Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 28. 09:41

Tőzsdére megy a Nutanix

Nem könnyű induló tárológyártónak lenni. Az örök érvényű igazság illusztrálására most a Nutanix vállalkozott, a cég tőzsdére megy és ennek a folyamatnak a részeként nyilvánosságra hozta pénzügyi adatait is. Masszív és növekvő veszteség, reménnyel a felvásárlás kecsegtet.

Végre tőzsdére megy a következő generációs tárolómegoldások egyik zászlóvivője, a Nutanix. A Nutanix megoldásának lényege, hogy teljesen standard szerverfürtöket képes tárolótömbbé alakítani, csupán szoftveres úton. Az így kapott tároló komolyabb elvárásoknak is megfelelhet, magas fokon automatizált (dinamikus rétegzés, adatmigráció), és beilleszthető a nagyvállalati menedzsment-környezetekbe is, például VMware vCenter alá. Ezzel a koncepcióval a Nutanix persze nincs egyedül, más is rájött, hogy az olcsó x86-os szerverekből is ütős tárolókat lehet faragni pusztán szoftverrel. Ilyen megoldást fejleszt például a SimpliVity, de az EMC ScaleIO vagy a VMware Virtual SAN, illetve a Microsoft SSD (Storage Spaces Direct) is hasonló koncepciót igyekszik megvalósítani.

Pénz még nincs benne - és lehet, hogy sosem lesz

A fekete levest a Nutanix pénzügyi adatai jelentik. A cég ezeket eddig nem hozta nyilvánosságra, a tőzsdei rajtnak azonban feltétele a sarokszámok publikálása. Eszerint a cég bevétele látványosan nőtt, 2015-ben 241 millió dollárt ért el, mely a 2014-es értéknek szinte duplája, a 2013-as 30 milliónak pedig nyolcszorosa. A probléma ott jelentkezik, hogy a 90 százalékos bevételnövekedést a kiadások is követték, a cég rendre 45, 84 illetve 126 millió dolláros veszteséget könyvelt el 2013 és 2015 között.

A józan vezetés nem is ígér mást, a közzétett befektetői prospektus szerint a következő években is masszív veszteségeket termel majd a cég - ezt a magas marketing- és értékesítési költségekkel indokolja a menedzsment. A magyarázat szerint pontosan ezért szeretne a tőzsdéről bevonni tőkét a cég, a befektetés ugyanis egy-két éven belül megtérül, ahogy a kliensek megismerik és elkezdik vásárolni a Nutanix-szoftvert futtató megoldásokat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tárolópiac hatalmas, 47 milliárd dolláros összértéke csábító célpont a startupok számára, a terület piacvezető cégei, élükön az EMC-vel ugyanis nem az innovációs tempóról híresek. E lassúság szépen kidomborodott az elmúlt években, mind a software defined storage (SDS), mind a flash-alapú tárolás trendjéről alaposan lemaradtak az inkumbens gyártók, ami megnyitotta az utat a következő generációs megoldásokat fejlesztő cégek előtt. Legalábbis látszólag.

A gyártóknál ugyanis van még lassabb szereplő is a piacon - a vásárlók. Hiába jelentek meg ugyanis a hipermodern új megoldások, a megcélzott vásárlók óvatosan váltanak és évekig kitartottak a bevált tárolórendszerek mellett. Ez nem véletlen, a nagyobb IT-beruházások átfutási ideje nagyon hosszú, ráadásul a meglévő rendszerekkel, üzemeltetési megoldásokkal való kompatibilitás is fontosabb szempont, mint a nyers teljesítmény vagy az ár.

Emiatt a "dinoszauruszok" kivárásra játszhattak: megvárták, míg a hatalmas lendülettel induló startupok bevétel hiányában és a kegyetlen költségek szorításában elkezdenek levegőért esedezni, majd lecsaptak és mélyen áron alul felvásárolták a cégecskéket, a technológiára építve pedig kihozták saját, immár tényleg modern tárolóikat. A most megismert pénzügyi adatok alapján a Nutanixra is ez a sors várhat, az izgalmas kérdés, hogy az első körös befektetők, és a tőzsdei rajttal beszálló új befektetők nyereséget realizálnak majd a felvásárláskor, vagy jelentős bukás lesz a vége.

a címlapról