Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az Amazon felhőjébe vándorol a Plex

Hlács Ferenc, 2016. szeptember 27. 15:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Már otthoni szerver nélkül is használható a Plex: a népszerű médiaszerver-app Plex Cloud verziója a NAS-okat az Amazon Drive szolgáltatására cseréli. A megoldás egyelőre béta címkét visel, a tesztelésre azonban bárki feliratkozhat.

Az otthoni szerverekről a felhőbe költözik a Plex, a népszerű, otthoni médiaszerver-alkalmazás használatához mostantól nincs szükség dedikált PC-re. A vállalat a cloudos bővítéshez az Amazonnal lépett együttműködésre, ennek megfelelően a felhasználói hamarosan a nappali sarkában dolgozó NAS helyett már az Amazon Drive-ban tárolhatják filmjeiket.

Az egyelőre béta fázisban lévő, Plex Cloud néven rajtoló szolgáltatással a cég elsősorban azokat a felhasználókat veszi célba, akik egyszerűbb megoldást keresnek filmgyűjteményük tárolására, mint egy saját NAS vagy dedikált PC összeállítása. A cég a Plex Cloud weboldalán siet kiemelni, hogy a felhőre építő szolgáltatás kevesebb, mint egy perc alatt beállítható és használatba is vehető. Ehhez persze egy Amazon Drive előfizetésre is szükség lesz, amelyet összeköthetünk a Plex fiókkal, majd feltölthetjük rá a kívánt filmeket - ezután, ugyanúgy, mint ha az otthoni Plex szerveren tárolt tartalomról lenne szó, bármely eszközünkről streamelhetjük azt.

Az új konstrukció több előnyt is felvonultat a házi Plex PC-kkel szemben, hiszen a felhasználónak nem kell az áramkimaradásoktól vagy akár a hardver váratlan meghibásodásától, adatvesztéstől tartania, illetve eggyel kevesebb készüléket kell otthon üzemeltetnie. Mindezek mellett a személyes filmkatalógus bővülésével sem kell újabb és újabb tárolókat beszerezni, az Amazon Drive-ra ugyanis korlátlan mennyiségű tartalom tölthető fel - persze nem ingyen, a kimeríthetetlen tárhely ugyanakkor kifejezetten olcsón, évi 60 dollárért vehető igénybe. A feltűnően versenyképes szolgáltatást az Amazon egyébként tavaly márciusban indította el, annak használatához az korábbi gyakorlattal ellentétben már nincs szükség rá, hogy az ügyfél a cég más termékét is igénybe vegye. A felhős Plex-streameléshez persze Plex Pass előfizetés is kell majd, a médiaszerver ingyenes verziójának felhasználói számára az új szolgáltatás nem lesz elérhető.

A Plex Clouddal a házi Netflixként is emlegetett médiaszerver tényleg egyre közelebb kerül a streaming szolgáltatáshoz, annyi különbséggel, hogy a különböző tartalmak letöltésével és feltöltésével a felhasználónak valamilyen eszközön még kell tenni egy kört, hogy eljuttassa azt a Plexhez kapcsolt Amazon tárhelyre. Ha azonban a filmek a helyükön vannak, a felhasználók ugyanúgy streamelhetik azokat okostelefonra, tabletre vagy PC-re, mint a Netflix esetében, immár otthoni háttérhardver nélkül.

Hogy stabil verzióban mikor lesz elérhető a frissen bejelentett szolgáltatás, a cég egyelőre nem közölte, az érdeklődők ugyanakkor a Plex kapcsolódó weboldalán már feliratkozhatnak a Plex Cloud béta verziójának tesztelésére.

Noha a Plex Cloud rendkívül kényelmes megoldás lehet, különösen ha egy felhasználó már rendelkezik Plex Pass-szal, netán még Amazon Drive előfizetése is van, nem minden esetben a célravezető annak használata - elsősorban akkor nem, ha a filmgyűjtemény egy részét vagy egészét a felhasználó kalózoldalakról szerezte be. Noha a Plexet sokan előszeretettel használják az ilyen módon felhizlalt filmkatalógus hatékony rendszerezésére, az Amazon nagyon szigorú a hasonló tartalmakkal szemben, azok tárolását kifejezetten tiltja szolgáltatásában, így ha kalóz tartalmat talál, azonnal törli is azt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.