Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 15. 09:30

A darabszám nőtt, a bevétel csökkent a szerverpiacon

Jönnek fel a kínai gyártók, az IBM és a Cisco teret veszített. A HPE konszolidál, a Dell növekedne. Így nézett ki a második negyedév a kiszolgálóknál.

Minimálisan csökkent a szerverpiac második negyedéves bevétele, miközben a leszállított darabszám nőtt - találta legújabb jelentésében a Gartner. Eközben az erőviszonyok is változtak, az értékesített darabszám alapján már a Dell áll az élen, a HPE pedig a második helyre szorult, nyomában a Lenovóval. A bevételt tekintve még mindig a HPE vezet, nagyjából 3,2 milliárd dollárral.

A két cég eltérő irányú mozgását az eltérő termékstratégia indokolja, míg a Dell nagyon agresszíven igyekszik minden árszinten piacot szerezni, a HPE a kínálat konszolidálására és az igazán jövedelmező termékekre koncentrált az elmúlt időszakban. Ennek megfelelően a korábban mesterségesen felfújt szegmensek, mint a mikroszerverek hirtelen kipukkantak, ez indokolja a cég visszaesését - különösen a darabszámot tekintve.

A PC-k és az okostelefonok után a szerveres bizniszben is előretörnek a kínai gyártók, a Lenovo-Huawei-Inspur hármas komoly ütemben növeli az értékesített darabszámot. Az Inspur különösen jó eredményeket ért el, a céggel hamarosan számolni kell, nem csak a hazai piacán, hanem globális szinten is.

Az IBM látványos visszaesését a mainframe-ek hagyományosan "fejnehéz" kereslete indokolja, a cég z13-as gépei után kapkodtak tavaly ilyenkor, idén a visszaeső keresletet az időközben kiadott bébi-mainframe sem tudta megrántani.

A szereplők értékesítésének összege 13,66-ról 13,55 milliárd dollárra esett vissza, ami nagyjából 0,8 százalékos konszolidálódást jelent. Eközben a leszállított darabszám nagyjából 2 százalékkal nőtt, 2,7-ről 2,76 millióra, tehát az előző negyedévben olcsóbb kiszolgálókat vásároltak mint egy évvel korábban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az értékesített darabszám egyébként csak Észak-Amerikában és az Ázsia Csendes-óceán (APAC) régióban nőtt, 3 és 5,6 százalékkal, míg a bevétel csak utóbbiban, illetve Kelet-Európában emelkedett, 6,1 és 1 százalékkal. Utóbbiban az adatközpontok növekedésnek eltérő mértéke mellett az árfolyam ingadozás is szerepet játszott.

Kizárólag az x86-alapú gépekre levetítve 2,1 százalékot gyarapodott a leszállított darabszám, ami mellé 5,8 százalékos bevételnövekedés társul. Ezt a Dell használta ki legjobban, aki 8,9 százalékkal tudta növelni eladásait, amivel megelőzte a HPE-t, amely masszív, 18,7 százalékos visszaesést produkált. A harmadik helyen a Lenovo áll, aki szintén növekedett, 5,9 százalékkal, de a hazai konkurens Huawei ezt is felülmúlta. A kínai gyártó 14,1 százalékot javított az előző évhez képest, amivel közelebb lépett a harmadik helyezetthez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról