Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 30. 11:30

Jön a Play Store az Android Wearre - de csak jövőre

Play Store-t és egyre függetlenebb okosórákat hoz az Android Wear 2.0, a Google azonban egészen jövő év elejéig tolta el a rendszer rajtját. Egyre komótosabbra veszi a tempót a piac.

Az idei ősz első hónapja, a megelőző két évvel ellentétben nem volt túl izgalmas időszak az androidos viselhető eszközök piacán, szinte teljesen elmaradt az elmúlt években megszokott okosóraözön, miután az LG, a Huawei és a Lenovo-Motorola is úgy döntött kivár, és egyelőre nem ad ki új viselhető eszközt.

De a piac nem csak a hardverek oldalán vesz fel egyre komótosabb tempót, a Google ugyanis az Android Wear 2.0 legújabb béta verziójának kiadásával párhuzamosan bejelentette, a viselhető eszközökre szabott rendszer végleges, stabil változata az előzetes ígéretekkel szemben nem lesz kész ősszel, hanem számottevő csúszással 2017 elejére tolódik. A lépés nem igazán pezsdíti fel a látszólag egyre inkább lendületét vesztő piacot - bár nem kizárt, hogy azt egyeztetés előzte meg a Google és a fentebb sorolt gyártók részéről. Ha így van, nem lenne meglepő, ha a cégek a jövő év eleji CES kiállításra tartogatnák új termékeiket, immár az új rendszerrel azok fedélzetén.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha stabil verzió nem is érkezett, az új fejlesztői változat, egész pontosan a Developer Preview 4 azért hoz néhány említésre méltó újítást. Ezek közül a legfontosabb, hogy immár az órákra is megérkezik a Google alkalmazásboltja, a Play Store, különböző appok és virtuális óraszámlapok letöltéséhez már nem kell feltétlenül előbányászni a telefont a zsebünkből - helyette az apró kijelzőn megjelenő, ugyancsak apró billentyűzeten próbálhatjuk hunyorogva bepötyögni a keresett szoftver nevét. Az új funkció persze valószínűleg elsősorban a saját online kapcsolattal rendelkező órákat célozza, amelyek használatához nem is kell feltétlenül telefont magunkkal vinni.

A fejlesztők emellett már egy újfajta, áttekinthető vertikális menüsorba is rendezhetik alkalmazásaik különböző funkcióit, továbbá egyes, az órán kapott értesítésekre már azok felületéről is reagálhatunk. Az újításokkal a végfelhasználók tehát jövő év elején találkozhatnak leghamarabb, nem kizárt, hogy addig a rendszer további új funkciókkal is bővül. Az frissülő rendszerrel felvett egyik legfőbb új irányvonal jelenleg az okosórák függetlenítése a csatlakoztatott okostelefonoktól, noha ez még mindig nem hoz olyan újítást, ami miatt a viselhető eszközök az új "nagy dologgá" válhatnának. Bár az eszközök mára kifejezetten esztétikussá váltak, szoftveres funkciók terén még mindig nem sikerült "killer feature-t" találni - és egyelőre úgy tűnik, az Andorid Wear 2.0 sem hozza el azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról