Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Megjelent a watchOS 3 az Apple okosóráira

Habók Lilla, 2016. szeptember 14. 14:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Letölthetővé vált a watchOS 3 az Apple Watch Series 1 modelljein és már ezzel a rendszerrel fog érkezni pár hét múlva a Series 2 okosóra. A főbb előnyök közé az appok gyorsabb betöltése és elindítása, valamint a felületi megjelenés javulása tartozik.

hirdetés

Megérkezett a watchOS 3 rendszer az Apple Watch Series 1 modellekre, a Series 2 verziók pedig már ezzel együtt jönnek majd, várhatóan szeptember 23-tól. A friss verzió átalakítja az órás rendszer egészét, az appok betöltésétől és futtatásától kezdve a felhasználói felületig. A rendszer erősségei közé a gyorsaság, az appok közötti váltás és a megjelenés tartozik.

Kijött az ígért újdonság az oldalsó gomb megnyomásával előhívható "dokk" interfésszel, amelyben a tíz utoljára használt és kedvenc app közül lehet válogatni, vagyis amelyekre a legtöbbször szükség van. Ez a megoldás a címjegyzék megjelenítését váltja fel, így sokkal inkább az appok használatára került a hangsúly a watchOS 3-ban a korábbihoz képest. A gyorsabb működést úgy sikerült elérni, hogy a kedvenc alkalmazások a RAM-ban maradnak, és így sokkal gyorsabban töltődnek be az órán. A dokk funkcióval a korábbinál sokkal könnyebben kikereshetőek a beállított alkalmazások, és gyorsan betöltődnek, ezáltal egyszerűbbé vált a használatuk.

A harmadik watchOS a felület újratervezésén túl egyértelműen a fitneszhez és egészséges életmódhoz kötődő funkciókra helyezi a hangsúlyt. Úgy tűnik, hogy az Apple ebben látja jelenleg az okosórák "killer appját", vagyis azt, ami majd el tudja adni magát az eszközt. A hagyományosnak számító lépés- és kalóriaszámlálást a megosztás funkció dobja fel, hogy a barátok segíthessenek az alakformálási célok betartásában. Emellett megjelent a Breathe alkalmazás, amely a relaxációban és a helyes légzési arányok betartásában nyújt támaszt. Az app napi értesítéseket küld a légzőgyakorlatok elvégzéséről - ami ugyan érdekesebb attól, hogy az ülés és az állás arányának betartására figyelmeztessen -, de ha bosszantóvá válik, kikapcsolható a beállítások menüben.

A felhasználói felület megjelenésének változtatása is könnyebb lett és gazdagodott a watchOS 2-höz képest. Korábban a váltáshoz meg kellett nyomni az órát, aztán görgetni és választani a megjelenési lehetőségek közül, míg most a felületek jobbra és balra húzásával is működik a váltás. Három új számlap érkezett a régiek mellé: a Mickey-hez hasonló Minnie Mouse, cserélhető ruhaszínekkel; a Számjegyes számlap a klasszikusabb dolgok kedvelőinek; az Aktivitás típus pedig azoknak, akik az órát főleg a tevékenységeik mérésére használják. Összességében már nem csak a szíjak cserélgetésével lehet divatos kiegészítő az órából, hanem ezt a felületi megjelenés is segíti.

A watchOS 3 letöltéséhez az iPhone-on lévő Apple Watch appból kell letölteni a frissítést, és mivel ez eltart egy darabig, érdemes addig a töltőn hagyni az órát. A rendszer frissülése mellett a többi alkalmazás frissülése is várható, például a Runkeeper vagy a Runtastic új verziója is támogatja majd a watchOS 3 új funkcióit.

Egyelőre az Apple Watch piaci eladása nem indokolja a termékvonal jogosságát, mint ahogy az a lehangoló eredményekből látszott. Az IDC piackutatásából az derült ki, hogy az okosórás piacot ugyan az Apple vezeti, de a tavalyi 3,6 millió darabos eladást idén már csak 1,6 millió darab követte - ez elég meredek visszaesést jelent. Tim Cooknak tehát nem sikerült olyan termékkel előhozakodnia, amely megközelítette volna az iPhone vagy az iPad bevezetést követő eladásait.

A watchOS és a watchOS 3 közt tapasztalható teljes újratervezés alátámasztja, hogy az első verzió koncepciója elhibázott volt. Az órán lévő görgető szerepe eljelentéktelenedett a 2014-es termékhez képest, az új okosórán már alig lesz olyan funkció, amihez ez használható. Az oldalsó gomb pedig teljesen új szerepet tölt be a Series 2-nél a korábbi verzióhoz képest. A kérdés az, hogy vajon van-e az Apple-nek akkor vásárlóereje, hogy ismét megugorjanak az okosóra eladási számai, és hogy ezt ne zuhanás, hanem növekvő eladásszám kövesse.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!