:

Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 15. 13:30

Az OpenText veszi meg a Documentumot

A Dell EMC nem csak a Documentumot adja el az előzetes várakozásokkal ellentétben, hanem a teljes Enterprise Content Division termékcsaládját, szoftvereit és velük együtt a dolgozókat is. A vásárló az OpenText, amelynek 1,62 milliárd dollárért sikerült megkötnie az üzletet.

Aláírta a megállapodást az OpenText, hogy megvásárolja a Dell EMC nagyvállalati tartalommenedzsmenttel foglalkozó részlegét. Az Enterprise Content Division (ECD) termékcsaládjának része az InfoArchive, a LEAP és legnagyobb falatként a Documentum. A megállapodás értelmében mindent bekebelez az OpenText, beleértve a szoftvereket, a kapcsolódó szolgáltatásokat és átveszi az EMC korábbi divíziójának alkalmazottait is.

Lehetett számítani az eladásra, ugyanis a Dell már korábban nagy profiltisztításba fogott, hogy finanszírozni tudja az EMC-vel való egyesülés költségeit, és egyszerűsítse a hatalmassá nőtt Dell Technologies termék- és szolgáltatáskínálatát. Az 58 milliárd dolláros EMC felvásárlást a Dell többnyire hitelből oldotta meg, amelyet minél előbb apasztani próbál. Emiatt szabadult meg korábban a szolgáltatási üzletágától 3 milliárd dollárért és a szoftveres üzletágtól 2 milliárdért.

Azt már áprilisban megírtuk, hogy a Dell emellett az EMC-vel szerzett portfólión is karcsúsít, és valószínűleg túlad a profilidegen Documentumon. Az eladást most sikerült tető alá hozni, már az egyesült Dell és EMC keretei között. Az eladás pedig nem csak a Documentumra, hanem az egész ECD részlegre vonatkozik.

A Documentumot még 2003-ban vásárolta meg az EMC 1,7 milliárd dollárért, majd több mint egy évtized alatt sem sikerült felfuttatnia. Az EMC keretei közt végül nem kapott fókuszt a nagyvállalati tartalommenedzsment-szoftverek piaca, az utóbbi években új ügyfelek szerzése helyett inkább a meglévőek támogatására fókuszált a cég. Mindez az eladási árban is megjelent, ugyanis az OpenText végül 1,62 milliárd dollárért kapja meg az egész nagyvállalati tartalommenedzsment részleget, vagyis kevesebbért, mint amennyiért az EMC a Documentumot vette. A vásárlás értéke az ECD 2015-ös pénzügyi évben elért bevételének (599 millió dollárnak) 2,7-szerese.

A vásárlással az OpenText a nagyvállalati információmenedzsment (EIM) portfólióját szeretné szélesíteni. A cég számára a Barclays adja a pénzügyi tanácsokat és az 1 milliárd dolláros kölcsönt. A tranzakcióra a szabályozó testületek jóváhagyását követően, várhatóan 3-4 hónap múlva kerülhet sor, a működési modelljébe egy éven belül építené be az OpenText teljesen az új részleget, de a vásárlás után már fokozatos bevételnövekedésre számít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OpenText a tartalmakat főleg az egészségügy, élettudomány, közszféra, pénzügyi szolgáltatások, energia, mérnöktudomány területén szolgáltatná, de erősödne a vertikális ajánlatokban, menedzselt szolgáltatásokban, terjeszkedne vásárlói körben és geográfiai lefedettségben is - ezekhez nyújt segítséget az újonnan vásárolt teljes részleg. A vásárlással együtt az OpenText és a Dell-EMC azt is bejelentette, hogy a két cég stratégiai partnerséget köt az ajánlatok és a szolgáltatások fejlesztése érdekében.

A bekebelezéssel kapcsolatban felmerülnek kételyek, hogy az OpenText mellett a vásárlóknak mennyire éri majd meg az új üzlet, és hogyan sikerül szinergiát találni a kétféle dokumentummenedzsment gyakorlat között. A Documentum eddig ipari vertikumok, specializált területek, például a gyógyszerészet és a biztosítási terület dokumentumait, információkkal kapcsolatos folyamatait kezelte, míg az OpenText ennél általánosabb területeken volt erősebb.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.