Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 29. 10:00

Visszalép a konténeres adatközponttól a Microsoft

Közelít az 1-es PUE-hez a Microsoft legújabb, ötödik generációs adatközponti megoldása. Az első ilyen logika mentén épült létesítményt már átvette a cég, fokozatosan egyre több helyen implementálja majd az új megközelítést.

Beüzemelte az első ötödik generációs adatközpontját a Microsoft. A Washington államban található kiszolgálópark a lassan gyártható (akár kültéri) konténeres ITPAC felépítés után visszatér a tradicionális, épített irányhoz, miközben evolúciós lépésekkel és innovációkkal egyaránt javítja a korábbi dizájnt, megtartva a jól bevált fejlesztéseket.

Az egyik érdekesség a hideg levegő bevezetését illeti. Az álpadlós/emelt padlós megoldást a Microsoft elvetette, a szerverek a sima betonon állnak. A hűvös(ebb) kinti levegőt a szerverterem egyik falán elhelyezett ventilátorfal fújja be, a hideg és meleg sorokra elszigetelt, összefordított rackekre, a meleg levegő pedig elválasztva távozik a teremből. A megközelítés előnye a Microsoft szerint, hogy a rackek sorai sűrűn és gyorsan telepíthetőek, minimális fajlagos hűtési költség melett. Az első két szempont különösen fontos, hogy a vállalat tartani tudja a lépést a roham léptékben növekvő felhős igényekkel.

A hűtés tehát számottevően átalakult, az adatközpont hűtőtornyokat alkalmaz, eközben pedig víztakarékos, a folyadékot a már említett kültéri levegő hűti le. A rendszer zárt, abban nem szükséges hozzá ivóvíz, ezzel pedig szárazabb, sivatagos körülmények között is könnyen megoldható az üzemeltetés, miközben a rendszer működtetése környezetbarát(abb) is. A radiátorok közvetlenül ventilátor fal előtt állnak, melyekről egyelőre nem közölt képet a Microsoft.

ITPAC, a negyedik generáció

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az előző generációs ITPAC rendszerekhez folyamatos vízutánpótlás kell, az adiabatikus állapotváltozásra építő rendszer a kívülről konténerekbe beáramlott levegőt vízpermettel nedvesíti. Ez a megoldás 1,1 és 1,2 közötti PUE (Power Usage Effectiveness) értéket produkált, az új, ötödik generációs rendszer viszont már 1,1 alá viszi a hatékonysági mutatót, ehhez viszont folyamatosan fenn kell tartani a megfelelő légnyomást. Az ITPAC ellen egyébként leginkább az szólt végül, hogy a konténeres rendszereket a Microsoft nem tudta elég gyors ütemben építeni az adatközponti terjeszkedéshez, így szükség volt visszalépni egy hagyományosabb megoldáshoz.

A Microsoft szóban forgó megoldása a legújabb adatközpontos trendeket követi, az Equinix, a RagingWire, illetve az Oracle is hasonló elv mentén épített ki legújabb dizájnjait. A ventilátor fal alkalmazása ugyanakkor az implementálás módjának fényében valamelyest rendhagyónak nevezhető, hasonló megoldás a Nyugati-parton csak a kevésbé ismert Vxchange santa clarai adatközpontjában található. Emellett ugyan a Facebook is alkalmaz ventilátor falat adatközpontjában, az viszont nem a szerverterem bejáratánál található.

A washingtoni Quincyben beindított ötödik generációs adatközpontot hamarosan újabbak követhetik, a Microsoft Iowában és Viriginiában is dolgozik további központok megnyitásán, a vállalat egyaránt épít és lízingel már kész komplexumokat. Eközben a Microsoft Európában sem tétlenkedik, szeptember elején az Egyesült Királyságban nyíltak Azure adatközpontok, múlt héten pedig a Németország található Magdeburgban és Frankfurtban indult be a kereskedelmi szolgáltatás.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról