Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A Lenovo nyelheti le a Fujitsu PC-s üzletágát

Asztalos Olivér, 2016. október 06. 16:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Iparági pletykák szerint a Lenovo felvásárolná a Fujitsu tavaly leválasztott PC-s üzletágát. A kínai gyártó ezzel tovább szilárdíthatná vezető piaci szerepét.

hirdetés

A Lenovo nyelheti le a Fujitsu PC-s üzletágát - írja a Nikkei Asian Review információjára hivatkozva a The Channel. A japán gyártó már lassan egy éve próbálja hatékonyabbá tenni a részlet működését, mely jó ideje nyögi a PC-piac problémáit. Az év eleji egyesülés mindez idáig nem valósult meg, a Fujitsu pedig úgy fest nem vár tovább, inkább teljesen megszabadul a PC-ktől.

A Lenovo lépése mögött lenne ráció. Az évek óta egyre vékonyodó piacon lassan csak a legnagyobb szereplőknek lesz létjogosultságuk, ezt pedig a Lenovo is tudja - előbbi ennek megfelelően továbbra is mindent megtesz, hogy növelje részesedését a piacon, a Fujitsu pedig még épp időben hagyná el a hajót. Szemléltetés gyanánt: A Fujitsu PC-gyártó üzletága a vállalat szerint a tavaly március végével lezárt pénzügyi évben 2,5 milliárd dollár forgalmat generált, ami ugyan messze nem jelentéktelen, de a PC-piac nagyágyúihoz képest ma már csak a "futottak még" besorolásra elég.

A Lenovo a PC-k értékesítéséből ennél nagyjából 11-szer nagyobb bevételre tesz szert (igaz, minden más gyártóhoz hasonlóan nagyon vékony nyereség mellett), a Dellhez és a HP-hoz viszonyítva is hasonló mértékű a Fujitsu méretbeli különbsége, ami a gyártás és globális terjesztés méretgazdaságosságára is erősen rányomja a bélyegét. A kínai gyártó az idei második negyedéves adatok alapján vezet a leszállított gépeket tekintve, a nagyjából 13,2 millió leszállított PC-vel körülbelül 7 százalékkal előzte meg a második helyezett HP-t.

A Fujitsu még év elején választotta le és szervezte leányvállalattá a PC-gyártását, mely teljes mértékben a vállalat tulajdonában levő cégként folytatta tovább tevékenységét. A lépés nem lepte meg a piacot, a többi nagy japán "sorstárs" (Sony, Toshiba) ezt már korábban meglépte. Nem sokkal később felmerült, hogy az említett két gyártóval közösen létrejön a Vaio-Toshiba-Fujitsu egyesülés, mellyel a három cég hatékonyabban szállhatott volna szembe a konkurens külföldi gyártókkal. A kiszivárgott terv eddig nem valósult meg, amennyiben pedig a Lenovo felvásárolja a Fujitsu PC-s üzletágát, úgy már egészen biztosan nem is fog.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!