Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Korlátlan(?) tárhelyet ad az Amazon

Voith Hunor, 2015. március 26. 17:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kiterjeszti eddig csak prémium tagjainak kínált felhős tárhelyszolgáltatását az Amazon. Az új, korlátlan tárhelyet kínáló Cloud Drive azonban már nincs kizárólag képekre korlátozva, és a vállalat – legalábbis egyelőre – árukapcsolást sem alkalmaz, a Cloud Drive használatához semmilyen más Amazon szolgáltatást nem kell igénybe venni.

hirdetés

Valószínűleg nem sokan lepődtek meg az Amazon mai bejelentésén, miszerint a vállalat publikus felhős tárhelyszolgáltatást indít. Az e-kereskedelmi óriás a vállalati szektor jelentős részét már meghódította az Amazon Web Services-zel, és az ahhoz kialakított infrastrukturális hátteret könnyedén tudja úgy skálázni, hogy abból különböző fogyasztói szolgáltatásokat is nyújtson.

Az újdonság érdekessége, hogy olcsón, évi 60 dollárért biztosít korlátlan tárhelyet, és a Prime-tagok előtt már ismert képtárhely-szolgáltatással ellentétben nem korlátozza az előfizetőt a feltölteni kívánt fájlformátumok tekintetében. Sőt, az Amazon ezt teljesen különálló termékként kínálja, ezért használatához nem szükséges Prime előfizetés (ahogy például a OneDrive esetében a hasonló opcióhoz kell az Office 365 előfizetés). Az „Unlimited Everything” mellett a korábban csak Prime-tagok számára elérhető „Unlimited Photos” opciót is különálló termékbe szervezte ki a vállalat – ennél csak a feltöltött képekre vonatkozik a limit nélküli tárhely, minden másra összesen 5 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére, évi 12 dollárért. Mindkét verziót ki lehet próbálni ingyen, a három hónapos tesztperiódus után az Amazon alapebeállításban automatikusan levonja az éves díjat.

Buta, de legalább nagy

Azok, akik a fentiek alapján úgy gondolták, hogy az Amazon egy, a Google Drive-val, Dropboxszal vagy OneDrive-val minden téren versenyképes szolgáltatással lépett piacra, csalódni fognak. A Cloud Drive ugyanis a szó szoros értelmében pusztán egy online tárhely. Bár kliense Windowsra, OS X-re, iOS-re és Androidra is letölthető, a szoftver tudása kimerül annyiban, hogy fájlfeltöltéshez ne kelljen a webes felületet használni.

Kliensoldalon nem tolták túl

Ha bármit le szeretnénk tölteni, esetleg egy képet megnézni vagy a felhőben tárolt állományainkról helyzetjelentést látni, az alkalmazás egyből a böngészőbe menekül. Dropboxhoz vagy a többi nagy konkurenséhez hasonló alkalmazás- vagy rendszerszintű beépülésről ne is álmodjunk, ahogy az offline-online szinkronizálásnak, nyilvános tartalommegosztásnak (bár a webes felületen legalább e-mailes lehetőség van) és egyéb, a felhős tárhelyszolgáltatásoknál már megszokott funkcióknak sincs nyoma.

A feltöltésen kívül minden opció a webre visz

A Cloud Drive így tárhelyben ugyan nem, de használhatóságban durván korlátoz. Kizárólag arra hogy, hogy az ember a ritkán használt vagy archiválásra szánt fájljait a felhőbe dugja – ha ennél csak egy kicsivel is többre van szükség, az Amazon szolgáltatása egyelőre szóba sem jöhet. A feltöltési sebességgel egyébként semmi gond, a próba során végig kihasználta a teljes rendelkezésére álló sávszélességet. Átlagos otthoni vagy akár üzleti használatra azonban jelen formájában nem ajánlott, korlátlanságából (tárhely szempontjából) azok a magánszemélyek vagy vállalkozások profitálhatnak, akik archiválási céllal keresnek nagyon olcsón rengeteg tárhelyet. Akik nem ebbe a csoportba tartoznak, bármelyik népszerű alternatívával jobban járnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.