Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 20. 15:42

Firmware-rel tiltja ki nyomtatóiból az utángyártott patronokat a HP

Nem működnek tovább az utángyártott patronokat használó HP nyomtatók a cég legutóbbi firmware frissítését követően. A felhasználók nem örülnek, a megkérdőjelezhető védelmi mechanizmus több esetben az eredeti tonereket is hibásnak jelzi.

Tonergyilkos firmware-frissítéssel lehetetlenítené el a nyomtatóihoz készült, utángyártott tintapatronokat a HP. A legutóbbi update-et követően a készülékek, ha nem a gyártótól származó tonert észlelnek hibaüzenetet adnak, és nem működnek tovább, egészen amíg azt a felhasználó "eredeti", vagyis HP gyártású patronra nem cseréli. A megkérdőjelezhető lépés mellett a vállalat a "innovációinak és szellemi termékeinek" védelme érdekében döntött - a szóban forgó frissítést márciusban készülékeire, abban a nem eredeti patronok tiltása nagyjából egy héttel ezelőtt kapcsolt be. A cég úgy látszik mindent megtesz, hogy száműzze a más cégektől származó tonereket termékeiből, ami nem meglepő, hiszen a tintapatronok értékesítéséből szerzi bevételének legnagyobb részét, az utángyártott eszközök, illetve az újratöltött patronok ennek megfelelően borsot törnek a cég orra alá.

A firmware-es védekezési stratégia azonban a korai felhasználói bejelentések szerint kapásból zátonyra futott, a frissítést követően ugyanis a nyomtatók több esetben az eredeti HP tonereket is utángyártottnak érzékelik, és hibaüzenetben "hiányzó vagy károsodott" patronokra hivatkozva nem működnek tovább, sőt, egy a cég fórumain panasszal élő felhasználó szerint készüléke még azt sem engedi, hogy kicserélje a hibásnak titulált patront.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A HP-nek nem ez az első komolyabb offenzívája az utángyártott eszközök ellen, a gyártó korábban fizetett is egyes kereskedőknek, hogy ne forgalmazzák a nyomtatóihoz szánt, harmadik felektől származó patronokat. Az egyelőre kérdés, hogy a firmware-es tiltás meddig lesz hatékony: az Ars Technica szerint az utángyártott tonerekben használt azonosítóchipeket készítő cégek már nagyban dolgoznak a cég új védvonalának megkerülésén, és csak idő kérdése, hogy megjelenjen az új szoftvernek ellenálló, harmadik féltől származó patronok első hulláma.

Még ha jogilag védhető is lehet a HP védekezési megoldása, az egészen biztos, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja felhasználók érdekeit, akiket reggel az irodában egyik napról a másikra, mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül működésképtelen eszközök fogadhatnak, amelyekben még akkor sem tudnak patront cserélni, ha a szándék egyébként meglenne rá. Hasonló gyakorlat bevezetése esetében sokkal szerencsésebb lenne, ha arra cég egyértelműen figyelmeztetné ügyfeleit, illetve később a készülékvásárlásoknál is jól láthatóan jelezné, hogy kizárólag saját tonereivel használható nyomtatókról van szó.

A nyomtatók piaca bár zsugorodik, még mindig szép bevételt termel a HP számára, a szegmenst magasan uraló cég pedig ennek megfelelően mindent megtesz, hogy részesedését maximalizálja, a közelmúltban például a Samsung teljes nyomtatós üzletágát bekebelezte, egy több mint egymilliárd dolláros akvizíció keretei között.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról