Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 19. 16:00

Bezár a londoni Skype-iroda

Két legyet is üt egy csapásra a Microsoft, a félig-meddig független divízióként üzemelő Skype-ot egy elbocsátási hullámmal közelebb is húzza a szervezethez.

Bezárja egyik londoni irodáját a Microsoft - jelenti a Financial Times. A hír önmagában nem lenne jelentős, hiszen a cégnek vannak további létesítményei a környéken, az értesülések szerint azonban a több száz működő irodából nem mindenkit visz tovább a cég a paddingtoni központba - mintegy 220, elsősorban a Skype és a Yammer fejlesztésével foglalkozó munkavállalóra költözés helyett elbocsátás vár.

Amíg a nemzetközi gazdasági sajtó számára a poszt-Brexit árnyak miatt érdekes a történet, a Microsoft Skype-stratégiája kapcsán is releváns lehet a leépítés-bezárás. A Nokia felvásárlása mellett ugyanis a Skype volt a cég egyik legnagyobb bevásárlása (legalábbis amíg a LinkedInnel nem überelte ezt a cég). Azonban a Nokiához vagy az aQuantive-hoz hasonlóan ez sem sikertörténet, az évekkel ezelőtt élvezett dominanciáját mára megtörték a mobile-first alapon fejlesztett üzenetküldők és VoIP-alkalmazások, mint a Facebook-féle Messenger, a Telegram vagy épp a Viber.

Ezért tűnik fontos változásnak, hogy a Microsoft teljesen átalakította az elmúlt években a Skype-részleg irányítását. Az FT által megszólaltatott volt dolgozók szerint a Skype eredeti vezetése fokozatosan elhagyta a Microsoftot, helyükre pedig microsoftos emberek ültek, nem pedig az eredeti csapatból kapott valaki előléptetést. Ennek folyományaként a Skype-pal kapcsolatos döntéshozás súlypontja is fokozatosan Európából átkerült Amerikába. A változás persze nagyban segíti majd, hogy a Skype jobban kövesse a Microsoft stratégiai célkitűzéseit, de ezzel együtt el is veszíti egyedi, európai sikertörténet jellegét.

A Skype egyébként észt-brit sikertörténet, a céget néhány észtországi fejlesztő gründolta, de Londonban alapítottak céget, nem otthon. Adóoptimalizáció miatt azonban nem itt, hanem a Skype Technologies-en keresztül hivatalosan Luxemburgban végezte tevékenységét a cég - egészen addig, míg a Microsoft fel nem vásárolta 2011-ben 8,5 milliárd dollárért.

A Microsoft egyébként most újra nekifohászkodott a Skype talpra állításának. Év végéig a rendszer alá vadonatúj hálózati architektúra kerül (emiatt rengeteg régi kliens működésképtelenné válik majd), az új kommunikációs platformra pedig Slack-versenytársat is igyekszik építeni a cég.

a címlapról