Szerző: Voith Hunor

2015. március 26. 17:00

Korlátlan(?) tárhelyet ad az Amazon

Kiterjeszti eddig csak prémium tagjainak kínált felhős tárhelyszolgáltatását az Amazon. Az új, korlátlan tárhelyet kínáló Cloud Drive azonban már nincs kizárólag képekre korlátozva, és a vállalat – legalábbis egyelőre – árukapcsolást sem alkalmaz, a Cloud Drive használatához semmilyen más Amazon szolgáltatást nem kell igénybe venni.

Valószínűleg nem sokan lepődtek meg az Amazon mai bejelentésén, miszerint a vállalat publikus felhős tárhelyszolgáltatást indít. Az e-kereskedelmi óriás a vállalati szektor jelentős részét már meghódította az Amazon Web Services-zel, és az ahhoz kialakított infrastrukturális hátteret könnyedén tudja úgy skálázni, hogy abból különböző fogyasztói szolgáltatásokat is nyújtson.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az újdonság érdekessége, hogy olcsón, évi 60 dollárért biztosít korlátlan tárhelyet, és a Prime-tagok előtt már ismert képtárhely-szolgáltatással ellentétben nem korlátozza az előfizetőt a feltölteni kívánt fájlformátumok tekintetében. Sőt, az Amazon ezt teljesen különálló termékként kínálja, ezért használatához nem szükséges Prime előfizetés (ahogy például a OneDrive esetében a hasonló opcióhoz kell az Office 365 előfizetés). Az „Unlimited Everything” mellett a korábban csak Prime-tagok számára elérhető „Unlimited Photos” opciót is különálló termékbe szervezte ki a vállalat – ennél csak a feltöltött képekre vonatkozik a limit nélküli tárhely, minden másra összesen 5 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére, évi 12 dollárért. Mindkét verziót ki lehet próbálni ingyen, a három hónapos tesztperiódus után az Amazon alapebeállításban automatikusan levonja az éves díjat.

Buta, de legalább nagy

Azok, akik a fentiek alapján úgy gondolták, hogy az Amazon egy, a Google Drive-val, Dropboxszal vagy OneDrive-val minden téren versenyképes szolgáltatással lépett piacra, csalódni fognak. A Cloud Drive ugyanis a szó szoros értelmében pusztán egy online tárhely. Bár kliense Windowsra, OS X-re, iOS-re és Androidra is letölthető, a szoftver tudása kimerül annyiban, hogy fájlfeltöltéshez ne kelljen a webes felületet használni.

Kliensoldalon nem tolták túl

Ha bármit le szeretnénk tölteni, esetleg egy képet megnézni vagy a felhőben tárolt állományainkról helyzetjelentést látni, az alkalmazás egyből a böngészőbe menekül. Dropboxhoz vagy a többi nagy konkurenséhez hasonló alkalmazás- vagy rendszerszintű beépülésről ne is álmodjunk, ahogy az offline-online szinkronizálásnak, nyilvános tartalommegosztásnak (bár a webes felületen legalább e-mailes lehetőség van) és egyéb, a felhős tárhelyszolgáltatásoknál már megszokott funkcióknak sincs nyoma.

A feltöltésen kívül minden opció a webre visz

A Cloud Drive így tárhelyben ugyan nem, de használhatóságban durván korlátoz. Kizárólag arra hogy, hogy az ember a ritkán használt vagy archiválásra szánt fájljait a felhőbe dugja – ha ennél csak egy kicsivel is többre van szükség, az Amazon szolgáltatása egyelőre szóba sem jöhet. A feltöltési sebességgel egyébként semmi gond, a próba során végig kihasználta a teljes rendelkezésére álló sávszélességet. Átlagos otthoni vagy akár üzleti használatra azonban jelen formájában nem ajánlott, korlátlanságából (tárhely szempontjából) azok a magánszemélyek vagy vállalkozások profitálhatnak, akik archiválási céllal keresnek nagyon olcsón rengeteg tárhelyet. Akik nem ebbe a csoportba tartoznak, bármelyik népszerű alternatívával jobban járnak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról