Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 7. 13:13

Mit hozott a tizennegyedik OpenStack?

Az egyedi feladatokra, konténerekre, nagyobb megbízhatóságra és skálázódásra hegyezték ki a fejlesztők a Newton kiadást.

Elkészült az OpenStack immár tizennegyedik kiadása, a 2500 fejlesztő és számtalan cég munkájával összehozott Newton. "A Newton jelentősen csökkenti a skálázódás architekturális és funkcionális korlátait" - mondja az OpenStack fejlesztői csapata. Ebbe egyrészt a földrajzi régiók közötti terjeszkedés (több adatközpont között), illetve a platformok közötti skálázódás is beletartozik. A konkrét fejlesztésekben: a Nova (virtuális gépek), a Horizon (menedzsmentfelület) és a Swift (object storage) is képes hatékonyabban fel-le skálázni a kiosztott erőforrásokat, a Heat orkesztrációs eszköz pedig immár alapértelmezetten kezeli

A másik fontos terület a magasabb rendelkezésreállás, ahol a Newton komoly fejlesztéseket hoz. A tárolós, adatbázis és compute alrendszer is kapott olyan funkciókat, amivel könnyebb redundáns illetve önjavító rendszerek építése. "Például a Cinder (object storage) immár támogatja a titkosított és titkosítatlan kötetek között váltást, a finomabb szemcsés verziózást, vagy a biztonsági mentések skálázását több instance-re"- mondja a bejelentés.

04:03
 

OpenStack Horizon Demo

Még több videó

Konténerekre fókuszálva

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Magnum az OpenStack konténeres megoldása, amely az OpenStack API-kat köti össze a népszerűbb konténermenedzsment rendszerekkel. Így Docker Swarm, Kubernetes és Apache Mesos is beköthető a platform alá, amivel egy teljes orkesztrációs motor jön létre, mellyel a virtuális gépektől a hálózatig és a konténerekig minden elem kezelhető. A "vasak" kezeléséért az Ironic komponens felel, ez most új több bérlős (multitenant) hálózatok kezelésével gazdagodott, illetve szorosabban együtt tud működni a Magnummal illetve Novával. A konténeres kompatibilitás végre megjelent a Neutron hálózati modulban is (a Kuryr révén).

Az OpenStack mára a legfontosabb független felhős platform projekt lett, amely ebben a szerepben az egyetlen igazi kihívója az Amazon-Google-Microsoft hármasnak, nem véletlen, hogy minden cég erre igyekszik saját felhős megoldását felhúzni, az IBM-től a Deutsche Telekomig. Mivel ennyi szereplő támaszkodik rá, fontos igény, hogy egészen változatos feladatokra alkalmas legyen, ez az elmúlt időszak fejlesztéseinek igazi iránya is - az alap, nyilvános felhős megoldásokon túl fokozatosan ki kell váltania ugyanis a nagyvállalati infrastruktúrákat is, annak elvárásai pedig többé-kevésé eltérőek.

A kiadási jegyzék a különböző projektekre lebontva itt érhető el.

a címlapról