódását várják min. 2 negyedéven át - tehát az összkép pozitívnak tűnik már a közeljövőben is.

Az ATI-nak sok bizonytalanság okozott gondokat az idén, pl. a cég pénzügyi vezérigazgatójának lemondása augusztusban (az utód kinevezése pár héten belül várható), valamint a vártnál nagyobb harmadik negyedéves veszteség.

Toronto-ban ma a cég részvényárfolyama lényegében változatlan maradt (+0,40%), míg az amerikai Nasdaq-on szintén enyhe növekedés (0,75%) volt tapasztalható - a befektetők előtt már ismertek voltak a cég nehézségei, így a részvényárak már tükrözték azokat.

a címlapról