Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 3. 12:26

Berobbant a tőzsdére a Nutanix

Jól időzített a Nutanix, a szoftveres tárolómegoldásokról ismert cég tőzsdei rajtja remekül sikerült, így a cég jelenleg több mint kétszeresét éri a korábban becsültnél.

Eddig kiugróan sikeres a következő generációs tárolómegoldások egyik zászlóvivőjének, a Nutanixnak tőzsdei részvénykibocsátása. A cégnek érdemes volt kivárnia a rajttal, a papírok értéke ugyanis egy nap alatt több mint duplájára nőtt, amivel a Nutanix értéke 2,2 milliárdról nagyjából 5 milliárdra emelkedett. Az árfolyam stabilizálódása még odébb van, az azonban már most látszik, hogy a piaci hangulat jelenleg kedvez a tárolós cégeknek.

A vállalat 238 millió dollárt vont be az IPO során. A papírok 16 dolláros áron kerültek piacra, ami lényegesen magasabb a korábban prognosztizált 11-13 dolláros árfolyamnál. A befektetők ugyanakkor ezt is olcsónak találták, ugyanis nagyjából egy nap leforgása 131 százalékkal 37 dollárra lőtt ki az árfolyam, amivel az előző héten tőzsdére került cégek közül a Nutanix produkálta a legjobb rajtot, ezzel felülmúlva az elemzők várakozásait.

A Nutanix még tavaly decemberben jelentette be, hogy tőzsdére megy, a cég ekkor nyújtotta be a részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat, egyúttal pedig nyilvánosságra hozta pénzügyi adatait, mely a tőzsdei rajt egyik feltétele. Eszerint a cég bevétele látványosan nőtt, 2015-ben 241 millió dollárt ért el, mely a 2014-es értéknek szinte duplája, a 2013-as 30 milliónak pedig nyolcszorosa.

Száguldás napon belül

A történet azért nem fenékig tejfel, a probléma ott jelentkezik, hogy a 90 százalékos bevételnövekedést a kiadások is követték, a cég rendre 45, 84 illetve 126 millió dolláros veszteséget könyvelt el 2013 és 2015 között. A nagy léptékű növekedés az előző évben tovább folytatódott, a legutóbbi, júliusban véget ért pénzügyi évben 84 százalékkal 445 millióra nőtt a Nutanix bevétele, miközben a veszteség "csak" 34 százalékkal emelkedett, 168,5 millióra.

A józan vezetés nem is ígért mást, a tavaly év végén közzétett befektetői prospektus szerint a következő években is masszív veszteségeket termel majd a cég - ezt a magas marketing- és értékesítési költségekkel indokolta a menedzsment. A magyarázat szerint most pontosan ezért próbál a tőzsdéről bevonni tőkét a cég, a befektetés ugyanis egy-két éven belül megtérül, ahogy a kliensek megismerik és elkezdik vásárolni a Nutanix-szoftvert futtató megoldásokat - a piac építése pedig pénzbe kerül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jelenleg 3768 ügyféllel és 1980 alkalmazottal rendelkező cégben több befektető is látott fantáziát, a Storm Ventures, Khosla Ventures, Lightspeed Venture Partners, illetve a Battery Ventures mellett David Blumberg, a Blumberg Capital alapítója is invesztált a Nutanixba, tehát meglehetősen sokan szavaztak bizalmat a cégvezető Dheeraj Pandey terveinek, amivel a a Nutanix összesen közel 400 millió dollárt kalapozott össze.

A Nutanix megoldásának lényege, hogy teljesen standard szerverfürtöket képes tárolótömbbé alakítani, csupán szoftveres úton. Az így kapott tároló komolyabb elvárásoknak is megfelelhet, magas fokon automatizált (dinamikus rétegzés, adatmigráció), és beilleszthető a nagyvállalati menedzsment-környezetekbe is, például VMware vCenter alá. Ezzel a koncepcióval a Nutanix persze nincs egyedül, más is rájött, hogy az olcsó x86-os szerverekből is ütős tárolókat lehet faragni pusztán szoftverrel. Ilyen megoldást fejleszt például a SimpliVity, de az EMC ScaleIO vagy a VMware Virtual SAN, illetve a Microsoft SSD (Storage Spaces Direct) is hasonló koncepciót igyekszik megvalósítani.

a címlapról